Senatul a luat act luni, la sedinta de plen, de adoptarea tacita a nu mai putin de 27 de proiecte de lege din cauza ca nu au fost dezbatute si votate pana pe 27 noiembrie, termenul maxim prevazut inainte ca initiativele sa fie trimise Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

In plenul Senatului de luni, presedintele de sedinta a anuntat implinirea, pe 27 noiembrie, a termenului de adoptare tacita pentru 23 de propuneri legislative.

Una dintre aceste initiative prevede conferirea pentru politia locala a mai multor atributii apartinand in prezent exclusiv politiei rutiere. Astfel, potrivit proiectului initiat de PNL, politistii locali vor putea da amenzi, vor putea dirija circulatia, vor putea solicita documentele soferilor si le va fi permis sa solutioneze problemele aparute in trafic.

O alta initiativa legislativa adoptata tacit vizeaza "sustinerea reintregirii familiei de romani cu ocazia Centenarului Marii Uniri". Propusa de PNL, legea prevede ca cetatenii romani aflati pe teritoriul Romaniei sa beneficieze, in perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2018, de o calatorie dus - intors cu trenul, in mod gratuit. De aceeasi facilitate ar urma sa aiba parte si romanii aflati in afara tarii, carora TAROM ar trebui sa le puna la dispozitie, gratuit, cate un bilet de avion dus - intors.

Tot cu implinirea a o suta de ani de la Marea Unire are legatura o alta propunere legislativa adoptata tacit de Senat: "aprobarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures <>". Inregistrata in luna mai la Parlament, initiativa prevede ca, in termen de patru ani de la adoptare, sa se construiasca o autostrada care sa lege Iasii de Targu Mures. Potrivit initiatorilor, deputatii PMP Petru Movila si Marius Pascan, fondurile necesare realizarii autostrazii ar urma sa vina de la Ministerul Transporturilor si de la Uniunea Europeana.

O alta initiativa adoptata tacit de senatori apartine deputatului PNL Daniel Gheorghe si vizeaza instituirea zilei de 26 octombrie drept "Ziua Miscarii de Rezistenta Armata Anticomunista din 1944 - 1962, Ziua Partizanilor Anticomunisti".

Pe 30 octombrie, in cadrul dezbaterii legii in comisia juridica a Senatului, social-democratul Serban Nicolae a afirmat ca partizanii anticomunisti din munti au slabit capacitatea de aparare a Romaniei, iar actiunea lor a fost indreptata impotriva intereselor tarii. El a mai spus ca incercarea de schimbare a stapanului sovietic cu stapanul american nu era cu nimic mai buna si a sustinut ca Stalin si Churchill au fost in egala masura doi criminali.

Tot tacit a trecut de Senat o alta initiativa a PNL care obliga autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu peste o suta de mii de locuitori sa realizeze, pana la finalul anului 2020, un numar de minimum cinci puncte publice de reincarcare pentru masinile electrice. Potrivit initiativei, in fiecare sector al Capitalei ar urma sa fie infiintate zece astfel de puncte de reincarcare. La fel, benzinariile cu peste 16 pompe de alimentare au obligatia sa puna la dispozitie minimum doua puncte de incarcare a masinilor electrice.

Potrivit Constitutiei Romaniei, "prima Camera sesizata se pronunta in termen de 45 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita termenul este de 60 de zile. In cazul depasirii acestor termene se considera ca proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate".