Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 252 voturi "pentru", unul "impotriva" si 10 abtineri, proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, potrivit Agerpres. Pentru acest monument se vor aloca de la bugetul de stat maximum 18,8 milioane lei.

"Se aproba realizarea monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, judetul Alba, pentru care se aloca de la bugetul de stat maximum 18.800 mii lei. Suma va fi utilizata pentru demararea lucrarilor necesare in anul 2017 si finalizarea acestora in anul 2018 cu incadrarea in bugetul aprobat in acest scop Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si Consiliului Local Alba Iulia", prevede proiectul.

Conform actului normativ, din aceasta suma, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor catre autorul monumentului de for public declarat castigator al concursului pentru Monumentul Unitatii Nationale din Alba Iulia, organizat in anul 1993, precum si pentru plata materialului necesar, a lucrarilor de construire si de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Proiectul prevede si alocarea sumei de 8.500 mii lei in bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrarilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii si punerea in valoare a monumentului.

De asemenea, se prevede autorizarea Ministerul Finantelor Publice sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

Camera Deputatilor este for decizional, legea va merge la promulgare.