Senatul a respins luni initiativa legislativa initiata de un grup de parlamentari PNL prin care se propunea ca persoanele condamnate penal definitiv sa aiba interdictie de a candida pentru functia de sef al statului, informeaza Agerpres.

Propunerea legislativa, cu caracter organic, nu a intrunit luni numarul necesar de voturi favorabile pentru adoptare (30 de voturi "pentru" si 60 "impotriva").

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute de art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de doua ori ca presedinte al Romaniei. Nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnari penale definitive", se arata in propunerea legislativa respinsa de Senat.

Potrivit expunerii de motive, "propunerea legislativa vine in intampinarea dorintei legitime a cetatenilor Romaniei de a fi reprezentati de persoane fara probleme penale si astfel de a face un pas inainte in lupta impotriva coruptiei".

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.