Uniunea Salvati Romania (USR) anunta ca a trimis o scrisoare catre liderii institutiilor europene si grupurilor politice de la Bruxelles pentru a atrage atentia cu privire la "asaltul coalitiei PSD-ADLE asupra independentei sistemului de justitie din Romania". In scrisoare, USR indeamna liderii de la Bruxelles sa utilizeze toate mijloacele legitime pentru a descuraja coalitia de guvernamant PSD-ALDE sa produca o contra-reforma in sistemul de justitie din Romania.

Dan BarnaFoto: Agerpres

Intr-un comunicat remis miercuri, USR precizeaza ca scrisoarea a fost trimisa catre:

- Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene,

- Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European,

- Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene,

- Manfred Weber, presedintele grupului Partidului Popular European,

- Gianni Pittella, presedintele grupului Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European,

- Guy Verhofstadt, presedintele grupului ALDE din Parlamentul European.

In document, USR reaminteste ca Guvernul Romaniei a provocat o revolta publica in luna februarie a acestui an, cand a adoptat Ordonanta de Urgenta 13, o masura care a fost criticata pe scara larga pentru slabirea cadrului legal anticoruptie. Aceasta actiune a determinat cele mai mari proteste din Romania de la caderea regimului comunist in 1989.

"In prezent, coalitia de guvernamant pregateste din nou modificari majore la legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea sistemului judiciar, menita sa subordoneze judecatorii si procurorii regimului politic. Modificarile legislative propuse de coalitia PSD-ALDE, printr-o procedura legislativa de urgenta in Parlamentul Romaniei, vor afecta grav independenta justitiei printr-o gama larga de masuri care aminteste de cadrul juridic care precede aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", se precizeaza in scrisoarea USR.

Uniunea Salvati Romania mai arata ca actuala coalitie de guvernare PSD-ALDE "insista sa adopte modificarile la legile justitiei, in ciuda celor doua avize negative consecutive emise de Consiliul Superior al Magistraturii, a opozitiei celor 4000 de magistrati care au semnat un memorandum, dar si a protestelor publice masive".

Redam integral scrisoarea transmisa de USR:

Catre: Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene

Subiect: Subminarea iminenta a independentei justitiei in Romania

Bucuresti, 27 noiembrie 2017

Stimate domnule Jean Claude Juncker,

Va scriem pentru a atrage atentia Comisiei Europene cu privire la ceea ce noi consideram ca este o amenintare iminenta asupra independentei sistemului judiciar in Romania.

Asa cum stiti, Guvernul Romaniei a provocat o revolta publica in luna februarie a acestui an, cand a adoptat Ordonanta de Urgenta 13, o masura care a fost criticata pe scara larga pentru slabirea cadrului legal anticoruptie. Aceasta actiune a determinat cele mai mari proteste din Romania de la caderea regimului comunist in 1989.

In prezent, coalitia de guvernamant pregateste din nou modificari majore la legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea sistemului judiciar, menita sa subordoneze judecatorii si procurorii regimului politic. Modificarile legislative propuse de coalitia PSD-ALDE, printr-o procedura legislativa de urgenta in Parlamentul Romaniei, vor afecta grav independenta justitiei printr-o gama larga de masuri care aminteste de cadrul juridic care precede aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

In ciuda opozitiei celor 4000 de magistrati care au semnat un memorandum la initiativa Forumului Judecatorilor din Romania, a celor doua avize negative consecutive emise de Consiliul Superior al Magistraturii, dar si a protestelor publice masive, coalitia de guvernare PSD-ALDE insista sa mearga mai departe cu modificarile propuse.

Chiar si dupa ce Comisia Europeana a publicat ultimul raport in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare al Romaniei, exista indicii ferme ca PSD si ALDE se pregatesc sa adopte modificarile propuse fara a solicita avizul Comisiei de la Venetia, asa cum a recomandat in mod explicit Comisia Europeana.

Uniunea Salvati Romania (USR) este a treia forta politica reprezentata in Parlamentul Romaniei, un partid politic tanar cu o agenda pro-europeana puternica, concentrandu-se asupra transparentei, integritatii si domniei legii. Tocmai aceste valori fundamentale sunt puse in pericol in prezent in Romania. De aceea, USR va indeamna sa utilizati toate mijloacele legitime pentru a descuraja coalitia de guvernare PSD - ALDE sa impinga sistemul judiciar din Romania inapoi in starea critica din perioada de preaderare.

Cu sinceritate,

Dan Barna,

Presedintele Uniunii Salvati Romania