Fostul presedinte Traian Basescu a declarat duminica seara, la B1 TV, in legatura cu prezenta liderilor opozitiei la manifestatiile din Piata Victoriei ca acestia participa "pe post de circari", in speranta ca vor mai aduna voturi, el acuzand organizatiile civice ca "s-au inhaitat" cu politicienii si spunand ca din acest moment nu mai crede in sinceritatea protestelor, potrivit News.ro. Intrebat ce crede despre ideea avansata inclusiv de liderul PNL, Ludovic Orban, privind organizarea de alegeri anticipate, fostul presedinte a spus ca niciun politician responsabil nu poate spune ca in Romania se pot declansa alegeri anticipate la un an de la victoria rasunatoare a PSD si ca cei care vorbesc despre aceasta varianta "sunt copii".

Traian Basescu la B1Foto: Captura B1TV

"De unde pana unde respect pentru vointa poporului? Acum fac un circ sau participa pe post de circari langa niste oameni care, cu certitudine, fac proteste cu toata sinceritatea, dar li se pare ca asta le aduce voturi. Asta a fost greseala lor (a organizatiilor civice - n.r.), ca s-au inhaitat cu politicienii in piata. Eu, din acest moment, nu mai privesc la aceasta miscare ca la o miscare sincera", a afirmat fostul presedinte, intrebat despre prezenta liderilor PNL si USR la manifestatiile din Piata Victoriei impotriva modificarilor la legile justitiei.

El a mai spus ca nu crede in "duplicitatea" PNL. "Pentru mine au ramas niste transee consistente. Cum sa cred in PNL? Nu erau cu Dragnea si cu Ponta, si cu Crinut si au mers la toate blestematiile, la incalcarea Constitutiei? Mi-e destul de greu sa fiu partenerul lor. Nu cred in duplicitatea PNL. (...) Anul acesta au votat in corpore cu PSD sa nu se treaca la Parlamentul de 300 de parlamentari. Ce incredere sa am eu? Sigur, a fost o idee a mea, dar a fost un referendum validat", a mai declarat fostul presedinte.

In opinia sa, manifestantii sustin, de fapt, politica justitiei facuta in mandatul meu: "Ce fac cei 10.000 din piata este sa sustina politica justitiei facuta in mandatul meu, ca asta cer, sa nu se schimbe. Deci, eu nu am motive de nemultumire. Ar putea sa se uite si PSD care a acuzat tot timpul politica justitiei din timpul mandatului meu, ca si acum, la trei ani dupa ce mi-am terminat mandatul, este sustinuta."

Intrebat ce crede despre ideea avansata inclusiv de liderul PNL, Ludovic Orban, privind organizarea de alegeri anticipate, fostul presedinte a spus ca niciun politician responsabil nu poate spune ca in Romania se pot declansa alegeri anticipate la un an de la victoria rasunatoare a PSD si ca cei care vorbesc despre aceasta varianta "sunt copii": "Conform Constitutiei, nu se poate decat daca intregul Parlament ar demisiona sau un mecanism ar fi ca PSD cu ALDE, care au majoritatea in Parlament, sa-si dea jos premierul din nou, sa propuna alti doi premieri pe care sa-i dea jos si atunci presedintele poate genera alegeri anticipate. Deci cei care vorbesc de alegeri anticipate sunt copii. Nu cred ca este vreun politician responsabil care poate spune ca in Romania se pot declansa alegeri anticipate la un an de la victoria rasunatoare a PSD. Ma tem ca ar castiga tot PSD si tot cu scor mare pentru ca masurile pe care le-au luat satisfac clientela lor."