Europarlamentarul roman Monica Macovei i-a transmis o scrisoare comisarului european pentru Sanatate Vytenis Andriukaitis, cerandu-i sa intervina rapid pentru solutionarea crizei de imunoglobuline cu care se confrunta sute de bolnavi din Romania. Macovei ii explica oficialului UE ca este vorba de o problema deosebit de urgenta, situatia fiind critica pentru aproximativ 100 de copii, a caror viata este in prezent in pericol din cauza lipsei acestui tratament, si il indeamna sa activeze mecanismul de protectie civila daca acesta este cel mai rapid raspuns.

Monica MacoveiFoto: Facebook / Monica Macovei

"Daca mecanismul de protectie civila este cel mai rapid raspuns la criza imunoglobulinei, trebuie activat. Si trebuie folosite toate modalitatile posibile de asigurare a acesteia cat mai rapid. I-am scris comisarului pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis, pentru a gasi solutii rapide, pentru ca de acestea depinde viata unor copii si adulti din Romania", a afirmat Macovei, vineri, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, prezentand totodata si scrisoarea pe care i-a trimis-o comisarului european pentru Sanatate.

"Domnule Comisar Vytenis Andriukaitis,

Va scriu in legatura cu o problema deosebit de urgenta, referitoare la sanatatea a sute de copii si adulti din Romania, care sufera de boli de imunitate. Este o chestiune de viata si de moarte, care, in opinia mea, ar putea declansa mecanismul de protectie civila. Aproximativ 100 de copii vor muri daca nu primesc acum imunoglobulina.

Ministerul roman al Sanatatii a ignorat intentionat acesti copii si oameni de luni de zile, desi medicii, asociatiile pacientilor, ONG-urile, parintii inlacrimati au protestat in fata Ministerului Sanatatii, au scris ministrului, au inceput petitii, au trecut dincolo de orice limita a demnitatii umane si a rezistentei pentru a salva aceste vieti.

Imunoglobulina continua sa lipseasca complet din spitale. Ieri, un pediatru, cu lacrimi in ochi, a explicat public ca un adolescent a incercat sa se sinucida in spital din cauza lipsei de medicamente si ca altcineva intentioneaza sa faca acelasi lucru, deoarece au auzit discutiile, au vazut anxietatea parintilor si a doctorilor si au inteles ca nu mai au medicamente pentru a supravietui. https://www.europafm.ro/medic-pediatru-in-lacrimi-un-adolescent-a-incercat-sa-se-sinucida-in-lipsa-imunoglobulinei/

Aceasta este o crima. Lipsa de responsabilitate a guvernului actual ucide literalmente copii, in momentul de fata. Anchetele penale ale persoanelor responsabile sunt esentiale pentru statul de drept, dar nu contribuie la salvarea vietii copiilor.

Primul-ministru Mihai Tudose a declarat ieri ca a cerut deja autoritatilor sa furnizeze imunoglobulina in regim de urgenta si sa puna in aplicare masurile hotarate de guvern - si anume eliminarea taxei de clawback. De asemenea, el a declarat ca autoritatea competenta din Germania a fost contactata si o prima livrare de imunoglobulina va avea loc saptamana viitoare.

"Saptamana viitoare" este prea tarziu. Intre timp, copiii ar putea muri. In plus, nu este prima data cand guvernul minte, chiar faptul ca am ajuns la aceasta criza aratand ca acesta nu a actionat la timp pentru protejarea vietii.

In plus, renuntarea la taxa de clawback nu este solutia, deoarece ar aduce beneficii numai industriei farmaceutice. Solutia potrivita este introducerea unui mecanism de pret diferit pentru lista medicamentelor esentiale - asa cum recomanda OMS - impreuna cu oprirea exporturilor paralele si monitorizarea stocurilor. Aceasta solutie a fost implementata cu rezultate reusite in 2016, inainte de a fi anulata de actuala coalitie de guvernare.

Va rog, interveniti astazi si puneti capat acestei situatii. Cea mai urgenta problema este acum de a furniza medicamentul. Daca mecanismul de protectie civila este cel mai rapid raspuns la aceasta criza, pe care a inceput-o acest guvern iresponsabil, atunci va indemn sa il activati, in calitatea mea de reprezentant ales al acestor oameni a caror viata este in pericol. Daca exista si alte modalitati rapide de a asigura imunoglobulina pentru nevoi imediate, atunci va rog sa folositi toate modalitatile posibile de asigurare a acesteia, cu ajutorul altor state membre. Este necesara interventia urgenta, fiecare secunda conteaza.

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra,

Monica Macovei,

Deputat in Parlamentul European".