Presedintii principalelor partide de opozitie, Ludovic Orban si Dan Barna, impreuna cu Dacian Ciolos au participat duminica la o conferinta de presa comuna alaturi de organizatiile civice care protesteaza in strada fata de modificarea legilor Justitiei, cerand ca romanii sa iasa la manifestatii pasnice si explicand ca pasivitatea este o forma de complicitate cu actuala coalitie de guvernare PSD-ALDE, scrie News.ro.

Conferinta comuna opozitie si organizatii civiceFoto: Captura Privesc.eu

Decizia luata de PNL si de USR, precum si de Platforma Romania 100 condusa de Dacian Ciolos, a fost sa se alature organizatiilor civice care protesteaza in strada de aproape un an impotriva coalitiei aflata la guvernare si, indeosebi, impotriva modificarilor aduse de PSD si ALDE legilor justitiei.

"Romania este intr-un punct critic, suntem in ceasul al 12-lea (...) De un an de zile, in Parlament, are loc un atac sistematic impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale romanilor, in Parlament are loc un atac sistematic impotriva independentei institutiilor din Romania, in special impotriva independentei puterii judecatoresti, impotriva independentei justitiei. Treptat, PSD captureaza statul roman, institutie dupa institutie, si imediat ce captureaza aceste institutii numind conduceri care raspund ordinului de partid, ataca orice cetatean, orice grup social, orice companie care incearca sa se exprime liber, care incearca sa critice actele puterii si care incearca se manifeste asa cum este normal intr-o democratie", a spus presedintele PNL, Ludovic Orban.

El a spus ca liberalii sunt alaturi de toti cei care iubesc democratia si care tin la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale romanilor.

"Si eu apelez la toti colegii mei, la toti simpatizantii nostri, sa nu fie pasivi, la toti cetatenii romani, care se gandesc la binele Romaniei. Pasivitatea astazi este o forma de complicitate, trebuie sa iesim sa ne sustinem punctele de vedere, convingerile, credintele, trebuie sa ne aparam valorile, trebuie sa iesim in strada, sa manifestam pasnic si sa aratam acestei puteri ca desi are o majoritate conjuncturala dictata de niste promisiuni mincinoase, nu pot sa faca ce vor si trebuie sa tina cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate", a mai spus Orban.

"Se implineste un an de cand o majoritate nu face decat sa destructureze organizat Romania si sa se comporte ca o casa de avocatura pentru Liviu Dragnea (...) Democratia unui stat nu este despre dictatura majoritatii, ci despre respectarea regulilor (...) In aceste zile, cel mai consistent mesaj trebuie sa fie acela de unitate a opozitiei (...) Sustinem miscarile civice pentru ca vorbim de confiscarea statului de catre un Grup Infractional Organizat", a declarat, la randul sau, presedintele USR, Dan Barna, in cadrul conferintei de presa comune.

"Nu cred ca aceasta coalitie aflata la putere a fost votata si are legitimitatea ca sa distruga Justitia, ca sa distruga credibilitatea Romaniei in exterior, ca sa creeze instabilitate in mediul economic. Cum sa ai bunastare intr-un stat corupt, intr-un stat in care cei care sunt la putere interpreteaza uitilizarea acestei puteri abuziv si in interes propriu? Cum sa ai bunastare atunci cand nu doar ca Justitia nu poate sa lucreze independent, dar mai creezi instabilitate si in mediul economic? Cred ca avem cocktail-ul si melanjul suficient care sa arunce in aer Romania, nu pentru ca romanii ies in strada ca sa-si spuna pasul, ci pentru modul in care este guvernata Romania", a spus si fostul premier Dacian Ciolos, presedintele Platformei Romania 100.

Presedintele organizatiei Initiativa Romania, Mihai Politeanu, a enumerat solicitarile organizatiilor civice care protesteaza in strada: respingerea in bloc a modificarilor la legile justitiei si la legea ANI si demisia imediata a presedintilor Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, el a facut un apel catre toti romanii pentru a iesi in strada si sa protesteze pasnic pentru un viitor democratic.

"Romania a fost luata ostatica de o putere politica profund corupta, abuziva, autoritara si determinata sa incalce orice regula democratica pentru acapararea puterilor statului (...) Acestei agresiuni asupra democratiei, care este fara precedent din anii '90, noi, organizatiile civice, am raspuns si vom raspunde prin proteste pasnice (...) Semnalul nostru e flarte clar: ei cu hotii, noi cu totii", a mai spus Mihai Politeanu.

Imediat dupa conferinta de presa, Ludovic Orban, Dan Barna si Dacian Ciolos au plecat impreuna, alaturi de organizatiile civice, la protestul din Piata Victoriei.