Organizatia de tineret a PNL i-a transmis un memorandum premierului Mihai Tudose in care ii cer sa abroge Ordonanta de Urgenta 79/2017, cunoscuta ca "revolutia fiscala", criticand faptul ca o serie de prevederi afecteaza in mod special tinerii, precum cei din domeniul IT sau cei care lucreaza in ONG-uri.

Mara MaresFoto: Facebook - TNL Valcea

Amintim ca PNL i-a cerut Avocatului Poporului sa atace OUG 79 la Curtea Constitutionala.

TNL este condus de deputatul Mara Mares, aleasa recent in aceasta functie.

Redam mai jos memorandumul:

"În ședința de Guvern din data de 8.11.2017, în timp ce sute de oameni protestau în fața Palatului Victoria, împreună cu cabinetul dumneavoastră de miniștri ați adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal. Tineretul Național Liberal consideră că atitudinea Executivului de sfidare a cetățenilor este una ce nu mai poate fi tolerată. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că prin efectul măsurilor fiscale adoptate, Guvernul intervine în raporturile juridice private privind munca, ceea ce este nepermis.

Aceste măsuri fiscale, odată intrate în vigoare, vor produce dezechilibre în politica fiscală și vor afecta în mod direct mii de români, iar primii loviți de decizia Guvernului sunt chiar tinerii.

Tineretul Național Liberal atrage atenția că una din consecințele imediate ale măsurilor adoptate de dumneavoastră va fi micșorarea salariului net a persoanelor care lucrează în domeniul IT chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual. Industria IT este cel mai de succes domeniu din țara noastră, unde lucrează mai bine de 60.000 de angajați, majoritatea dintre aceștia tineri, iar creșterea poverii contribuțiilor sociale ne va pune în fața unui nou exod intelectual al tinerilor români.

Afectați de modificările aduse Codului fiscal vor fi și cei aproximativ 100.000 de români care lucrează pentru firmele intrate în insolvență, unde legea permite o creștere a salariilor numai în anumite condiții, lucru care duce inevitabil la o pierdere de până la 16% din salariile nete ale celor aflați în această situație.

Tineretul Național Liberal avertizează și asupra a două efecte extrem de dăunătoare a dispoziției care prevede ca firmele cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri, indiferent de profitabilitate. Acest sistem de impozitare care obligă companiile să plătească impozit, chiar dacă au înregistrat pierderi va determina multe firme existente să-și mute sediile în alte țări și va descuraja antreprenorii care își doresc să pună pe picioare o nouă afacere. Impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub un milion euro va avea un efect devastator și în ceea ce privește activitățile organizaților neguvernamentale. Odată cu dispariția impozitului pe profit, aproximativ 80% din firmele care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcționa o parte din impozitul pe profit către cauze sociale nu vor mai putea face sponsorizări deductibile către ONG-uri, deci dispare posibilitatea de finanțare din impozitul pe profit a ONG-urilor.

De asemenea, prin reducerea cotei de impozit pe venit, administrațiile locale, care colectau cea mai mare parte a veniturilor bugetare proprii chiar din acest impozit, vor fi confruntate cu scăderi masive ale veniturilor și, în consecință, fie vor intra în incapacitate de plată, fie vor trebui să reducă substanțial bugetele pentru dezvoltare locală. În plus, un alt efect al acestei măsuri este acela al centralizării resursei bugetare, ceea ce înseamnă creșterea controlului centrului în probleme de interes local, aspect care contravine dispozițiilor constituționale privind descentralizarea și autonomia locală.

Așadar, domnule prim-ministru, chiar dacă dumneavoastră ne dați asigurări că oamenii vor avea salarii mai mari, Tineretul Național Liberal vrea să vă amintească că realitatea vă contrazice. Prin urmare, vă solicităm ca în următoarea ședință de Guvern să adoptați o ordonanță de urgență care să abroge modificările aduse Codului fiscal."