“Am vazut la televizor momentul in care deputatii USR au iesit cu telefoanele si le-au multumit protestatarilor ca au aparat statul de drept. Mi-am amintit de iunie '90 cand presedintele Ion Iliescu le-a multumit minerilor”, a declarat, joi, deputatul UDMR Marton Arpad, in cadrul dezbaterilor din comisia speciala pentru legile justitiei. Deputatul USR, Stelian Ion i-a replicat ca “sa comparati oamenii care protesteaza in fata Parlamentului pasnic cu minerii care au venit cu batele si au ras tot bucurestiul este inimaginabil”.

Marton ArpadFoto: cdep.ro

Deputatul USR, Stelian Ion, a sustinut ca nu USR a chemat oamenii in strada si ca protestul “este ultima reduta a democratiei noastre” si “manifestare de civism”. Stelian Ion i-a mai spus lui Marton Arpad ca protestatarii din anii 90 au fost numiti huligani “asa cum ne acuzati pe noi acum”. Deputatul USR a adaugat ca oamenii nu pot fi pacaliti “ca-i cheama Stelian Ion de la USR”.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a revenit cu precizari, afirmand ca a mers pe jos printre protestatari si ca “bate intr-adevar nu aveau dar nici pasnici n-au fost”. “Agresivitatea comparabila cu un comportament necivilizat pentru mine a dus la acelasi sentiment”, a adaugat Marton Arpad. El mai spus ca nu a vazut mii de protestatari, “cand am iesit eu erau vreo 200”.

“Tara asta are o legislatie privind protestele cred ca democratica si toata lumea trebuie sa le respecte. Pentru mine este de neconceput ca atunci cand unii la Targu Mures merg si pe o parte a carosabiliului sunt penalizati si de justitie, iar altii pot bloca seara de seara circulatia rutiera fara sa raspunda nimeni”, a mai declarat deputatul UDMR.

“Niciodata n-am multumit nimanui in strada daca a protestat violent. Violenta fizica n-o pot accepta”, a spus Marton Arpad, care a fost completat de deputatul USR cu precizarea ca “si noi dezavuam acest comportament violent si nu suntem de acord cu el”.

Background. Un nou protest a avut loc miercuri seara in Capitala, in fata Parlamentului, fata de modificare legilor justitiei, sub titlul "HAI La Parlament ! ACUM! #faraviolenta", in timp ce in Camera Deputatilor se dezbatea legea 303/2004 privind statutul magistratilor, desi PNL si USR au cerut amanarea sedintei, apeland la proteste cu pancarte chiar in sala de sedinte. Protestatarii au scandat "Hotii", "Dragnea la puscarie!", precum si "Anticipate, anticipate!". Apelul la protest a fost facut de comunitatile 600.000 pentru Rezistenta, Insistam, Coruptia Ucide, Asociatia Civica ProFest si Declic. Protestatarii scandeaza "Hotii", "Dragnea la puscarie!", precum si "Anticipate, anticipate!".

Punctul culminant al protestelor a fost atunci cand s-a aflat ca parlamentarii incearca sa iasa pe ascuns pe poarta dinspre sala de expozitie. Oamenii s-au indreptat acolo, jandarmii si politia au incercat sa blocheze inclusiv deplasarea pe trotuarul de la Parcul Izvor, s-a dat o data cu gaze lacrimogene, fapt care a inflamat spiritele. Oamenii au scandat "Fugiti ca sobolanii" si "Jandarmeria/apara hotia". Un moment impresionat a fost cand parlamentarii USR au iesit pe jos pe poarta Parlamentului si au venit sa discute cu oamenii.

Politia Capitalei a anuntat joi dimineata, intr-un comunicat, ca a intocmit un dosar de cercetare penala, care va fi inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma incidentului petrecut, miercuri seara, in apropierea Palatului Parlamentului, "in care au fost implicati doi pietoni si un conducator auto care iesea din zona Parlamentului". In incident au fost implicati deputatul PSD Ioan Terea si doi manifestanti aflati in fata cladirii Parlamentului, care participau la protestul de miercuri seara impotriva legilor justitiei. Terea si protestatarii si-au adus acuze reciproc: doi protestatari sustin ca au fost lovit de masina condusa de parlamentar, in timp ce deputatul PSD sustine, la randul sau, ca acestia i-au lovit masina.