Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete sol-aer Patriot, cu 279 voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere. Valoarea totala estimata a achizitiei este de 4,64 miliarde dolari inclusiv TVA.

Rachete Patriot pentru aparare anti-aerianaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Legea va merge la presedintele Romaniei pentru a fi promulgata.

In discursul de dupa vot, ministrul Apararii Mihai Fifor i-a multumit presedintelui PSD Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat, joi seara, la Baile Herculane, ca senatorii din Comisia de Aparare s-au aflat "la o activitate la invitatia unui sef de institutie importanta", cand ar fi trebuit sa se ia in discutie achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, dar ca nu vor fi probleme in adoptarea acestuia. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni in plenul Senatului, iar marti va ajunge la Camera Deputatilor. Intrebat daca nu se incearca blocarea proiectului, Dragnea a raspuns: "Sa fim seriosi!".

Proiectul a fost usor modificat in comisia de aparare din Senat, luni.

Senatorii din comisia de aparare au votat modificarea art. 1, mai exact configuratia 4 sisteme pentru Fortele Aeriene si 3 sisteme destinate Fortelor Terestre. Senatorul independent Vergil Chitac, fost PNL, a motivat acest amendament prin faptul ca s-ar putea modifica pe viitor unele conditii si astfel aceasta configuratie prevazuta in lege sa puna probleme.

Amendamentul a trecut dupa ce si ministrul Apararii Mihai Fifor a fost de acord cu acesta, precizand insa ca in aceasta forma legea a primit aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

In lege a ramas astfel prevazut faptul ca vor exista 7 rachete, insa nu si distributia "4-3".

De asemenea, s-au mai introdus doua amendamente privind gestionarea sumelor de catre MApN printr-un cont analitic si efectuarea platii TVA, corelat marti de comisia de aparare din Camera.

Citeste legea in forma adoptata de Senat, forma finala a legii nu este inca disponibila