Suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat va fi de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, conform unei propuneri legislative apartinand PSD si adoptate luni de Senat, cu 83 de voturi pentru si 10 abtineri, potrivit Agerpres. Plenul a adoptat si un amendament propus de senatoarea PNL Alina Gorghiu potrivit caruia, in cazul partidelor care promoveaza femei pe listele electorale pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata "dublu proportional" cu numarul mandatelor obtinute de candidatii femei.

In acest fel, ar urma sa fie modificata forma actuala, conform careia pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat este majorata "proportional" cu numarul mandatelor obtinute de candidatii femei.

"Suntem o tara cu reprezentare politica parlamentara mult sub media europeana. Ne gandim, eu si colegii mei, ca genul acesta de stimulente si parghii ar putea incuraja liderii partidelor politice din Romania sa indrazneasca mai mult, atunci cand discuta listele. Sa nu mai vorbesc de faptul ca in Camera sunt doua initiative legislative, legate de cote de gen, de anul trecut, care nu se discuta, ca nu e prioritate. Si Canada, si Portugalia, si Irlanda, si Italia si multe alte tari au facut acelasi lucru simplu si modificarile legislative au dat roade", a precizat ea.

Acest amendament a primit 94 voturi "pentru".

Initiatorul legii, deputatul PSD Mircea Draghici, si-a dorit ca suma alocata partidelor sa fie cuprinsa intre 0,02 - 0,04% din PIB, dar propunerea a fost modificata in urma unui amendament adoptat in Comisia juridica, astfel incat valoarea minima a fost redusa la 0,01% din PIB.

"Legea stabileste un prag maxim ce nu poate fi depasit in ceea ce priveste alocarea bugetara pentru subventiile acordate partidelor politice de 0,04% din veniturile bugetare. Acest prag maximal nu a fost atins niciodata. Consideram ca, asa cum este stabilit un prag maxim, este oportun sa se stabileasca si un prag minim, de 0,02% din veniturile prevazute in bugetul de stat, in acest fel putandu-se asigura un tratament egal pentru toate partidele", se arata in expunerea de motive.

Draghici, care este si trezorierul PSD, mentioneaza ca Legea 334/2006 stabileste criteriile in baza carora partidele politice primesc subventie de la bugetul de stat. Formula ia in calcul numarul de voturi obtinut la alegerile parlamentare (75%) si la alegerile pentru consiliile judetene (25%). Pe baza acestor performante se face o distribuire proportionala a sumei alocate de Autoritatea Electorala Permanenta.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestei propuneri legislative.