Uniunea Salvati Romania a depus, joi, la Curtea Constitutionala, o sesizare de neconstitutionalitate privind Hotararea de infiintare a Comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei, anunta senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

  • Citeste textul integral al sesizarii depuse de USR la CCR in documentul atasat.

"Ce a facut PSD-ALDE prin aceasta hotarare este sa creeze o super-comisie, ce ia din atributiile si inlocuieste comisiile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, care isi poate prelungi existenta prin decizia Biroului Permanent ori de cate ori acesta o doreste, lucru care incalca astfel Constitutia si Regulamentul activitatilor comune ale celor doua Camere", afirma Vlad Alexandrescu.

"In ziua in care PSD - ALDE continua atacul iresponsabil impotriva Justitiei, iar in jurul Parlamentului se aduna un lant uman al protestului civic, USR lupta cu mijloace parlamentare contra abuzurilor puterii", a scris senatorul USR pe Facebook.

Vlad Alexandrescu adauga ca "Exista deja precedente favorabile in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, care s-a exprimat deja in decizii anterioare in sensul ca deplasarea unui centru de decizie constitutional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conforma cu menirea constitutionala a Parlamentului. De asemenea, CCR s-a pronuntat deja in sensul ca autonomia regulamentara nu poate fi exercitata in mod discretionar, abuziv, cu incalcarea atributiilor constitutionale ale Parlamentului."

"Va chem sa luptam impreuna, cu toate mijloacele legale, pentru a opri tavalugul rosu care vrea sa arunce Romania la periferia Europei", incheie senatorul USR.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, luni, o solicitare a deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justitiei, de a extinde atributiile comisiei speciale parlamentare pe care o conduce asa incat aceasta sa se pronunte pe orice proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara sau care urmeaza sa intre in dezbatere si care are legatura cu domeniul justitiei.

Initial, comisia speciala condusa de Iordache a fost infiintata cu scopul clar, prevazut in proiectul de Hotarare adoptat de parlament pe 29 septembrie, de a pune in acord articolele din codul penal, de procedura penala, civil si de procedura civila cu deciziile curtii constitutionale de neconstitutionalitate. Ulterior insa, Comisia a inceput sa lucreze pe proiectele legilor justitiei prezentate de ministrul Justitiei Tudorel Toader si asumate de parlamentari PSD si ALDE, urmand sa fie cea care va da si raport asupra acestor legi.

Acum, toate proiectele care vizeaza, de exemplu, modificarea codului penal vor ajunge la aceasta comisie speciala.

Un exemplu in acest sens a avut loc saptamana trecuta la comisia juridica din Camera Deputatilor, care trebuia sa dea un raport asupra proiectului de lege initiat in primavara lui 2014 de senatorul PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare.

Comisia a votat un raport de respingere, cu precizarea insa ca acesta sa fie trimis spre dezbatere la comisia speciala.