Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei isi va relua activitatea luni, de la ora 10:00, continuand dezbaterile pe proiectul de modificare al legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Saptamana trecuta, comisia a votat o serie de articole din statutul judecatorilor si procurorilor, printre care si cel care prevede ca seful statului nu poate refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM - Sectia pentru judecatori -, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1", este una dintre modificarile facute de comisie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia "sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului", prevede un alt text adoptat de parlamentari.

Membrii comisiei speciale au mai decis, tot saptamana trecuta, ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirea judecatorilor si procurorilor.