Europarlamentarul Sorin Moisa isi da demisia din PSD si din grupul S&D: Domnul Dragnea impinge Romania, pentru a se salva, inspre un proiect autoritar. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare si face ridicola teoria complotului „Statului Paralel si ilegitim”

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:25 Actualitate | Politic


Sorin Moisa
Foto: Facebook
Europarlamentarul Sorin Moisa,  care a negociat acordul comercial dintre UE si CETA, a scris sambata pe Facebook ca isi da demisia din PSD, pentru ca sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat reflexele din anii national-comunismului, iar inadecvarea si incompetenta sunt transformate in pretext de falsa mandrie nationala. Acesta a mai scris ca isi va da demisia si din Grupul S&D, pentru ca, in ultimii ani, multe partide din grup s-au mutat spre o stanga radicala, cu care nu mai are afinitati. Acesta a scris si despre cazul TelDrum, ca, desi i s-ar dovedi nevinovatia lui Liviu Dragnea la finalul procesului, pozitia acestuia in fruntea partidului si a Parlamentului a devenit nesustenabila oriunde in lumea civilizata, iar asocierea OLAF-DNA este devastatoare si face ridicola teoria complotului "statului paralel si ilegitim".Redam intregul mesaj al europarlamentarului:

Astazi este o zi speciala. Voi vorbi, liber, foarte liber, despre ce se intampla cu PSD in aceasta perioada. In context, voi discuta despre situatia politica si traiectoria Romaniei. Nu in cele din urma, anunt o decizie personala.
Trezirea reflexelor din national-comunism
Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat si adaptat la contextul actual al Romaniei o parte dintre reflexele indelung cultivate in anii national-comunismului pe care le speram definitiv depasite. Doar in 1990 partea cea mai reactionara din FSN mai folosise acest discurs, pentru a-l abandona apoi si ea, si a se legitima prin discursul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si NATO. Acum suntem din nou in situatia in care strainul rau conspira impotriva Romaniei, in care Bruxelles-ul este ostil si inamic romanilor, multinationalele ii exploateaza pe romani, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea in strada si se ocupa personal sa comita diverse nedreptati impotriva domnului Dragnea. Din nou contrapunem autohtonismul nostru Occidentului, in loc sa adaugam firesc identitatea noastra, in toata splendoarea ei, bogatiei lui. Ne-am trezit cu lupul simbol al presedintiei romane a UE. Nu critic nici pe tanarul care l-a creat, nici juriul care de fapt nu a ales, ci pe cei care si-au asumat rezultatul, ignorandu-i semnificatia. Daca e lupul dacic, e un simbol al protocronismului ceausist, care elimina componenta romana, deci esenta occidentala, din identitatea romaneasca, simbolizandu-i, coincidenta, pe localnicii care se apara eroic de atacurile Vestului venit sa colonizeze, sa faca aici profit si, evident, sa-l exporte la Roma, in imperiu. Perfect pentru presedintia UE, bijuteria politica a Vestului postbelic. Daca e doar un animal: caracterul sau primar poate sa ii reprezinte pe unii, dar nu pe noi toti. Lupul nu este o creatie romaneasca, nici macar omeneasca. E la fel de valoros ca declaratie despre ce reprezinta Romania ca frunza doamnei Udrea. Nu ar fi normal sa ne reprezinte creatiile noastre, operele noastre, adica ceea ce am facut ca natiune, in loc de ceea ce creste natural pe langa noi?
Inadecvarea, incompetenta, stangacia, complexele, lipsa aderentei spontane la elita europeana si occicentala a gruparii Dragnea – fara a proclama echipele dinainte sau pe cele din opozitie ca fiind perfecte, departe de asta – sunt transformate in pretext de falsa mandrie nationala. Nu suntem in firescul nostru, ne lamentam ca nu ne accepta, ca „ei”, europenii, sunt de vina si pentru ce chiar sunt (Schengen), dar si pentru partea noastra de raspundere (ca nu avem autostrazi sau ca nu dezvoltam Portul Constanta). Fenomenul este mai general: lipsindu-i anvergura si sofisticarea pentru a transforma Romania intr-o tara care sa performeze, sa prospere si in care propriii cetateni sa se simta bine, o parte din elita politica romaneasca a transferat pe nesimtite responsabilitatea esecului in afara. Bruxelles-ul a devenit, din fosta speranta, vinovat pentru propria neputinta si incompetenta, pe care reusim sa le sublimam in batosenie: ne stropsim la el, mai ales de la distanta, si asta ne da un fals sentiment de tarie. Suntem liberi sa ne dezvoltam, dar pentru ca nu suntem in stare, dam vina pe altii, ii acuzam ca ne-au luat libertatea cu care nu stim ce sa facem.
Romania are fara indoiala nevoie de patriotism. Ba chiar un nationalism moderat, luminos, generos, construit pe incredere in sine, poate fi baza unui proiect de societate romanesc. Patriotismul care ne trebuie este insa unul de constructie, de afirmare prin performanta, nu prin contrapunere, prin maraituri, nu prin proiectia stearpa a frustrarii contra unor dusmani evident imaginari precum George Soros sau multinationala generica sau Bruxelles-ul sau cancelariile occidentale.
Ce ofera PSD acum nu este patriotism, ci nationalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, in mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social. O forma de discurs si practica politica ce apropie tara nu doar de grupul iliberal al tarilor de la Visegrad, ci si de Rusia lui Putin.
Sa exemplificam cu Bruxelles-ul si cu multinationalele.
Bruxelles-ul nu e bun prin definitie. Am o lista de episoade in care Bruxelles-ul a gresit fata de Romania, tratand-o nedrept, prin prisma prejudecatilor in locul realitatii. Dar si o lista lunga de dovezi de sprijin, simpatie si loialitate pentru romani. Ce stiu sigur este ca nu exista o agenda anti-romaneasca. Exista o perceptie de slabiciune administrativa cronica, de lipsa de sofisticare a mediei elitei politice, ambele rezultand in neincredere in promisiuni si angajamente, neincrederea la randul ei ducand, de exemplu, la exces de zel in control. Romania guvernamentala este o tara careia uneori ii e greu sa isi verbalizeze interesele, si deseori cand i se ofera pe tava sprijin, chiar de catre propriii reprezentanti, nu este capabila sa il foloseasca, in mod sistematic si serios, pentru ca politicul si administratia nu performeaza. Am auzit de nenumarate ori fraza „nu ne lasa Bruxelles-ul” ca pe o scuza a propriei neputinte pe subiecte cu care Bruxelles-ul nu avea absolut nicio legatura, sau unde ne puteam impune cu un minim efort. Este tipic sa nu stim sau sa nu vrem sa facem lucru, dar sa avem o teorie despre cum altii, „cei mari”, oricum nu ne-ar lasa. De aceea, transformarea Bruxelles-ului in inamic este o forma de mistificare, intorcand polaritatea raspunderilor cu susul in jos. Perceptia despre Romania nu se poate se schimba decat prin performanta, prin calitatea elitei sale politice si administrative. Lumea e concurentiala, evident ca si altii isi apara interesele, ca locul gol se umple imediat in politica si economie, evident ca nimic nu e simplu, dar sigur lumea nu e un complot deja transat in defavoarea Romaniei. Totul, mai putin valorile de baza, se joaca: resurse, interese, imagine, reputatie, demnitate, zi de zi, non-stop: cine sta si se lamenteaza pe margine ramane doar cu asta. Comparativ cu jungla politicii internationale, Bruxelles-ul este un loc inca foarte prietenos, unde Romania este potential foarte influenta, daca stie sa se manifeste, in regulile jocului.
Nu trebuie sa adoram multinationalele. E adevarat, au adunat in era globalizarii multa putere, e adevarat, multe isi transfera profiturile facand optimizari fiscale, e adevarat ca unele comit abuzuri. De aceea, pe agenda globala, la nivel de Bruxelles (da, chiar acolo), OECD, G20, exista, de cativa ani, discutii foarte serioase, si decizii, inclusiv directiva europeana traspusa de curand de Guvernul Romaniei, pentru ca impozitul pe profit sa fie platit acolo unde profitul este obtinut, pentru eliminarea paradisurilor fiscale, pentru limitarea puterii multinationalelor prin tratatele de comert, de care m-am ocupat si eu, sau prin amenzi gigantice pentru comportament neconcurential. Multinationalele fiind prezente peste tot in lume, are sens sa te ocupi de problema la nivel global, si asta se intampla. Dar tocmai de aceea descrierea conflictului ca fiind unul pur romanesc, intre multinationalele rele si cei „20 de milioane de romani” este gresita, creind impresia ca multinationalele, ca expresie a strainului rau, au ales Romania ca victima predilecta. In realitate, cea mai buna cale de a „lupta” cu multinationalele peste granita este prin a contribui la eforturile in directia aceasta ale Bruxelles-ului, care este si al nostru, si ne da acces si anvergura globala. Iar acasa, daca vrem sa nu mai depinda atat de mult de multinationale PIB-ul si exporturile noastre – care ar colapsa daca prin absurd ele ar pleca brusc – trebuie ca economia Romaniei sa nu mai fie competitiva doar prin salarii mici si fiscalitate redusa. Investitiile inteligente in educatie, in inovatie, in antreprenoriat, in ferme, sunt solutia diminuarii dependentei de multinationale la nivel national, nu transformarea lor in inamici ai poporului.
Colectiv
Lipsa halucinanta de empatie, individuala sau de grup, aratata cu prilejul aniversarii lui Liviu Dragnea in ziua comemorarii celor doi ani de la Colectiv m-a zguduit profund. Indiferent daca a fost sau nu initiativa domniei sale - de fapt imi pare si mai grav daca a fost o neinspirație spontana de grup, decat una personala. Asa cum detest ura fata de electoratul PSD (a se vedea mai jos), lipsa de consideratie pentru victimele Colectiv si Romania pe care ele o reprezinta este absolut inacceptabila.
Autostrada Targu Mures-Iasi
Un motiv imens de suparare pe PSD este neprioritizarea (in realitate) a constructiei autostrazii Targu Mures-Targu Neamt - Iasi, durerea Moldovei, leaganul electoral al PSD. PSD pur si simplu are datoria politica si morala sa isi faca o obsesie, sa faca o prioritate nationala absoluta din scoaterea Moldovei din izolarea economica in care se afla, construind aceasta artera vitala pentru viitorul celei mai izolate provincii din Uniunea Europeana continentala. Daca nu o face, chiar ajung sa cred ceea ce am respins dintotdeauna ca fiind o aiureala partizana, ideea ca PSD tine deliberat lumea in saracie, izolare si dependenta. In aprilie anul acesta, dupa o dezbatere la Iasi organizata de fostii mei colegi de la Ziarul de Iasi si de Asociatia Moldova Vrea Autostrada, am trimis o scrisoare Primului Ministru de la vremea aceea, explicand de ce proiectul ar trebui considerat hiper-prioritar, si cerand publicarea unui calendar de indeplinire pentru fiecare dintre cele trei tronsoane, respectiv a echipei din CNAIR responsabila de Autostrada Montana. Am primit, in iunie, de la Ministrul Transporturilor de atunci, un raspuns corect, politicos, si un tabel cu termene, din care doua sunt deja depasite, si unul – decembrie 2017 – cu siguranta va fi si el. Echipa mea a urmarit in permanenta evolutia proiectului: oricum i-am spune in teorie, in practica procesul este (foarte) blocat.
Asta ma aduce la un subiect care ar trebui sa fie prioritatea tuturor partidelor din Romania, dar astazi mai ales a celor care au primit un mandat zdrobitor sa conduca Romania. De ce credeti ca nu se construiesc autostrazi, ca niciodata termenele nu se indeplinesc, ca licitatiile se contesta si procedurile se suspenda exasperant? Exista multe raspunsuri imediate, dar radacina problemei este deficitul gigantic de competenta in administratie (fara a-i nedreptati pe profesionistii de acolo: atatia cati sunt, ei tin Romania in picioare). CNAIR-ul, in cazul nostru, are nevoie de o masiva infuzie de profesionisti. La fel administratia centrala. Motivati, decent platiti. E o poveste lunga si grea reforma administratiei romanesti, dar in esenta nu politicienii trebuie sa faca autostrazi, ci administratia si, evident, firmele specializate. Logica politica a stapanirii administratiei prin loialitati personale si de clan, vizand accesul la resursele bugetului, este total opusa logicii performantei prin profesionalism. De unde cazna permanenta, infernala, de a construi obiective de anvergura in Romania, pentru ca predomina amatorismul, superficialitatea si logica interesului pe termen foarte scurt din jungla politica. „Marile proiecte” raman, din pacate, pe hartie. Moldova la Centenar ar trebui sa fie atat de prioritara pentru PSD si Guvern, incat macar in acest caz neputinta administrativa tipica sa fie depasita prin concentrare masiva si exceptionala de resurse, expertiza si vointa politica. Prim Ministrul sa nu doarma din cauza acestei autostrazi. Frustrarile care se acumuleza in Moldova, care se simte, pe buna dreptate, abandonata, ignorata, nereprezentata, sunt foarte mari si periculoase, posibil, la un moment dat, chiar in plan geopolitic.
Lupta impotriva coruptiei
Dintotdeauna am crezut nu numai ca nu exista o incompatibilitate reala intre electoratul PSD si lupta impotriva coruptiei, ci dimpotriva: electoratul PSD este cel mai vulnerabil la coruptie, la cea mica in mod direct, la cea mare in mod sistemic, ca tot restul lumii. Cu cat esti mai fragil economic si social, cu atat o spaga sau un abuz functionaresc te afecteaza mai tare. Cunosc destule cazuri de oameni care au fost calcati in picioare, umiliti, furati, prin coruptie si prin abuz. Ce ma doare cel mai tare, si am un exemplu concret in minte, este frica omului „simplu” de a refuza sistemul bazat pe spaga si interventii. Unui om amarat, dintr-o comunitate mica, ii va fi teama nu numai ca nu isi primeste dreptul legal, dar si de ostracizare in caz de protest sau apel la lege, de faptul ca va avea pe viitor parte doar de tratament ostil de la reteaua de putere locala. Imaginati-va asta intr-un context de boala, intr-un oras mic de provincie. E usor sa emitem banalitati cu schimbarea care trebuie sa vina de la fiecare, insa nu putem pretinde cu usurinta unui biet bolnav sa devina erou, sa se lupte singur cu o intreaga structura sociala si culturala, cu status-ul elitei care il jefuieste si ii poate face viata un cosmar. Singura cale de eliberare de angoasa este eliminarea „de sus” a coruptiei, prin digitizare, transparenta, standardizare, plata decenta a functionarimii, si prin partea punitiva, faimoasa lupta impotriva coruptiei. La toate nivelurile. Pe care PSD ar trebui sa si-o asume ca prioritate. Din motivele astea nu cred cu niciun chip ca exista o majoritate tacuta furioasa care ar sta sa se reverse in strada sa stopeze „abuzurile justitiei”, cum spune PSD. Dimpotriva, oamenii sunt obiditi si, convinsi fiind ca „toti sunt niste hoti”, probabil ar tolera chiar si excese ale justitiei cata vreme ele ii lovesc pe hoti, ceea ce, evident, nu e deloc dezirabil: intr-un stat de drept, si escrocii au drepturi.
Sub nicio forma si cu niciun un pret nu as fi de acord cu mutilarea justitiei si perpetuarea in Romania a unui model bazat pe impunitatea elitei politice in fata legii. Am un istoric profesional important in a construi exact mecanismele care sa permita stoparea impunitatii, pe care o sa-l prezint in detaliu in bilantul de final de mandat. Toate sondajele confirma ca marea majoritate a romanilor vad coruptia ca fiind o problema majora. Romania nu poate fi niciodata o tara moderna, competitiva, netoxica, inovativa, respirabila, cata vremea coruptia, mica sau mare, ramane puternic prezenta in institutiile statului si in societate. Acestea fiind spuse, am avut discutii interminabile cu foarte multe persoane dincolo de orice banuiala, absolut independente, fara nicio legatura cu PSD-ul sau cu politica: din societatea civila, din business – inclusiv multinationale, ca veni vorba- , din presa care sustine lupta anti-coruptie, diplomati, functionari europeni care urmaresc in detaliu ce se intampla in Romania, dar si din institutii romanesti care sustin pe deplin lupta anti-coruptie: exista un numar de intrebari legitime in legatura cu anumite actiuni ale justitiei. Nu am capacitatea sa verific independent si sa trag concluzii in legatura cu un eventual caracter sistematic, deliberat sau de fenomen: dar intrebarile despre eventuale derapaje sau erori sau coincidente trebuie sa aiba raspunsuri, si poate ca raspunsurile exista si sunt pertinente. Ca institutie publica, ca putere in stat, justitia nu poate fi ferita ea insasi de dezbatere, de cenzura argumentelor schimbate cu buna credinta. Dar fara sa trag o concluzie pe fond, ce stiu sigur este ca perceptia unor excese, fie si complet falsa, este fix bucuria hotilor, care toti se pot decreta victime ale abuzurilor. Si riscul este ca, in numele stoparii abuzurilor, o parte din elita politica, nu doar PSD, sa vrea sa readuca impunitatea pentru sine in Romania. De aceea, a da raspunsuri corecte intrebarilor legitime este cea mai buna modalitate de a inlatura pretextul unor schimbari vadit disproportionate in justitie, expunand motivele reale - si personale- ale initiatorilor lor.
Ca solutie practica, eu vad lucrurile in felul urmator: PSD a ajuns la un nivel de neincredere interna si internationala in care lumea nu ii mai crede in materie de reforma a justitiei nici macar acolo unde eventual au dreptate. De aceea, ar fi bine sa trimita mai intai proiectele de reforma Comisiei de la Venetia si sa astepte opinia acesteia, care nu poate fi banuita de partizanat. Ideea este perfect compatibila cu dorinta exprimata in Rezolutia Comitetului Executiv National al PSD de ieri care cere, foarte corect, „aplicarea acelorasi principii de baza care guverneaza actul de justitie in toate tarile europene cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor”. Este perfect: exact cu asta se ocupa Comisia de la Venetia: confirma, in contexte concrete, aplicarea corecta a acestor principii. Societatea civila va avea astfel incredere ca anumite modificari sunt necesare si legitime intr-un stat de drept, iar PSD va trebui sa renunte la tot ce inseamna reintroducerea impunitatii pe usa din dos pentru elitele politice in numele stoparii abuzurilor. A nu accepta aceasta solutie tradeaza motive care nu tin de reglajul fin si de eliminarea posibilitatii abuzurilor, ci de reinstaurarea impunitatii si, intr-adevar, de schimbarea paradigmei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. In general, tot procesul ar capata credibilitate daca nu ar mai parea ca miza principala a schimbarilor este de fapt domnul Dragnea – adica daca acesta ar pleca. Si daca veni vorba...
Cazul TelDrum
Chiar daca la finalul procesului nu i s-ar dovedi vinovatia, pozitia lui Liviu Dragnea in fruntea partidului si a Parlamentului Romaniei a devenit nesustenabila oriunde in lumea civilizata. Pe 13 noiembrie, frecventablitatea europeana si internationala a PSD-ului, atat cat a fost ea construita in ultimii 20 de ani, a fost spulberata. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare si face ridicola teoria complotului „Statului Paralel si ilegitim”. Dat naibii „Statul” asta daca a preluat si controlul institutiei europene anti-frauda. Chiar daca in sufletul lui s-ar sti nevinovat, singurul act cu adevarat patriotic pe care il poate face acum Liviu Dragnea, daca intr-adevar iubeste Romania, este sa se retraga. Sa-si asume un martiraj din iubire de tara, si sa isi petreaca urmatorii ani demontand complotul miselesc la care ar fi fost supus de catre strainii rai care au pus OLAF-ul la bataie si tradatorii de neam care au pus DNA-ul. Pana la urma istoria ar marca o mare nedreptate si l-ar reabilita. Deja au inceput la Bruxelles discutiile despre bugetul Uniunii Europene dupa 2020. UE va trebui, printre altele, sa acopere gaura creata de BREXIT. In cazul Romaniei, exista si pasivul performantei relativ slabe in folosirea fondurilor europene. In acest context, o acuzatie de frauda plecata de la o ancheta OLAF, cu caracter aparent sistemic, implicand o persoana de la varful statului roman care face numiri in functii cheie, va arunca in aer orice incercare a Romaniei de a justifica mentinerea unui buget important pentru propria dezvoltare dupa 2020. Ne va costa miliarde! Cum credeti ca poate justifica un politician dintr-o tara platitoare neta la bugetul UE propriei opinii publice alocarea de bani multi unei tari al carei numar trei in stat este acuzat in acest fel de OLAF? Cu explicatii despre statul paralel european? Mai mult, proiectia actuala a Comisiei Europene este sa incheie negocierea bugetului UE pentru cei cinci sau sapte ani de dupa 2020 fix in timpul presedintiei romane, beneficiind de arbitrajul acesteia. Este absolut de neinchipuit ca Europa sa accepte, dupa expresia consacrata, ca „honest [sic] broker”, pentru propriul buget multianual, un guvern al unui partid al carui sef are o astfel de acuzatie din partea insasi institutiei de anti-frauda europene. Postura lui Liviu Dragnea este o pata pe obrazul fiecarui roman care scoate capul in lume, se va face episodul doi la recentul film german pentru copii explicand coruptia din Romania: este infinit de nedrept pentru noi ca natiune sa fim in aceasta situatie. Patriotismul adevarat presupune uneori sacrificiul propriei persoane, fie si prezumata inocenta, pe altarul binelui comun.
Ce pare sa se intample acum este ca domnul Dragnea impinge Romania, pentru a se salva, inspre un proiect autoritar, pentru a justifica ignorarea reactiei Uniunii Europene si SUA la o operatiune-soc impotriva justitiei. Romanii, „asediati” de Bruxelles, multinationale si „tradatorii sorosisti” din interior, vor fi chemati sa il apere, pentru a nu pierde beneficiile guvernarii PSD. Din pacate, exista un numar de personaje in politica romaneasca, cu probleme reputationale in Europa si SUA, care sustin decuplarea Romaniei de la normalitatea occidentala: daca tot nu suntem bine primiti, lasa ca ne facem noi aici statul nostru „suveran”.
Daca domnul Dragnea va alege, intr-adevar, apasand pe butonul nuclear, sa aneantizeze Romania pentru o cauza in cele din urma personala, va arunca societatea romaneasca intr-un conflict pe care sunt sigur ca nu il poate castiga. Dupa cum am aratat, sunt absolut convins ca electoratul PSD nu se va mobiliza sa apere coruptia, si nimeni nu va putea lua PSD majoritatea, deci guvernarea, castigata in alegeri corecte cu un an in urma. Societatea romaneasca a aratat ca are anticorpi, si nici Uniunea Europeana, nici Statele Unite nu se vor lasa, in realitate, ignorate. Nu prin conspiratii, ci in mod vizibil, evident, asumat, coplesitor, rezonand cu societatea romaneasca, inclusiv electoratul PSD. Dupa trauma a 40 de ani de comunism, Romania nu isi va abandona 200 de ani de modernizare si europenizare pentru Liviu Dragnea. Legiunile romane nu se mai pot intoarce din Dacia, care acum este si va ramane Romania, parte indivizibila a Occidentului.
Toate aceste tendinte sunt intr-un dramatic contrast cu ce ar trebui Romaniei in acesti ani, care includ Centenarul, respectiv Presedintia Uniunii Europene: aderenta solida la valorile democratiei liberale si la Occident, profesionalism, anvergura, claritate, adecvare, lipsa de complexe. Lumea in care traim trece prin reasezari geopolitice importante si Romania este exceptional plasata in anii care vin sa faca istorie, si sa isi creeze securitate si prosperitate. Transformarile digitale ne-ar oferi ocazia sa sarim multe etape, devenind cu adevarat un tigru european in cativa ani, daca am avea minte sa devenim un centru mondial pentru experimentarea si aplicarea noilor tehnologii. In loc de a ne valorifica sansa si libertatea, PSD arunca Romania intr-o vagauna a istoriei pentru a-l apara pe domnul Dragnea de propriul trecut.
Pentru toate aceste motive, astazi am decis sa imi prezint demisia din PSD.
Eu si partidul
Fiind vorba de un act personal, fie-mi ingaduit sa spun cateva lucruri si despre relatia mea cu partidul in care am fost adus de Victor Ponta. Am fost adus nu din strada, ci dintr-o cariera europeana deja solida, construita exclusiv prin eforturi proprii. Deci PSD nu m-a „facut om”, si Victor Ponta nu a pretins niciodata asta. Dimpotriva, a fost intotdeauna corect si elegant in relatia cu mine, respectandu-mi si opiniile, si libertatea. Relatia buna cu acesta, intemeiata pe colaborare profesionala in perioada cand eu lucram la Comisia Europeana impreuna cu Dacian Ciolos (cum lucrasem si cu Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, in acelasi mandat), nu s-a transferat niciodata asupra partidului. Am ramas un corp strain, am auzit pana la saturatie glumite bazate pana si pe scaunul pe care stateam sau nu la masa, cum ca nu sunt PSD-ist, aluzii nenumarate la faptul ca as fi omul serviciilor sau al americanilor, sau, evident, al Bruxelles-ului insusi. Dupa mesajul meu public legat de Ordonanta 13, am primit un avertisment ca dezamagisem „partidul profund” si ca mi se incheiase cariera in PSD, deci sa nu accept postul de prim ministru, ca nu prind Craciunul. Au fost si cei, altfel mari modernizatori ai partidului, care si-au propus sa ma scoata de pe lista de candidati inainte ca aceasta sa fie anuntata. Ideea cea mai raspandita in ceea ce ma priveste, impartasita de grei ai partidului care au avut bunavointa sa aiba o parere despre mine, este ca nu sunt „din echipa”, ca „sunt pentru mine”. Din echipa in sensul de a face juraminte de credinta si a pupa pulpana sefilor e adevarat ca nu am fost niciodata, nici in politica, nici in administratia europeana, nici ca ziarist. Dar loial tuturor echipelor din care am facut parte, da, uneori poate in mod exagerat. Cu sefi medievali n-as fi putut lucra niciodata, nu am avut si nu as fi putut avea parte de ei. Cat despre „a fi pentru mine”, ma intreb ce inseamna. Nu o sa iau acasa vizele canadiene, nici salariile crescute ale cercetatorilor romani in Orizont 2020, nici nu mi-am facut livada pe programul pomicol, nici n-am luat sperturi ca sa protejez de concurenta neloiala industria romaneasca a ingrasamintelor, nu export nimic din Republica Moldova pe piata UE, si in general n-am profitat material dupa niciunul dintre lucrurile pe care le-am reusit facandu-mi datoria cat de bine m-am priceput in serviciul public. PSD prin liderul sau a facut tot ce a putut sa minimizeze, sa ignore sau sa ironizeze victorii precum eliminarea vizelor canadiene (in echipa cu Dacian Ciolos ca Prim Ministru al Romaniei, nu al altei tari). Dar am avut si colegi, mai cu seama europarlamentari, care au fost extrem de ajutatori si de onesti in a se bucura pentru aceste victorii care nu erau doar pentru noi, ci profitau cu adevarat pentru cei pe care ii reprezentam.
In general, accesul si legitimitatea internationala pe care le-am construit in ani au fost privite ca periculoase – dincolo, evident, de eterna cheie de lectura oculta. Am ajuns un fel de free-lancer care ajuta individual, din proprie initiativa, sau la cererea sporadica a cate unui ministru care intelege ce se intampla (intotdeauna am avut si ministri foarte buni). Perfect similara este situatia multor oameni de mare calitate pe care PSD ii are inca in randurile sale. Actuala echipa de conducere nu isi foloseste propriile resurse, ori pentru ca nu stie ce sa faca cu ele, ori pentru ca ii e teama de ele. Logica este cea cunoscuta a controlului prin loialitati personale, nu a performantei. Si daca la mine, „corp strain care nu sunt din echipa”, s-ar mai intelege, sunt multi profesionisti de anvergura, cu vechime si cu performante electorale in partid care au parte de exact acelasi tratament.
Asa se face ca usor-usor am ajuns la un bizar sentiment de inutilitate. Pentru ce sa acumulezi acces si reputatie politica daca din spate nu vine nimic, adica o echipa, o administratie, o tara functionala? Am un prieten bun, congressman american important, cu care am lucrat printre altele pe un dosar greu de energie, care mi-a propus de cateva ori intalniri la nivel foarte inalt in Administratia SUA. Initial m-am bucurat. Dar apoi mi-am imaginat intalnirea propriu-zisa si m-a izbit inutilitatea ei, intr-o cultura, cea americana, unde nu ne vedem ca se ne aflam in treaba, unde adevarurile nu se ocolesc , nici macar despre lideri, unde intalnirile sunt intotdeauna despre ce facem, de ce ai nevoie, de ce am nevoie, in reguli. Doar pentru poza? Sa arat ca eu pot sa obtin gratis ceea ce pentru altii costa bani grei ca sa recite banalitati invatate pe derost (si care sunt rapid decriptate ca atare)? Poate ca asta ar merita, dar pe de alta parte nu poti sa-ti 
bati joc de timpul omului. In ordinea morala, parca potentialul nefructificat e mai nobil decat gazul ars de pomana sau, vorba colegilor, ca arderea lui sa fie doar „pentru mine”.
Ce nu se va schimba: respectul pentru electoratul PSD si acceptarea meritelor istorice ale PSD
Sunt insa si cateva lucruri care nu se vor schimba. Cel mai important, si deloc de fatada, respectul meu fata de electoratul PSD, ca parte a respectului meu profund fata de natiunea din care fac parte. Am simtit intotdeauna in plex dispretul, si chiar ura, aratate de multa lume de pe partea dreapta a spatiului public romanesc fata de votantii PSD. A fost unul dintre motivele importante pentru care am venit in PSD. Nicio natiune nu poate fi puternica daca nu se asuma pe sine asa cum e, ca pas indispensabil oricarui progres, individual si colectiv. Nicio natiune nu este formata doar din savanti, curba lui Gauss e aceeasi pentru toata lumea. Bunicii mei au fost oameni cu putina carte, dar intelepti, curati si admirabili, votanti PSD dupa 1990, si nu m-au invatat nici hotia, nici minciuna. Cu unul dintre ei am ascultat indelung in anii ’80 Vocea Americii si Europa Libera si am invatat de la el sa ii astept pe americani – aceiasi americani pe care domnul Serban Nicolae ii pune pe picior de egalitate morala cu URSS-ul- , lucru care m-a marcat restul vietii.
Electoratul PSD a fost una dintre placile tectonice majore din sociologia Romaniei care au sprijinit re-occidentalizarea post-comunista a Romaniei in momente cheie. Aici ii includ si pe parintii mei, de care de asemenea sunt foarte mandru. Daca aceasta tectonica sociala nu se alinia la proiectul integrarii depline a Romaniei in lumea occidentala, aceasta integrare nu s-ar fi putut produce.
Valurile de dispret, chemarile la scoatere in afara corpului politic, din pacate uneori legitimate de intelectuali de marca, a acestei categorii de oameni mai vulnerabili, nu fac decat sa ii impinga si mai tare in bratele elitelor care si-i asuma si pretind ca ii reprezinta, dar de fapt, abuzeaza de ei. Sa nu fiu inteles gresit: acest electorat, ideile lui, votul lui, pot, evident, fi criticate, si o fac uneori eu insumi explicand de ce nu e o idee buna sa nationalizam economia, de exemplu. Ce ma doare e declasarea lui morala, in termeni agresivi ce tind sa ii conteste statutul uman si politic, sau chiar sa ii doreasca disparitia fizica ca pe o fanstasma de izbavire. Exact aceeasi critica o aduc insa si PSD-ului: dispretul, invectivele si chiar amenintarile adresate „tefelistilor” sunt absolut nedemne si inacceptabile pentru un partid de importanta PSD. Diferenta, care nu face situatia mai putin grava, este ca aceste injurii nu rezoneaza in societate in general, si electoratul PSD nu poate fi mobilizat impotriva tinerilor din piata decat daca domnul Dragnea ii convinge ca intr-adevar acestia au fost trimisi de Soros personal sa le ia pensiile, ceea ce este extrem de putin probabil.
Tot intr-un registru toxic situez tendinta de a nu recunoaste niciun fel de merit istoric PSD-ului: „nu a facut niciodata absolut nimic bun”, ca sa citez un tanar politician de dreapta de mare (si reala) anvergura, afirmatie ce i-a adus altfel rapid un numar mare de like-uri. Puteti urmari pe youtube cum insusi candidatul Emil Constantinescu, intr-o dezbatere cu Ion Iliescu dinaintea turului doi al prezidentialelor din 1996 – deci intr-un moment cum nu se poate mai conflictual si partizan – explica cum CDR ii oferise sprijin lui Ion Iliescu si guvernului Vacaroiu, in politica externa, odata ce aceasta devenise „dupa alegerile din 1992, (...) axata pe integrarea europeana si euroatlantica”. PSD sau predecesorii lui a negociat asocierea Romaniei la UE, a aplicat pentru aderarea la UE in 1995, la Parteneriatul pentru Pace cu NATO in 1994, apoi guvernul Nastase a mobilizat masinaria PSD-ista si electoratul sau pentru inchiderea negocierilor cu UE, si a finalizat integrarea Romaniei in NATO in 2004. Cine crede ca stie subtilitatile aderarii Romaniei la NATO, poate sa il provoace pe Ioan Mircea Pascu la o dezbatere in direct: ii doresc succes. In primavara lui 2004, majoritatea PSD-UDMR a trecut pachetul de legi ale justitiei care inca ofera arhitectura actuala, solida, cu toate modificarile ulterioare, a sistemului de justitie din Romania, - cel care este supus acum controversatei amendari. Trecerea acestui pachet a permis evitarea suspendarii negocierilor de aderare cu Romania, la cererea Parlamentului European. In calitate, la acea vreme, de consilier politic al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, am fost strategul si in mare am dus la indeplinire actiunea de evitare a suspendarii negocierilor, care a inclus pachetul de reforma a justitiei, deci e un moment pe care il cunosc bine, pe care liderii de la putere si din opozitie din acel moment sigur si-l amintesc, si este bine documentat in arhiva mea profesionala.
Deci: cu toate pacatele lui, care doar in numar extrem de limitat nu sunt si ale altor partide, PSD a fost, si nu din inchipuiri, pana de curand, fundamental loial traiectoriei occidentale a Romaniei, si electoratul lui l-a sustinut in acest demers. Cu atat mai dramatica situatia in care domnul Dragnea tocmai rupe aceasta continuitate istorica in propriul partid.
In Romania de dupa 1989, canalele de legitimare sociala sunt istoric dominate de formatori de opinie de dreapta sau, in tot cazul, anti-PSD. Binele si raul social, ce e acceptabil si respectabil si ce nu, se stabileste in mare prin aceste canale. Dar a nu recunoaste nici un fel de merit, nici macar retroactiv, PSD-ului, a sterge cu buretele memoriei selective chiar si acte de anvergura istorica ale liderilor lui, fie ei si controversati, nu este deloc productiv. Dimpotriva, fara a fi scuze pentru derapaje, le incurajeaza, intarind riscul de acaparare a partidului de discursuri populiste si anti-occidentale. Mecanismul memoriei selective functioneaza diferit la dreapta: acolo sunt sterse cu buretele de masina de legitimare sociala tocmai greselile, coruptia si faptele reprobabile, iar vindecarea la descoperirea raului se face prin uitare sau ignorare cvasi-instantanee. Asa se face ca in numele anti-PSD-ismului, romanii au inghitit si coruptie, si minciuna, si impostura. Cele de dreapta par sa fie mai de calitate. Pacatul originar ramane totusi al PSD: in 1990, discursul de ura impotriva partidelor istorice si intelectualilor, absenta unei minime lustratii, alungarea initiala a lui Corneliu Coposu de la TVR de catre Ion Iliescu, niciodata asumate, au fost acte pe care subconstientul colectiv civic nu le-a uitat si iertat pana acum, si cere, in continuare, lustratie. Poate si putin vinovat ca nu s-a luptat cu comunismul in timpul comunismului...
Am sperat in acesti ani de apartenenta la PSD sa contribui la o apropiere a celor doua Romanii, avand radacinile sociale in una, cea PSD-ista, si traind, profesional si intelectual, in cealalta, urbana, civica si culturala. Si probabil ca as fi putut continua sa fac asta daca PSD nu s-ar fi indreptat brusc intr-o directie de neinteles chiar in raport cu propriul trecut. Oricum, prapastia dintre cele doua Romanii este o mare eroare istorica care ne consuma inutil energiile, o prapastie exploatata de elite de calitate indoielnica si la stanga, si la dreapta.
In concluzie, puteti crede ce doriti de PSD, dar nu-i urati electoratul: convingeti-l sau invingeti-l la vot; generati, macar voi, cei care va contrastati cu votantii PSD, o elita politica exceptionala, care sa uimeasca omenirea prin performanta ei fara egal. Daca tot suntem aici: electoratul PSD este unul mai fragil social, dar in realitate este un bazin conservator, si asa ar fi tratat in alte parti din Europa. Partidele de dreapta ar trebui sa fie interesate sa convinga acest electorat, nu sa-l umileasca.
Viitorul
Demisia din PSD va fi insotita de demisia imediata din Grupul S&D, si renuntarea la toate dosarele incredintate de acesta din urma. Multe partide politice din Grupul S&D, in ultimii ani, s-au mutat spre o stanga radicala cu care nu am afinitati decat cel mult in materie de pura speculatie intelectuala. Legatura mea solida cu Grupul S&D era delegatia PSD, o delegatie pragmatica, situata in zona moderata, centrista, a S&D. Odata aceasta legatura desfacuta, ma voi alatura, ca independent, Grupului PPE, care in ultimii ani a ocupat terenul de la centrul spectrului politic, eliberat in mod neinspirat de S&D. Presedintele Juncker al Comisiei Europene este cel mai bun si vizibil exemplu al acestei tendinte de miscare inspre centru a PPE, chiar si dupa ruperea, de catre S&D, fara ca eu sa fi fost intrebat sau sa fi priceput vreodata de ce, a „marii coalitii” cu PPE din prima jumatate a mandatului euro-parlamentar. Cine are curiozitatea sa verifice voturile delegatiei romane din S&D pe subiecte sensibile precum comert, economie, industrie, energie, politica externa, securitate, relatii trans-Atlantice, Israel, va constata o convergenta importanta cu PPE, cel putin atunci cand interesele Romaniei sunt in joc.
Nu voi intra in niciun partid sau organizatie, fundatie, platforma politica, etc., din Romania. Cu exceptia cazului, extrem de putin probabil, in care voi putea contribui la un moment cu adevarat transformator in politica romaneasca, in lumina principiilor si ideilor explicit sau implicit expuse mai sus, la finalul acestui mandat imi voi prezenta bilantul celor 20 de ani petrecuti (cu adevarat) in serviciul public ca ziarist, functionar european si politician, apoi ma voi retrage din viata publica si ma voi dedica exclusiv proiectelor personale.
Daca am invatat un lucru in politica in anii din urma acela este ca esti in permanenta suspectat ca vrei ceva care i s-ar cuveni colegului tau de partid. Plecand, astazi, din partid, si la finalul mandatului din politica, nimeni din PSD nu ma mai poate suspecta ca fac vreo miscare tactica, sa iau locul cuiva, mic sau mare. De aceea, pentru binele Romaniei si al partidului, sper ca membrii PSD sa citeasca randurile acestea fara patima sau imaginandu-si obisnuitul complot invocat de domnul Dragnea, fie el la nivel planetar sau local. Sa ia acest sacrificiu (in sens politic, in sens personal este o mare eliberare) ca pe o ocazie de a suspenda un moment torentul suspiciunii si sa reflecteze lucid la rascrucea in care se afla Romania.
Nu il ultimul rand, le multumesc colegilor europarlamentari din PSD pentru colaborarea excelenta din acesti ani, in cateva cazuri pentru prietenia lor, si pentru numeroasele lucruri invatate de la ei.
Unui anumit prieten care sper ca citeste aceste randuri: da, simt pacea lui Dumnezeu in suflet, am facut exact ce trebuia sa fac, nici mai mult, nici mai putin, fara niciun calcul egoist.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12071 vizualizari

 • -111 (141 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:31)

  [anonim]

  • +58 (66 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:53)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +10 (14 voturi)    
    Nu-i vezi dar ei sunt prezenti (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:30)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui

    si-ti dau note !
  • +43 (51 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:11)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +46 (52 voturi)    
   tu oricum nu stii sa citesti (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:41)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui

   la partid acolo va arata poze?
  • +4 (14 voturi)    
   Acum sa ne coboram .. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:50)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui

   .. la nivelul de molusca al lui Loverhoti: cine esti tu, bai vierme, sa vorbesti despre Sorin Moisa? Acest om a ajuns europarlamentar si lumea stie de el. De tine cine a auzit? Are mai multi bani ca tine, e cunoscut, tu esti un nimeni, deci tu, viermisor, nu ai voie sa-ti dai cu parerea despre el.

   Si da, a scris-o dupa dictare. Dar macar a scris-o el, nu ca hotii tai care platesc pe altii sa le scrie lucrarile de doctorat.
   • -6 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 21:58)

    [anonim] i-a raspuns lui Alius

    • +2 (14 voturi)    
     Nu sunt invective ... (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 22:27)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui

     ... sunt realitati. Asta este mentalitatea ta, astfel ai reactionat la un comentariu de-al meu la Simona Halep. Eu, acum, nu am facut decat sa ma cobor la nivelul tau.
     • -1 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:47)

      [anonim] i-a raspuns lui Alius

      • +3 (3 voturi)    
       Ai bagat donatii la greu la PSD ? ;)) (Duminică, 19 noiembrie 2017, 11:11)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui

       Daca vrei, te-ajut eu sa-ti recuperezi banii, dar asta inseamna sa dai in judecata si PSD-ul si sa-l critici vartos ! Vrei ?

       O sa-mi zici ca i-ai platit lui Moisa salariul si toate cellelalte angarale cu taxele si impozitele platite statului ! La fel. Te-ajut dar asta inseamna sa dai in judecata statul PSD-ist si sa-l faci de cacao.

       Te ajut fara sa-ti cer un ban, doar pt placerea de a vedea cum iti bestelesti statul si partidul !

       Si apropo : Mai terminati cu "s-a dus acolo pe banii mei" ! Si nulitatile de Codrin Stefanescu si Olguta Vasilescu "s-au dus acolo pe banii mei". Asta e.

       PS. Peste trei ani poate raman acasa !
      • +1 (3 voturi)    
       Da am 13 ani, ai ghicit. (Duminică, 19 noiembrie 2017, 15:11)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui

       Tu cat ai, 5? Caci altfel nu-mi explic cum deduci tu din comentariile mele ca alde Moise sau oricare alt PSD-ist mi-au devenit mie modele de viata (sau oricare politician roman). Eu nu sunt ca voi: tonta, cel mai frumos si destept cand se lupta cu dictatorul Basescu, dar acum, tonta e securist, omul "statului paralel".

       Eu ti-am spus ca tu esti un nimeni, ca nu a auzit nimeni de tine si nu ai voie sa comentezi despre altii (asta a fost idea ta de baza, ca daca nu a auzit nimeni de tine, nu ai voie sa-ti dai cu pararea despre altii, de unde si mentalitatea de gradinita). Si sa stii ca tatal meu il bate pe tatal tau.
    • +3 (15 voturi)    
     Era sa uit... (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 23:32)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui

     Asa zero barat cum sunt, nu am ajuns atat de jos incat sa votez cu hoti dovediti si sa le mai iau si apararea.
    • +2 (4 voturi)    
     Propunere (Duminică, 19 noiembrie 2017, 10:24)

     Sani [utilizator] i-a raspuns lui

     Bai, a plecat de la voi unu' care stie sa scrie.
     In plus are si dinti!

     Incet, incet, pierdeti si amaratii de neuroni care au mai ramas in PSD!
  • -5 (13 voturi)    
   o veste buna, exceptionala chiar (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 17:48)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui

   plecarea lui este o veste minunata pentru psd!
   @Lovercraft poate a primit-o pe mail :)
   • +1 (1 vot)    
    Stimata d-na, (Duminică, 19 noiembrie 2017, 23:51)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    va rog frumos fiti putin mai clara. Stiu ca otrava nu si-a facut pe de-a-ntregul efectul dar totusi nu e corect sa ne tineti in asa tensiune.

    Ce e cu/ si care e adresa de mail sa-i "transmitem" si noi - numai "calde" urari, promitem.
  • +6 (14 voturi)    
   N-ai citit.. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:22)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui

   "poliloghia" , dar esti bun sa dai sentinte !
   1. ce te face sa crezi ca e "comanda" ? crezi ca un om de genul asta- citeste cine e Moisa si ce a prestat el, inclusiv pt. Romania- ar putea scrie la comanda ? de aici se vede ca n-ai citit , oricum daca crezi in asta pe "neve", inseamna ca ai o stima de sine scazuta.
   2.Rusine !
  • +9 (13 voturi)    
   vad (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:29)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   ca n-ai uitat dictonul comunist "cine nu-i cu noi e impotriva noastra".
  • +10 (14 voturi)    
   Ups, au aparut executorii stalinisti (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:35)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Care, dupa cum se stie, vor executa in primul rand dezertorii de la linia partidului.
   Ce e baietii? va tremura chilotii? ieri un primar, azi un deputat european, nu prea stiti cand 20-30 de deputati il vor lasa pe Dragnea!
  • -5 (11 voturi)    
   Un flacau zbuciumat, cu dureri existentiale (Duminică, 19 noiembrie 2017, 6:05)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui

   Un flacau zbuciumat, cu dureri existentiale ...multe !

   Altfel, ca orice tefelist #rezist "de dreapta" i se pare normal sa profite de votul "de stanga" si sa isi umple buzunarele cu bani publici. Sa-l picuri cu ceara si nu ar renunta si la purcoiu de bani, daca tot ii injura pe aia care l-au trimis la bunastare.
   • +2 (4 voturi)    
    L-au trimis la bunastare??? (Duminică, 19 noiembrie 2017, 8:59)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Pai pe cine voiai sa trimita? Pe Daia/Popica/Volgutza??? Dai cu pusca sa gasesti unul care nu-i prost sau penal prin PSD.
   • +4 (6 voturi)    
    A fost dubios de la inceput ! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 11:16)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Stia sa scrie si sa citeasca corect, se exprima fluent in romana dar si in engleza si in plus nu chiulea de la serviciu !
    • +1 (1 vot)    
     sigur (Duminică, 19 noiembrie 2017, 18:12)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     nu-i garantat vanghelie.
 • -83 (107 voturi)    
  nimic nou sub soare...? (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:33)

  demaGOGU [utilizator]

  ...si Ceausescu a fost ucisi de pupili, nu surprinde pe nimeni ca technocratul-care-stapaneste-la-perfectie-noua-limba-de-lemn-brucseleza infinge cutitul in spate la momentul oportun.

  coana Europa greseste profund daca mizeaza pe asemenea birocrati ptr a fragezi pesedeul, portanta lor in electoralul romanesc tinde spre zero (vezi cazul J. Ciolosh).
  • +57 (63 voturi)    
   Pute bah, pute rau la voi in cocina psd (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:05)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu te mai stradui degeaba, ca pute.
  • +31 (33 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:12)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +10 (12 voturi)    
   nasol...lucrezi sambata asta? (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:00)

   basarab99 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   pun pariu ca nu ai citit scrisoarea lui Moisa. Nu cred ca esti platit la cat citesti, ca ai muri de foame :))))
   • +3 (3 voturi)    
    Doamne fereste! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 8:45)

    Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui basarab99

    Cum sa o citeasca?!

    le este strict interzis, daca ar citi, ar putea vedea ceva adevarat acolo, riscand sa devina si ei "tradatori"!

    Nu, un bun membru pedesere nu citeste, nu gandeste, ci doar urmeaza linia Partidului!

    Gindeste destul Daddy pentru toti!
  • +7 (9 voturi)    
   Pai .. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:53)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   .. asa fac aia ai vostri de la PSD: toata istoria lor de la PCR pana acum numai pe tradari s-a bazat. Asa si-au castigat si primariile si asa si-au adus in partid tot felul de borfasi de la alte partide etc. Acum nu-ti mai plac tradatorii? Ciudat, pentru ca hotia si tradarea sunt principalele caracteristici ale PSD. Ca si ale tale.
  • +9 (11 voturi)    
   gura (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:31)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   pacatosului adevar graieste.
   vad ca recunosti ca tagma voastra a pesedistilor, l-ati ucis pe ceausescu.
  • +10 (12 voturi)    
   Mai (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:34)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Putoare mica, tu erai nascut pe vremea lui ceasca sau i-ai citit “omagiu”?
  • +8 (10 voturi)    
   deci confirmi (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 22:05)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   prin comparatia cu Ceausescu ca psd-ii sunt niste comunisti ordinari in apucaturi, mutra si Doame ajuta executie la Targoviste!
   bravos tovarase postac, ai pus florile pe monumentul prostiei tagmei tale...
  • +1 (1 vot)    
   dar cine ti-a zis (Duminică, 19 noiembrie 2017, 23:58)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca infige "cutitul " pe la spate? Pe la spate infige, asa-i dar infige altceva.Si sa stii ca "actiunea" la Bruxelles e legala - ba am impresia ca se poate lasa si cu adoptie- scuze n-am avut timp sa ma documentez.
 • +89 (101 voturi)    
  Surpinzator de lucid si realist! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:42)

  tudorLeo [utilizator]

  Sunt placut surpins de domnul Sorin Moisa, se pare ca exista si oameni educati (dar intr-o minoritate deranjanta) in PSD!
  • +39 (45 voturi)    
   "Nasc si la PSD oameni", (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:14)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

   ar fi spus cronicarul daca ar trai in zilele noastre.
   Intr-adevar, neasteptat si surprinzator, cred pentru multi dintre cei uimiti de ceeace face Dragnea si sleahta lui.
   Numai ca raul principal il face Haita A3, care prin profesionalismul desavarsit in arta manipularii tampeste milioane de romani, iar mai nou vrea sa-l impinga spre Presedintie pe rusofilul ala cu coada. Si tare ma tem ca va si reusi.
  • -47 (65 voturi)    
   probabil (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:34)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

   Își va da demisia și din funcția de europarlamentar, pe care a obținut-o datorită PSD. Sau nu?
   • +9 (13 voturi)    
    Da bah, ca sa vezi, psd e in tot si in toate (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:03)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Psd Da de toate la toti....’tui mama voastra de secaturi.
   • +7 (13 voturi)    
    de ce? (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:21)

    zicsieu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    doar l-a votat poporul, nu? psd-ul nu a mers pe cartea asta? nu mai ei au voie? eu sunt k cu el si poate ca e cumva k sa avem unu trezit sa ne reprezinte. omu asta continua sa ne reprezinte in continuare vad dar fara rahatul psd-ist de pe pantofi. tot ce pot spera este sa se trezeasca si altii.
    • -7 (15 voturi)    
     nu e uninominal, a fost pe lista (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 22:40)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui zicsieu

     daca-ti intrebi cunoscutii nu stie unul cine e acest 0 barat
     • +4 (4 voturi)    
      Asa e, nu se compara cu 21 (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:00)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      21 de meleoane aka Dracna TelDrum.
     • +3 (5 voturi)    
      ai impresia ca oamenii au votat pe Dragnea ? (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:28)

      lp [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      votat a fost Partidul, nu dragnea, partidul ala unic, de la care asteapta "izbavirea". Au gresit, dar in niciun caz n-au votat in cunostinta de cauza un infractor condamnat, si pentru care statul roman a platit deja 21 de milioane. Au votat Imaginea unui partid care sa se preocupe de soarta lor, nu de cum sa-i fure si pe cei mai amarati
   • +10 (12 voturi)    
    esti de serviciu si azi, cocosel? (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 17:46)

    basarab99 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    nasol
    ti-au dat astia sa faci overtime, cocosel...
    daca nu ti-a placut cartea ci doar insigna de partid, ce sa-ti fac
    uita-te prin gard si injura capitalistii si posteaza cu sarg pentru 50 lei
   • +12 (14 voturi)    
    hai Mazeta, puteai mai mult (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:21)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Cand o sa isi dea demisia primul PSD-ist urmarit penal vorbim si de Moisa. Ce zici de madam Plumb?
   • +10 (12 voturi)    
    aha (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:47)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    exact ca cel putin 1/2 din parlamentarii pesedisti proveniti din alte partide si care nu ar avea ce cauta in Parlamentul Romaniei.
    trebuia sa fii mai insistent cu platitorii tai si sa-i convingi sa adopte legea traseismului politic.
   • +1 (5 voturi)    
    In loc sa-si dea demisia Dragnea (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:20)

    lp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    care distruge PSD-ul, vrei sa-si dea demisia un om capabil si cu principii ?!? Un partid nu este o adunatura de slugi si lingai ai sefului, ar trebui sa reprezinte un grup de oameni liberi care militeaza pentru niste idei. Este socant cum dupa aproape 30 de ani, unii incearca sa refaca, macar partial, universul comunist ceausist
 • +70 (80 voturi)    
  Bravo, (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:43)

  kingfisher [utilizator]

  Deci mai sunt si unii sanatosi la cap in partidul ala. Sa speram ca si altii isi vor regasi barbatia pierduta pe culoarele parlamentului
  • +48 (50 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:42)

   [anonim] i-a raspuns lui kingfisher

 • +20 (24 voturi)    
  wow! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:50)

  bancheru83 [utilizator]

  ...
 • +26 (36 voturi)    
  wow! respect! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:57)

  dan.c [utilizator]

  Textul asta ar trebui sa-l recitim fiecare macar o data pe saptamana.
  • +4 (10 voturi)    
   Ei, ho, cu exagerarile ! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:36)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   Sau cel putin tine-le pt tine, nu incerca sa le impui si celorlalti !
 • +45 (47 voturi)    
  Felicitari Sorin Moisa! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:02)

  Geo7 [utilizator]

  "Statul paralel si ilegitim" este chiar Dragnea & Co.. Prin manipulare, minciuna si tembelism, Dragnea da foc Romaniei pentru interesele lui meschine si interesele unei gasti jalnice si mafiote!
 • -42 (52 voturi)    
  Extemporal (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:03)

  DanTeo [utilizator]

  In nemernicia mea, ca un câine turbat, am muscat mâna care m-a hranit.
  • +7 (9 voturi)    
   Asta e. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   Mai tii minte pe alde Sorin Frunzăverde? Ce bun si dulce a fost gustul tradarii atunci, nu-i asa?
  • +6 (10 voturi)    
   Gandire ..... (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:27)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   de caine ! ( a se citi sclav ), Ma nene, pune mana si mai studiaza, nu psd l-a facut pe Moisa, Moisa era motiv de mandrie pt psd , un om remarcabil...
  • +2 (2 voturi)    
   esti om, nu sclav, desi PSD te invata altceva (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:35)

   lp [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   cuvantul libertate lipseste din vocabularul tau. Nimeni nu "ne da o paine", ci muncim pentru ea. Nimeni nu "ne intinde o mana", ci accepta un contract. "A pune o vorba buna" in limbaj PSD inseamna de fapt favorizare a infractorului si trafic de influenta. Cum adica "mana care m-a hranit" ?! ce esti tu, javra ?
 • +31 (37 voturi)    
  PSD a scapat cam de ultimul "corp strain" (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:07)

  Susufler0 [utilizator]

  ce ii parazita organismul iar Dragnea poate sa-l injure acum in liniste !

  PS. O singura observatie : electoratul PSD din care exceptam, bineinteles "persoanele de fata" ;) si din care, tot ca exceptie, de data asta atipica pt buna crestere ce trebuie sa ne insoteasca permanent in societate :), ii eliminam pe postacii "imbujorati", nu poate fi o mandrie, cum declara dl Moisa !

  PPS.Ca sa fiu mai clar, "Noi muncim, nu gandim", al cui electorat a fost si este d-le europarlamentar ?
  • +3 (3 voturi)    
   Erata ! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 3:38)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Dintr-o regretabila eroare de tehnoredactare in antepenultimul rand al PS commentului de mai sus, imediat dupa emoticon, in loc de "ii eliminam pe postacii <imbujorati>" se va citi "NU ii eliminam pe postacii <imbujorati>" !

   PS. Scuze !
  • +2 (2 voturi)    
   Rectiuficare! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 8:48)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Deviza pedesereului este "NOI NU GANDIM!", sau "MOARTE PENTRU CEI CU CARTE!", asa cum zbierau la inceputul lui 1990. FDaza cu munictul s-a dovedit a fi complet falsa, inca de atunci productia industriala a inceput sa scada ... Nu, pedesereii nu se inghesuie la munca!
 • +35 (37 voturi)    
  Semnal de alarma (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:16)

  cititor9 [utilizator]

  Acest mesaj articulat ar trebui sa fie un semnal de alarma si pentru ziaristii/propagandistii pesedisti de prin televiziuni.
  Au ajuns la un grad de ridicol de neimaginat acum ceva ani.
  Pe de alta parte e adevarat si ca sunt multe cozi de topor si prin PNL care la nivel local, mai ales, sunt fericiti cu unu ca Dragnea la sefia PSD-ului.
  Daca Dragnea pune pirdici DNA-ului vor profita si cei din PNL de asta, nu doar el si Tariceanu.
 • +33 (35 voturi)    
  dottore (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:32)

  nash pandelica [utilizator]

  se vaita ca nu putea guverna, ca nu'l lasa base.
  nicu ot saielele se vaita ca nu'l lasa sa guverneze statul paralel, asociat cu herr klauz.
  pe timpul lui ilici nu'i lasau tzaranistii, ratziu, campeanu, senioru...
  de rasul curcilor !
  odata cu inlaturarea lui gioana, psd a pierdut contactul cu socialistii ioropeni, au revenit la ce erau pe timpul lui ilici/ bombonel, ba chiar mai rau, vor ceausism, partid unic.
 • +42 (44 voturi)    
  O prostie"statul paralel". (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 13:48)

  asavreau [utilizator]

  Cine foloseste exp;resia"statul paralel" da dovada de prostie.Daca-i paralel inseamna ca nu ai treaba cu el,ca nu te deranjeaza pe tine si gasca ta.Pesedistii lui Dragnea prin usor vorbele prostesti spuse de unii cu nivel scazut de cunostinte.Pe de salta parte pana la guvernarea PSD-ALDE nu sa auzit in Romania de stat paralel,deci,daca exista o asemenea structura se datoreaza prostei guvernari si antrenarii hotilor in treburile statului.Numai hotii au interes in a face alte structuri decat cela ale statului.Daca dragnea vorbeste de asta inseamna ca are cunostinta de niste structuri ilegale si trebuie sa anunte parchetul pentru ancheta.Numai justitia poate stabili legalitatea unei actiuni.
  • +7 (9 voturi)    
   Din auzite (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:20)

   hamangiul [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Un distins scriitor a sustinut,pe buna dreptate,ca multi acoliti ai PSD -ului nu cunosc si nu inteleg notiunea ...de paralel..
 • +4 (8 voturi)    
  Exista forme de viata in PSD!!! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:15)

  tarantella [utilizator]

  Si eu credeam ca, mai curand o sa gasim pe Marte.
 • +7 (9 voturi)    
  "Paralel" (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:31)

  zapciu [utilizator]

  e psd-ul cu interesele romanilor si Romaniei! Eu cred ca pot fi lejer acuzati de tradare si subminarea economiei nationale (acuzatie pe care mi se pare ca au avut grija sa o scoata din codul penal)
 • -6 (12 voturi)    
  Jumatati de masura (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:33)

  Cataleya [utilizator]

  Daca acest individ chiar crede ceea ce scrie, ar fi trebuit sa demisioneze si din Parlamentul European, nu doar din PSD.
  La urma urmei, PSD l-a facut europarlamentar. Si mai mult ca sigur ca, la momentul in care a fost pus pe lista PSD pt europarlamentare, el stia foarte bine cum se trag sforile in PSD si, mai ales, cine este sforarul sef.
  Acum, el se declara indignat si oarecum rusinat de actualul PSD, dar nu renunta la cei 7000 de euro pe luna pe care ii castiga datorita aceluiasi PSD pe care il condamna astazi.
  Sa faci pe dizidentul in propriul partid, dar totodata sa beneficiezi in continuare de avantajele materiale oferite de acelasi partid, mi se pare urat mirositor si tine de domeniul ipocriziei.

  Ce naste din PSD...euro mananca!
  • +7 (9 voturi)    
   sa ne intelegem draga mosului (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 22:26)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   pt simplul fapt ca a fost in PSD, omul ramane o LEPRA. deci toate afirmatiile tale despre el sunt valabile. Dar nu cred ca asta a fost intentia ta :) got you, isn't it?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e vb de vreo intentie. (Luni, 20 noiembrie 2017, 8:35)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

    Pt mine, un PSD-ist ramane un PSD-ist, adica nu-mi inspira deloc incredere, nici macar atunci cand se dezice de PSD, fara sa renunte, insa, si la avantajele materiale viitoare oferite de statututul sau de fost PSD-ist , avantaje de care acest Moisa va profita in continuare.
  • +1 (1 vot)    
   spre deosebire de alti "reprezentanti", (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:41)

   lp [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   domnul Moisa reprezinta Romania in Parlamentul European, si dupa cum vad eu, face o treaba excelenta. Asta astept de la orice roman de acolo, nu sa reprezinte interesele PSD. Si asta pentru ca pesede-ul NU reprezinta interesele Romaniei ! ca dac-ar fi facut-o, nu mai aparea fractura asta
 • +3 (7 voturi)    
  Sorin M. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:42)

  Stapanu [utilizator]

  respect!!!!!
 • -4 (10 voturi)    
  sobolan (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:49)

  Iorgovan [utilizator]

  S-a facut frate cu psd-ul ca sa ajunga europarlamentar, iar acum se "delimiteaza" si devine prietenul oamenilor onesti.
  • +1 (1 vot)    
   hehehe (Duminică, 19 noiembrie 2017, 9:42)

   lp [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   deci este o delimitare clara intre psd-isti si oameni onesti :)
 • +5 (9 voturi)    
  bravo (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 15:22)

  zot [utilizator]

  ma simt bine citind aceasta analiza a domnului MOISA
  asupra situatiei din psd, creata de "un" dragnea.
  ma surprinde si bucura aceasta analiza profunda, lucida
  si, mai ales, ca vine de la un membru psd;
  deci in afara de codrin stefanescu, serban nicolae,
  iordache, pop liviu, andronescu, olguta, plumba, si cati
  altii de aceiasi factura, in psd a fost si un OM NORMAL
  va mai fi ramas si altii sau vom afla numai la plecarea
  lor, asa cum am aflat si de dl CHIRICA, iasi
 • +6 (10 voturi)    
  Neconvingator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 15:47)

  n.dumiritu [utilizator]

  Inca unul care e dezamagit de partid ca un inamorat. Si-a manifestat pina acum nemultumirea in organizatie? A incercat sa faca opozitie in partid? Nu l-au deranjat pina acum unanimitatile impuse de Dragnea. Acum e brusc deranjat de gestica. A face caz de o sigla (nici macar impusa de partid), in conditiile marasmului social si economic in care PSD tine tara, mi se pare de domeniul superficialitatii.

  Si daca tot ai capatat un statut in politica, daca ne ametesti cu ce ti se pare inaltator sa se intimple cu noi, daca te-ai implicat in profesia asta, atunci cind lucrurile o iau in directia gresita te scoti cu o demisie si o postare indurerata pe Facebook? Noi, guvernatii, cei care ti-au platit leafa, trebuie sa te felicitam pentru taria de privi o data lucrurile in fata si de a-ti redacta amaraciunea in casuta ta virtuala? 20 de ani petrecuti in politica nu sint destui pentru a le spune sefului si celor care il inconjoara, in fata, in public, in congresul partidului, ca sint in eroare? Imi pare rau, domnule europarlamentar, dar discursul dv. este adesea dincolo de limita emotivitatii si este pe alocuri penibil.

  Detineti radiografia corecta a ceea ce PSD-ul a rodat si a predat si altor partide: "Logica politica a stapanirii administratiei prin loialitati personale si de clan, vizand accesul la resursele bugetului, este total opusa logicii performantei prin profesionalism. De unde ... amatorismul, superficialitatea si logica interesului pe termen foarte scurt din jungla politica.",
  • +2 (2 voturi)    
   Ce bine ca nu se infierbanta toti de pe urma (Duminică, 19 noiembrie 2017, 11:32)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

   unui gest si unui text, pt ca uneori (e cazul de fata, dupa parerea mea) culpa in eligendo nu poate fi depasita de simpla ei corectare !

   PS. Trebuie sa recunosc insa ca solidaritatea nulitatilor din PSD a fost ca de obicei remarcabila si a coborat pana jos, pana la ultimul postac pesedist !
 • -1 (9 voturi)    
  presedinte (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 15:56)

  ioanadoe [utilizator]

  Sorin Moisa e bun de presedinte al Ro.
  Ce exprimare, ce continut, am inteles tot ce a vrut sa spuna omul acesta, si are dreptate intr-u totul. Nu te poti asocia cu Dragnea, e super toxic, e radioactiv, mai ales acolo la UE. Si ce poti face daca omul Dragnea e nesimtit, iti dai demisia. Bravo.
 • +7 (9 voturi)    
  PSD este deja un GIO (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 16:04)

  Habermas [utilizator]

  Vor mai demisiona si altii - cand isi vor da seama ca a fi in PSD inseamna participarea la un Grup Infractional Organizat (GIO)

  si ca ei au fost adusi (precum Sorin Moisa) doar pe post de fraieri - elemente mai civilizate ca sa dea imagine buna partidului (mai ales la UE, ca propriul electorat este mai usor de fraierit).

  UE a inteles deja ca PSD este un GIO, iar Sorin Moisa a inteles la randul lui cum sta treaba, a inteles ca a fost folosit si ca PSD este terminat asa ca a plecat prompt.
 • +9 (11 voturi)    
  DIZOLVAREA PSD -Now ! (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 16:52)

  Defense [utilizator]

  PSD a formulat oficial (Rezolutie PSD-CEX Impotriva Statului Paralel) o Declaratie de RASBOI la adresa Statului de Drept si la LUPTA anti CORUPTIE-Crima si HOTIE !
  Constitutia Romaniei Art.40 -(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva , a principiilor statului de drept sunt neconstituţionale. Ce face PROCURORUL GENERAL si Opozitia Parlamentara care are Dreptul (art. 44-45 din Legea partidelor politice) sa ceara in Instanta dizolvarea PSD ?
 • +7 (9 voturi)    
  dracnea si tampiceanu (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:37)

  KostasP [utilizator]

  Submineaza cu buna stiinta statul de drept. Tot nu vor scapa de “cutit”. Intr-o buna dimineata vor fi chemati la dna si nu vor mai iesi pe usa pe care au intrat.
 • +4 (8 voturi)    
  in randurile psd mai sunt (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:39)

  pb80tm [utilizator]

  elemente sd ce raporteaza sd-ului european. cerbicia psd de a nu se descotorosi de dragnea face ca elementele de legatura intre marele sd european si psd sa se rupa. demisia lu moisa e un semnal trimis de europarlamentarii sd catre obraznicatura din psd sa scape de dragnea. sa zicem ca moisa e unul din firele prin care e legat telefonu rosu al psd de marele sd.
 • +4 (10 voturi)    
  Surprinzator, (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:51)

  Nonidem [utilizator]

  Surprinzator pentru mine, nu credeam ca in PSD pot exista personalitati de talia, anvergura,profesionalismul,distinctia domnului Sorin Moisa!O radiografie corecta, decenta a gravei situatii in care se zbate amarata asta de Tara,umilita si violata de banditii de toate culorile!Idei clare, solutii fezabile pentru a scoate Romania din marasm, pentru o constructie solida si demna a viitorului Patriei; ca un amanunt cu putere de simbol,m-a uns la suflet si parerea domniei sale despre simbolul ales pentru Romania-lupul dacic-fara nicio referire la prima europenizare a acestor meleaguri facuta de administratia romana!Cum spuneam la inceput,evident ca un astfel de intelectual, de patriot ajuns prin hazard in cloaca actuala aPSD, nu putea ramane mult timp,devenind repede un corp strain!Din pacate, o voce singulara;a elimina o astfel de personalitate certifica faptul ca PSD- la fel ca apartheidul si comunismul-nu se poate reforma!
  • +2 (4 voturi)    
   Sigur ca sunt! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 8:56)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   "nu credeam ca in PSD pot exista personalitati de talia, anvergura .."

   sigur ca mai exista, pedesereul are multi membri.

   Dar nu, nu ii vedem, deoarce nu sunt promovati, cine are interesul sa pomoveze un om CAPABIL?

   Pentru ca Partidul sa te propulseze intr-o functie de top, este absolut necesar sa fii foarte santajabil, sa ai multe bube ...
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 19:49)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  STATUL PENAL (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 19:58)

  Desperados [utilizator]

  Ceea ce doresc Dragnea si ciracii sai, deghizati in oameni politici, este sa dea o lovitura de stat impotriva statului de tip european care, de bine de rau, s-a instaurat in Romania. Bazandu-se pe votul unor oameni care nici macar n-au stiut ca sunt de acord cu o asemenea operatie, ei, Dragnea si ai lui, vor sa-si instaureze un stat pe masura intereselor lor personale - e vorba de hotia nepedepsita - de fapt un stat al gangsterilor, un stat penal si privat, paralel cu cel al intereselor natiunii.
  Interesante sunt minciunile cu care isi mascheaza aceste intentii simple, clare si diabolice
 • +9 (11 voturi)    
  Consecinte (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 21:38)

  motanul_gri [utilizator]

  Mesajul lui Sorin Moisa ar trebuie sa fie un avertisment pentru orice om de buna credinta caruia, intr-un moment de naivitate, i-ar veni ideea de a se inscrie in PSD sau in ALDE.
  Daca nu se va adapta sistemului din aceste partide devenind aidoma lui, atunci mai devreme sau mai tarziu va trebui sa plece prin demisie.
 • +10 (18 voturi)    
  CLARIFICARI (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 23:51)

  gwolf [utilizator]

  haideti sa recapitulam subiectul pt ca vad multe spirite incinse si energii inutil consumate in fata calc :)

  1. Sorin Moisa este un fost PSD-ist. nici 20 de dunari nu-l spala. Asa ca mai lasati-ma fratilor cu "respect", "bravo", "felicitari", "anvergura: etc sau alte caca*uri d-astea. Nu stia in ce cocina se afla? acum brusc s-a trezit? sa fim seriosi... este unul din primii sobolani care paraseste corabia si vrea sa caute ceva loc caldut in alta parte. A fost PSD-ist si trebuie sa suporte consecintele. valea din politica, eticheta de bolsevic lipita pe vecie.

  2. sunt 2 aspecte pozitive majore din tot scandalul asta. fac putin off-topic dar eu unul sunt optimist. Care ar fi alea in viziunea mea:
  a. Romania isi cunoaste DUSMANUL acum mai bine ca oricand in ultimii 27 de ani. Zdragnea, Tradiceanu si grupurile infractionale create si finantate de propaganda mujica si conduse de acest doi penali, SUNT la vedere, nu mai pot lucra subsersiv. Bravo si felicitari SRI, DNA si alte servicii/institutii (ceva prin armata) care au tras linia rosie si ne arata CLAR care este inamicul tarii noastre.

  b. Ma uit si la postacii sarmani de pe aici... vai de capul lor. Daca propaganda rusa a ajuns asa de jos incat sa foloseasca aceste psd-alde ca instrumente manipulatoare inseamna ca reursele sau energia lui nea putinel sunt pe duca. sau nu se mai face scoala la fsb ca pe vremuri... oricum JALNICA prestatie intr-o tara vai mama ei. Faptul ca le-a mers in Ungaria si le merge oarecum in Bulgaria este de mare mirare dar oricum sunt pe duca si de acolo.

  Io vad si partea plina a paharului si privesc cu optimism in viitor. Sper sa nu ma insel. Bafta si putere de lupta tuturor!
 • +3 (5 voturi)    
  Bai.. (Duminică, 19 noiembrie 2017, 0:31)

  Crop [utilizator]

  Eu nu pot sa inteleg comentariile de mai sus. Orice se intampla rau in tara asta e efectiv din cauza PSD-ului. Acolo s-au adunat toti lenesii si toti perfizii ce fac ca totul sa fie greu. O lege slab redactata intepretabila? Sigur nicio problema, parlamentarii PSD o vor face in comisii. Angajati la stat slab pregatiti, aroganti si prea bine platiti? Nicio problema, PSD o rezolva.

  Asa si ? Ca in cazul acestui europarlamentar. El n-a observat mizeria pe care PSD o face? Si daca nici el n-a observat mizeria, voi cei ce postati comentarii, ati observat?
  Cate contracte pe autostrada s-au semnat? Cat s-a luptat DNA pentru fonduri cu guvernul? Cum sunt redactate legile ? Cum sunt numiti angajatii in Agentiile guvernamentale? sau.. sefii lor?
  Cum e cu cursul euro-leu? Cum au venit cei de la PSd cum s-a stricat treaba.

  Mai avem mult sa-i suportam? Astia sunt precum TVR-ul. N-avem nicio scuza ca sa-i mai tinem. Ilegal si gata. Grup Infractional Organizat erau de la inceput. Din '32. Cititi istoria
 • +4 (6 voturi)    
  PSD-ist (Duminică, 19 noiembrie 2017, 1:37)

  Irina25 [utilizator]

  Daca era om cinstit, n-ar fi fost PSD-ist. Asta e adevarul, indiferent ce scrie pe feisbuc.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Duminică, 19 noiembrie 2017, 1:57)

  ElChicoDiablo [utilizator]

  Nu exista PSD-ist cinstit. Cei care parasesc corabia acum au si ei o limita si stiu ca vor fi etichetati ca criminali in curand.
 • +4 (4 voturi)    
  Sobolan!!! (Duminică, 19 noiembrie 2017, 8:53)

  Votant Ilici [utilizator]

  Un pedeserist l-a facut "sobolan" pe Dl. Moisa.

  Asta mi-a asus aminte de ce ne povestea saptama trecuta un coleg despre anii '80:

  Un inginer de la institut a depus cerere de emigrare. S-a facut sedinta de Partid, ca sa il infiereze. A venit un Tovaras de la Centru, care a luat cuvantul si a vorbit aspru, mai ceva ca Olgutza acum, despre nemernicul scolit pe banii comunismului care acum "se comporta ca un SOBOLAN, ce pareseste CORABI CARE SE SCUFUNDA!"
  Lumea din dala a inceput sa murmure, iar tovarasul activist si-a dat seam ca nu este tocmia recomandat sa compari Romania iepocii de Aur cu o corabie ce se scufunda ...
 • -3 (7 voturi)    
  Daca acest parlamentar ar fi deranjat de (Duminică, 19 noiembrie 2017, 10:35)

  xrogo [utilizator]

  actuala directie a PSD si nu i-ar mai place doctrina socialista ar trebui sa-si fi dat demisia din funcia de europarlamentar ales pe listele acelui gaunos partid pe care-l renega acum!
  Daca nu o face se dovedeste un alt oportunist care profita de un partid si dupa ce s-a vazut cu sacii-n caruta il paraseste pentru alta doctrina, dovedindu-ne statura sa etica si morala de proasta factura!
  • +3 (5 voturi)    
   Daca si PSD ar fi fost deranjat pe bune (Duminică, 19 noiembrie 2017, 14:19)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   "de actuala directie" a Primarului Iasului l-ar fi exclus din partid, dar si PSD e nitel oportunist : nu vrea sa piarda primaria unuia din cele mai mari si mai importante orase din Romania !

   PS. Ca de obicei, nu contenesti sa ma amuzi, lucru pt care iti multumesc : "actuala directie a PSD", "doctrina socialista", etc. ! ;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by