Presedintele Uniunii Salvati Romania a anuntat miercuri ca partidul pe care il conduce va incepe strangerea de semnaturi pentru o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei, care sa ajunga ulterior in Parlament, in sensul in care persoanele condamnate penal definitiv la inchisoare sa nu mai poata ocupa functii publice in stat.

Parlamentari USR cu mesajul "Fara penali in functii publice"Foto: Hotnews

"La niciun an de la alegerile de anul trecut am ajuns de fapt intr-o situatie fara precedent cu un guvern care agreseaza statul roman, atat in privinta justitiei cat si mediul economic. (Acest fapt) nu este datorat vreunei agresiuni externe sau vreunei crize, Romania nu ar fi fost astazi aici daca in conducerea statului nu ar fi existat oameni cu probleme penale. USR initiaza strangerea de semanturi pentru o initiativa cetateaneasca - fara penali in functii publice. Romania nu poate sa devina un stat european daca aceasta asteptare a cetatenilor nu este solutionata" a declarat Barna intr-o conferinta de presa la Parlament.

Barna a anuntat ca urmareste strangerea a 500.000 de semnaturi. Textul initiativei ar urma sa fie urmatorul: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, Camerei Deputatilor si Senat si la presedintia Romaniei cetateni condamnati definitiv la inchisoare pentru infractiuni savarsite cu intentie".

"Liviu Dragnea spre exemplu este in conducerea Camerei Deputatilor si conduce dupa bunul plac Romania", a mai spus el.

"Facem apel puternic la organizatiile civice pentru a putea aduce in parlament o initiativa de peste 500 mii semnaturi care sa nu poata fi ignorata" a completat deputatul USR, ales recent presedinte al partidului.

UPDATE Ulterior, pe Facebook, Barna a precizat pasii necesari pentru aceasta initiativa:

1) Un grup de initiativa format din cel putin zece cetateni cu drept de vot, nealesi in functii publice, va fi constituit la un notar public

2) Grupul de initiativa va depune proiectul de lege de revizuire a Constitutiei la Consiliul Legislativ, institutie care va emite un aviz consultativ in termen de 30 de zile.

3) Proiectul de lege si avizul consultativ se vor publica in Monitorul Oficial

4) Dupa publicare, grupul de initiativa va avea la dispozitie un termen de sase luni pentru a strange cel putin 500.000 de semnaturi repartizate pe minim 20 de judete din tara.