Mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la legile Justitiei ar trebui citit in integralitate, a declarat marti presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, adaugand ca "In acest mesaj se discuta despre legile propuse de Guvern. Asa cum ati vazut, noi avem o dezbatere foarte larga si pornim de la niste legi adoptate acum 14 ani, iar intregul sistem juridic din Romania ne cere sa intervenim asupra acestor legi."

Florin IordacheFoto: Agerpres

"Acel mesaj ar trebui citit in integralitate. In acest mesaj se discuta despre legile propuse de Guvern. Asa cum ati vazut, noi avem o dezbatere foarte larga si pornim de la niste legi adoptate acum 14 ani, iar intregul sistem juridic din Romania ne cere sa intervenim asupra acestor legi. Daca exista o singura prevedere sau daca in mesajul care a fost transmis, probabil ca vor veni si alte puncte de vedere, daca exista o singura prevedere care incalca fie independenta Justitiei, fie discutam de scaderea luptei impotriva coruptiei, eu sunt intru totul de acord cu aceste prevederi", a declarat Iordache, marti, in debutul sedintei comisiei speciale, potrivit Agerpres.

Intrebat si daca dezbaterea pe legile justitiei va contina sau va fi oprita, Iordache a aratat ca aceasta va continua: "Fara indoiala noi continuam aceasta dezbatere si vom tine cont in continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat."

El a sustinut ca parlamentarii comisiei au discutat pana acum doar niste chestiuni care vizeaza separarea carierei magistratilor, fara amestec politic in actul de numire: "Am discutat despre intarirea independentei si a judecatorilor si a procurorilor, fara un amestec politic in actul de numire, in actul de revocare si in cariera magistratilor si sper sa ajungem si la legea raspunderii magistratilor. Din punctul meu de vedere, nu exista niciun motiv sa opreasca Parlamentul sa faca o dezbatere. Vreau sa va reamintesc ca aceste legi au fost adoptate in 2005 prin asumarea raspunderii Guvernului. Deci intre asumarea Guvernului, unde nu exista o dezbatere, si o dezbatere larga cu toti cei interesati la masa, cred ca este de preferat cel de-al doilea mod de lucru."

Intrebat de ce crede ca a venit reactia Departamentului de Stat al SUA, Iordache a sustinut ca nu stie si a adaugat ca parlamentarii comisiei speciale au tinut cont de toate observatiile pe care le-a facut sistemul juridic: "Fata de legile propuse de Guvern, eu si colegii care am semnat initiativele legislative avem o serie de modificari importante, iar in dezbatere am tinut cont de toate observatiile pe care le-a facut sistemul juridic. Noi nu facem decat sa transpunem acele observatii si acele modificari care sunt cerute de sistemul juridic din Romania. Niciuna din modificarile pe care le-am facut si pe care le vom face in continuare nu aduc atingere independentei Justitiei si, in acelasi timp, nu pun presiune nici pe judecatori, nici pe procurori.

Presedintele comisiei speciale a sustinut si ca nu a avut, deocamdata, discutii cu conducerea social-democratilor in urma mesajului venit din partea SUA: "Nu am discutat cu nimeni. O sa discut cu colegii mei intr-o pauza dupa pranz, dar ceea ce este important pentru mine si pentru colegii mei este sa ascultam toate punctele de vedere autorizate. Daca CSM, care este garantul independentei Justitiei, asociatiile profesionale ale magistratilor, ne fac observatii si ne spun 'da, separarea carierei este importanta', 'da, trebuie sa nu existe ingerinta in numirea si revocarea judecatorilor si procurorilor', sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificarile pe care le-am facut si pe care le vom face, in niciun caz nu scadem independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei nu va fi diminuata. (...) Fara indoiala, noi tinem cont de toate parerile avizate."