Interviu HotNews.ro

VIDEO Noul presedinte USR, Dan Barna: Vreau sa iesim din logica de ONG cu parlamentari si sa intram in logica unui partid cu obiective politice clare

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 31 octombrie 2017, 18:59 Actualitate | Politic


Dan Barna, presedintele USR
Foto: Hotnews
Cum vrea noul presdinte USR, Dan Barna sa conduca partidul, unde il vede pozitionat ideologic, cu cine se vede aliat la alegerile din 2020 si ce spune despre riscul unei rupturi interne dupa plecarea lui Nicusor Dan? "Eu vreau cumva sa iesim din logica asta de ONG cu parlamentari, ca aici mi se pare ca am stat o perioada, si vreau sa intram intr-o logica a unui partid politic cu obiective politice clare", a declarat Barna, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Dar care ar fi aceste obiective pe termen scurt si mediu, avand in vedere ca a fost ales la Congresul de sambata de la Brasov pentru un mandat de doi ani. 

Cele mai importante declaratii facute de Dan Barna in interviul acordat HotNews.ro
 • Eu vreau cumva sa iesim din logica asta de ONG cu parlamentari, ca aici mi se pare ca am stat o perioada, si vreau sa intram intr-o logica a unui partid politic cu obiective politice clare.
 • Nicusor Dan ar trebui sa vina in USR sau sa se alature USR-ului tocmai pentru a pregati in mod coerent si organizat candidatura domniei sale pentru Primaria Capitalei.
 • Faptul ca noi am reusit sa ramanem coagulati, sa avem un congres, sa alegem o noua conducere ¬ colegii mei au decis sa-mi acorde mie aceasta incredere ¬ e un semn ca USR se va stabiliza si va continua sa fie partidul de opozitie reala.
 • Domnul Dragnea a folosit acest instrument asa, ca pe-un Pacalici. Stiti, ne jucam in copilarie cu cartile alea si erau, doua dintre ele, Pacaliciul. Mi se pare ca foloseste referendumul ca pe-un Pacalici in pozitionarea sa in tot mecanismul asta de interinstitutional, presedintie.
 • Perioada urmatoare, eu, ca si presedinte, o voi dedica tocmai deschiderii colaborarii cu acea componenta a societatii, printre care se afla, sau in fruntea careia se afla Romania 100, care are, cum sa spun, ADN identic sau similar cu USR-ul. 
 • Eu nu anticipez o alianta pre-electorala cu PNL-ul in ceea ce priveste Parlamentarele, pentru ca USR este un partid care este a treia forta politica din Romania si a carui preocupare este sa arate ca se poate face politica diferit de vechiul establishment politic.
 • Eu vad un USR care sa fie unul dintre partidele care pe termen lung sa faca politica in Romania. Asta presupune inclusiv ca la alegerile prezidentiale, in primul tur, sa avem un candidat propriu, asumat. (...) Evident, ca daca se va ajunge, in al doilea tur, intre presedintele Iohannis si, sa iau un nume la intamplare, Gabriela Firea, evident ca-l vom sustine pe presedintele Iohannis. Adica aici nu e niciun echivoc. Dar in primul tur, USR va avea un candidat. 
 • Despre varianta Ciolos-premier sustinut de USR: Fara indoiala, Dacian Ciolos este o optiune profesionala si decenta pentru Romania, cu calitati dovedite in mandatul pe care l-a avut si l-am sustine cu toata increderea in situatia in care se va ajunge la o majoritate sau la vreo varianta prin care sa poata veni o astfel de guvernare.
 • Obiectivul este sa fim a doua forta politica, dar eu sunt un om foarte realist. Eu inteleg ca o crestere... adica nu pot sa vin cu promisiuni la modul 40-50%, care n-au nicio legatura cu realitatea obiectiva, politica. Si-atunci, palierul rezonabil de crestere pe care eu il vad, il vad in zona lui pana in 20 la suta, pentru a fi, intr-adevar, pentru a conta la orice structura guvernamentala care s-ar contura pe partea dreapta.
 • Parlamentarii din PMP nu sunt exact, nu sunt tocmai profilul de membri USR pe care ii avem noi in vedere. USR are aceasta... si, cumva, cred ca intrebarea se leaga la modalitatea de extindere si la ce oameni ar trebui sa primim in USR, eu vad, si acesta a fost unul dintre elementele pe care le-am avut in campanie, eu vad un USR al usilor deschise. 
 • Chiar saptamana viitoare o sa avem mai multe initiative legate de partea de reforma electorala. Praguri mai usoare pentru partide politice noi care sa poata sa participe la alegeri, mai putine nume pe lista, componenta aceasta legata de alegerea primarilor in doua tururi, pe care o sa facem o propunere in aceasta directie, elementele legate de reforma electorale sunt o prioritate despre care noi am vorbit.
 • Eu locuiesc in Sibiu si Bucuresti de niste ani de zile, pentru ca, anterior anului 2016, cand am acceptat provocarea de a intra in Guvernul Ciolos, am lucrat in domeniul fondurilor europene, adica site-ul fonduristructurale.ro, care e principalul site din Romania de finantari europene.

Vezi aici interviul integral in varianta VIDEOVideo realizat cu echipament Nikon.

Dan Tapalaga: Dan Barna, ati fost ales presedintele USR pe un mandat limitat, de doi ani, insa deja va confruntati cu probleme interne in partid. Asa-numita aripa nicusorista contesta modul de organizare a alegerilor, deputatul Adrian Dohotaru si-a anuntat, in aceasta dimineata, demisia din partid. Cum comentati?
Dan Barna:
E destul de simplu. Una dintre caracteristicile democratiei este ca intotdeauna intr-un proces electoral democratic exista o tabara care nu are castig de cauza la respectivul proces, la acest congres in cauza. Colegii care au semnat ieri acea scrisoare semnaleaza niste elemente care factual nu sunt tocmai exacte. Ceea ce s-a intamplat in cadrul pregatirii acestui congres este, sa spun, campania inerenta, lupta politica inerenta unei campanii electorale. Toate deciziile, insa, au fost luate in cadru statutar si in cadrul organelor partidului, alegerile acelea de la Bucuresti mult invocate au fost, s-a solicitat refacerea lor de catre comisia de arbitraj, care in unanimitate, adica opt din opt arbitri, un fel de Curte Constitutionala a USR-ului pot sa spun, au spus ca intr-adevar, incercarea de a elimina reprezentativitatea sectoarelor in cazul delegatilor de la Bucuresti incalca acest principiu, care este fundamental pentru USR. Si-atunci a fost necesara refacerea alegerilor. Adica e un element foarte clar. Iar la Congres au fost 70 la suta dintre delegati, adica nu se pune o problema de legitimitate.

DT: E, aici e nemultumirea aripii nicusoriste, cum ii spuneti, si-anume in modul de selectie al delegatilor. Si asta imi aminteste, putin, de toate celelalte partide. Alegerile au loc cu ochii pe delegati, cine sunt delegatii selectati, pentru ca in functie de asta putem anticipa cam cine va fi ales.
DB:
Anticipand o astfel de dificultate potentiala, Biroul National a decis, inca din luna iunie, sa respectam exact aceleasi principii care au fost avute in vedere si la Congresul din luna mai, unde a fost ales Nicusor Dan, unde delegatii de la Bucuresti au fost alesi pe acest principiu, ca sectoarele ¬ unde, de fapt, sunt membri, ca nu exista membri la nivelul municipiului ¬ sectoarele sa isi aleaga delegatii. Si exact acest principiu a fost propus de catre Biroul National: sa respectam aceleasi reguli, din moment ce acelea n-au fost contestate. Din pacate, Biroul Municipal a incercat o alta abordare, aceasta cu super-delegatii, pe care Comisia de Arbitraj, perfect statutar, a considerat-o incorecta si a solicitat refacerea alegerilor, care alegeri au generat delegati reprezentativi pentru sectoare, si acesta este un element important de retinut.

DT: Din aceste tehnicalitati poate ca publicul nu intelege mare lucru, electoratul dumneavoastra, insa, cred ca se uita cu mare atentie la partid si toata lumea se intreaba daca se vor rupe sustinatorii lui Nicusor Dan de restul partidului sau vor incerca sa preia, sa-si reia, practic, partidul inapoi din interior.
DB:
Eu sunt, am foarte mare incredere ca nu va aparea aceasta ruptura, pentru ca e normal: dupa un congres este aceasta perioada in care tabara in care, sa spunem, n-a avut castig de cauza are o frustrare pana la urma legitima si normala intr-un proces democratic, dupa cum am spus, dar si mesajul pe care l-am dat ieri colegilor parlamentari a fost tocmai in acest sens, al dialogului deschis si eu chiar m-am angajat ca in saptamanile urmatoare, in urmatoarele doua saptamani sa am discutii individuale cu fiecare dintre colegi, inclusiv cu aceia care au semnat scrisoarea de ieri in care isi exprimau niste nemultumiri. Ideea este ca USR trebuie sa mearga mai departe. Adica am avut aceasta perioada de instabilitate, generata de demisia lui Nicusor Dan, pana la urma despre asta e vorba, a fost campania electorala ¬ cu bune si rele, fara indoiala, adica suntem deschisi din directia asta ¬ avem o noua conducere, perfect legitima, va spuneam 70 la suta dintre delegatii partidului au venit si si-au exprimat votul, suntem in etapa in care trebuie sa ne ocupam de ceea ce face PSD in Parlament incepand de astazi, tocmai si-au asumat legile justitiei, adica Ordonanta 13 pe bucati, ca sa spun asa, iar urmatorul congres de peste doi ani va deschide din nou o perspectiva din punctul asta de vedere, al alternativelor in partid. Dar acum partidul este stabilizat, avem un dialog lansat, fata de colegii mei, care este in desfasurare, lucrurile intra pe un fagas normal si firesc, dupa o campanie electorala.


Video realizat cu echipament Nikon.

DT: Ati spus, dupa congres, ca riscul ruperii partidului este nesemnificativ. Ati vorbit cu Nicusor Dan dupa congres, i-ati cerut sa revina. Ce v-a raspuns?
DB:
N-am avut inca discutia cu Nicusor Dan, va avea loc, probabil, in zilele urmatoare, deci am acest lucru in vedere, evident...

DT: Ii veti cere sa revina in USR?
DB:
Da, este mesajul pe care l-am spus si inainte de congres, Nicusor Dan este una dintre resursele semnificative ale partidului si eu consider ca locul lui este in cadrul organizatiei noastre.

DT: Pe ce pozitie?
DB:
In momentul de fata, Congresul USR a ales un presedinte. Nicusor Dan este binevenit in partid, si ceea ce am spus si la Congres, pozitia pentru care, cred eu, ca in mod politic ¬ eu vreau cumva sa iesim din logica asta de ONG cu parlamentari, ca aici mi se pare ca am stat o perioada, si vreau sa intram intr-o logica a unui partid politic cu obiective politice clare. Unul dintre obiectivele despre care a vorbit si Nicusor Dan este tocmai Primaria Capitalei. Si Nicusor Dan ar trebui sa vina in USR sau sa se alature USR-ului tocmai pentru a pregati in mod coerent si organizat candidatura domniei sale pentru Primaria Capitalei.

DT: Deci il vedeti pe aceasta pozitie, de potential viitor candidat la...
DB:
Evident ca decizia ii apartine in cele din urma, adica aici nu vreau sa vand pielea ursului din padure, dar din punct de vedere politic, din punct de vedere al rolului USR si al mesajelor si al anterioritatii, ca sa spun asa, acesta ar fi un pas firesc. Nicusor Dan a declarat in mod constant ca este interesat de aceasta candidatura la Primaria Capitalei.

DT: Dar nu va grabiti, anuntandu-l pe Nicusor Dan potential candidat? Adica...
DB:
M-ati intrebat care ar fi rolul in masura in care s-ar dori sa se intoarca in USR. Evident ca nu o sa facem un anunt maine de candidat la Primaria Capitalei, pentru ca aceste candidaturi vor fi anuntate in preajma acelor alegeri, aici, evident ca nu e niciun echivoc. Dar am spus care ar fi unul dintre obiectivele in care Nicusor Dan ar putea sa aiba o directie in cadrul partidului.

DT: Si in ce priveste viitoarele alegeri de la Bucuresti, o mica paranteza deschidem aici, opozitia poate ar fi cazul sa se hotarasca din timp daca va sustine un candidat unic, daca fiecare merge cu candidatul lui...
DB:
Asta fara indoiala, pentru ca, din pacate pentru Romania...

DT: Daca nu, se repeta ce s-a intamplat in 2016.
DB:
...din pacate pentru Romania, PSD-ul si nici PNL-ul, din mesajele echivoce, deocamdata, nu par sa sustina revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, care ar da o reprezentativitate mult mai democratica primarului, si-atunci singura sansa pentru a putea obtine Bucurestiul este a avea un candidat unic din partea opozitiei, sunt total de acord in punctul acesta.

DT: Revenim la tema, insa, ati declarat ca vedeti partidul, citez, ¬in zona de centru-dreapta a politicii romanesti, in zona aceea a liberalismului pro-european, modernizator, care sustine explicit initiativa privata, care sustine dezvoltarea economica¬. Aceasta pozitionare clara, domnule Barna, prima de pana acum din partea unui presedinte USR, nu este un argument in plus pentru sustinatorii ideilor de stanga, sa plece din partid?
DB:
Nu, si aici probabil va referiti la colegul Adrian Dohotaru care a decis astazi sa plece...

DT: Si multi altii, care sustin idei de stanga.
DB:
Eu am spus ca in perioada urmatoare vom avea, vom continua, de fapt, initiativa acelei definiri doctrinare pe care a inceput-o Vlad Alexandrescu in cadrul partidului, avand reprezentanti din toate, sa spun, directiile ideologice. Si faptul ca eu vad USR-ul in mod natural in aceasta zona de centru-dreapta, din considerente pe care le-am prezentat si la Congres: avem, pe de-o parte, PSD, avem PNL care merge spre o zona care merge spre o zona traditional-conservatoare, datorita specificului electoratului pe care l-a obtinut la ultimele alegeri, e o realitate, zona aceasta de centru-dreapta, antreprenoriatul modern ¬ am folosit sintagma asta de multe ori si chiar acea ¬pasoptistii Romaniei de astazi¬, acea parte de electorat care este reprezentata de aceasta idee, are nevoie sa fie reprezentata. Si eu consider ca USR-ul este partidul care trebuie sa faca lucrul acesta. De-asta il vad in zona de centru-dreapta. Toti membrii actuali ai USR sunt bineveniti in partid, pentru ca, sa fim realisti si pragmatici, politica nu se face in doctrine clear-crystal, in doctrine curate de stanga sau de dreapta, in momentul de fata, pentru ca politica tine de adaptarea la realitatile economiei si societatii in care ne aflam, care, evident, are nevoie si de o componenta sociala, aici nu e niciun echivoc.

DT: Pe de alta parte, politica nu se poate face nici asa cum e USR acum, cu platforme si de stanga, si de dreapta, si pentru Coalitia pentru Familie, si impotriva Coalitiei pentru Familie, pentru ca ati ajuns - experienta dumneavoastra v-o demonstreaza, la o ruptura interna.
DB:
Eu n-as spune ca am ajuns la o ruptura. Mie mi se pare ca...

DT: Cel putin pe tema Coalitiei pentru Familie.
DB:
Institutiile partidului... Suntem un partid in constructie, in dezvoltare, de-asta mesajul meu este ca toti care sunt in partid sunt bineveniti, avem nevoie de ei in continuare, pentru ca, pentru noi, miza este sa crestem, sa ne extindem. Pozitionarea si faptul ca, printr-un referendum, ceea ce este un mecanism fara precedent in politica romaneasca, am reusit sa rezolvam o situatie care ar fi putut duce la o rupture formala, arata ca, de fapt, institutiile partidului functioneaza. Si arata ca, bun, in cateva luni am reusit sa trecem peste doua crize politice majore, criza pozitionarii si plecarea presedintelui fondator, care, pentru orice partid, e o miza importanta. Majoritatea partidelor, in astfel de situatii, daca sunt doar proiecte de lider, se risipesc. Faptul ca noi am reusit sa ramanem coagulati, sa avem un congres, sa alegem o noua conducere ¬ colegii mei au decis sa-mi acorde mie aceasta incredere ¬ e un semn ca USR se va stabiliza si va continua sa fie partidul de opozitie reala.

DT: Dar, revin. Pozitionand partidul pe centru-dreapta, si e optiunea dumneavoastra sa-l pozitionati acolo, nu riscati sa pierdeti aceasta platforma de stanga? Pentru ca, vorbim foarte sincer, ce ma mai tine pe mine, sa zicem sustinator al unor idei de stanga, intr-un partid ce deja a ales prin liderul lui sa stea pe centru-dreapta?
DB:
Faptul ca initiativele legislative si proiectele de care are nevoie Romania sunt, la momentul acesta, in mare parte, nu atat ideologice, cat sunt de necesitate pragmatica, adica sa nu furi bani publici, sa nu ai persoane condamnate penal pentru furt din bani publici in functii de conducere a parlamentului ¬ asta n-as spune ca e o chestiune de stanga sau de dreapta. Adica, majoritatea initiativelor si majoritatea, cum sa spun, prioritatilor pe care USR si le-a asumat fata de electoratul lui sunt necesitati de salvare a Romaniei, mai mult decat ideologice. Si de-asta, colegi care au, sa spun, o viziune mai spre centru-stanga, pentru ca oricum nu vorbim de extreme, sunt, in continuare, bineveniti. Pentru ca preocuparile si mizele pe care le are USR si pe care le are Romania in zilele acestea nu sunt tocmai ideologice, trebuie sa fim foarte transparenti in directia asta.

DT: Pe de alta parte, daca vom avea un referendum in toamna pentru modificarea...
DB:
Eu sunt sceptic ca vom avea un astfel de referendum.

DT: De ce sunteti sceptic?
DB:
Pentru ca domnul Dragnea a folosit acest instrument asa, ca pe-un Pacalici. Stiti, ne jucam in copilarie cu cartile alea si erau, doua dintre ele, Pacaliciul. Mi se pare ca foloseste referendumul ca pe-un Pacalici in pozitionarea sa in tot mecanismul asta de interinstitutional, presedintie.

DT: Si sunteti convins ca nu va declansa referendumul pentru modificarea Constitutiei?
DB:
Evident ca nu pot fi convins. Asta este ceea ce, este o credinta, mai degraba. Un feeling al meu ca...

DT: Ar beneficia enorm PSD din asta, de ce sa renunte la asa ceva?
DB:
Nu sunt convins ca va face acest lucru. Presedintele Iohannis chiar a declarat, intr-o intalnire pe care am avut-o cu domnia sa ca o clasa politica responsabila nu organizeaza referendumuri care fractureaza societatea si este un exemplu clasic, pentru ca referendumul asta nu rezolva nimic, sau nu aduce vreo solutionare a unei probleme. El doar face un recensamant pentru dezbinare intre doua categorii de viziuni, ca sa fiu elegant, asupra societatii.

DT: Dumneavoastra, fiind un adversar al referendumului, declarat.
DB:
Eu sunt un adversar al modificarii Constitutiei pe aceasta chestiune, pentru ca actuala reglementare functioneaza perfect ok de 27 de ani, nu a fost nicio problema asupra ei, si lucrul cel mai important, pentru ca este perceptia asta, nu exista, in momentul de fata in Romania vreo initiativa care sa prevada casatoriile intre persoane de acelasi sex. Deci nu este o problema reala. Daca peste 20, 30, 50 de ani societatea noastra, din Romania vorbesc, va ajunge acolo, am mare incredere in generatiile acelea ca isi vor rezolva respectiva problema. Deocamdata rezolvam o problema pe care nu o avem, de-asta sunt impotriva modificarii Constitutiei. Si vreau sa fiu foarte clar, din perspectiva aceasta. Si asta a fost si pozitionarea partidului.


Video realizat cu echipament Nikon.

DT: Ati fost secretar de stat in Guvernul Ciolos, cum vedeti colaborarea cu Platforma 100, a fostului premier, mai ales ca a anuntat, printr-unul din membrii ei, ca anul viitor intentioneaza sa o lanseze efectiv?
DB:
Perioada urmatoare, eu, ca si presedinte, o voi dedica tocmai deschiderii colaborarii cu acea componenta a societatii, printre care se afla, sau in fruntea careia se afla Romania 100, care are, cum sa spun, ADN identic sau similar cu USR-ul. Adica, colegii nostri din Romania 100, pentru ca ii numesc colegi, multi dintre ei chiar mi-au fost colegi in perioada de guvernare, au aceleasi valori si aceleasi principii cum sunt cele pe care le promoveaza si pentru care USR a obtinut votul cetatenilor, si-atunci extinderea colaborarii cu Romania 100 e un pas normal si natural, il vad eu. Avem in desfasurare proiectul Comisiei de Taiat Hartii 2, un proiect amplu prin care dorim debirocratizarea pe mai multe paliere, unde lucram impreuna si vom avea initiative parlamentare USR cu Romania 100, am identificat doua sau trei proiecte pe care le vom anunta in perioada urmatoare, in momentul de fata, vorbim despre o colaborare care, in perioada urmatoare, vom vedea cat de mult va evolua, dar sunt foarte optimist pe linia aceasta.

DT: Considerati ca partidele de dreapta, PNL, USR ¬ tocmai pozitionat pe centru-dreapta si eventual Platforma Romania 100, daca se va lansa, anul viitor, ca partid politic, trebuie sa mearga separat la Alegerile Parlamentare din 2020? Sau impreuna?
DB:
Raspunsul e mai complex un pic. Prima provocare vor fi Europarlamentarele, unde vom...

DT: Sarim un pic peste.
DB:
Stiu, am inteles. Dar sunt un prim-test, un demo, sa spunem, despre nivelul si modalitatea de participare la alegeri. Eu nu anticipez o alianta pre-electorala cu PNL-ul in ceea ce priveste Parlamentarele, pentru ca USR este un partid care este a treia forta politica din Romania si a carui preocupare este sa arate ca se poate face politica diferit de vechiul establishment politic, PNL-ul fiind, inca, un reprezentant al acelui...

DT: Deci nu anticipati o alianta pre-electorala cu PNL?
DB:
Nu.

DT: Dar, in conditiile sistemului electoral din Romania, de azi, ce sanse au doua partide de dreapta in fata unui PSD-monolit?
DB:
Din pacate vedem ca ceea ce face PSD-ul Romaniei de luni de zile, din decembrie incoace, de fapt, arata ca varianta aceasta a unu partid-monolit, credibil, care vine si aduce Gradina Maicii Domnului in spatiul carpatic, nu e o realitate. S-a dovedit ca de fapt vorbim despre o minciuna, pe care o vedem toti, in fiecare zi. Salariile, de fapt, nu sunt crescute, sunt mutate niste contributii dintr-o parte in alta ca sa apara niste cifre mai mari, dar oamenii pleaca cu aceiasi bani in buzunar, vedem ca toata miza este legata de justitie si pare ca asta e prioritatea unica si absoluta: solutionarea modalitatii prin care banii publici pot fi furati, fara ca Justitia sa mai deranjeze, adica transformarea Justitiei intr-un serviciu de casa, ca asta e ce se intampla in aceste zile si asta este lupta pe care o avem cu totii in aceste zile.


Video realizat cu echipament Nikon.

DT: Aceeasi intrebare, pentru functia de Presedinte al Romaniei. Veti sustine, USR, realegerea lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat? Sau USR va avea ambitia unui candidat propriu la prezidentiale in 2019?
DB:
Viziunea mea, cu care am candidat, in fata colegilor, la Congresul de la Poiana Brasov, este aceea ca USR este un partid care trebuie sa conteze in Romania, pe termen lung. Nu suntem un partid conjunctural, care are un obiectiv din asta, ¬hai sa intram in Parlament, dupa care ne oprim¬. Eu vad un USR care sa fie unul dintre partidele care pe termen lung sa faca politica in Romania. Asta presupune inclusiv ca la alegerile prezidentiale, in primul tur, sa avem un candidat propriu, asumat. Si asta este un element pe care eu il am in vedere. Evident, ca daca se va ajunge, in al doilea tur, intre presedintele Iohannis si, sa iau un nume la intamplare, Gabriela Firea, evident ca-l vom sustine pe presedintele Iohannis. Adica aici nu e niciun echivoc. Dar in primul tur, USR va avea un candidat.

DT: Si un profil de prezidentiabil pe care dumneavoastra il identificati acum in USR? Care ar fi?
DB:
In momentul de fata e prematura intrebarea si sunt foarte franc in directia asta. Vom vedea, pentru ca, cei doi ani care urmeaza pana in zona din nou electorala sunt anii in care USR trebuie sa creasca lideri. Pentru ca eu vad un USR, si asta e viziunea mea, pe care am prezentat-o si colegilor, vad un USR ca partid capabil sa lase loc de crestere a unor lideri. Vad un USR in care sa incapa si Dacian Ciolos, si Nicusor Dan, si alti lideri care sa creasca, pentru ca daca mergem din nou...

DT: Si Dacian Ciolos, in USR?
DB:
Da, asta spun. Ca tip de partid, vad un partid care sa acomodeze lideri. Pentru ca, daca mergem din nou pe ideea partid-jupan cum ne serveste PSD-ul de ani de zile, vedem, de fapt, ca in afara de lider, este o ceata atat de deasa, sau o umbra atat de deasa incat trei sferturi din Guvern e compus din persoane pe care nu le cunoaste nimeni.

DT: Ca tot vorbiti de viitori lideri, ati mai spus ca USR trebuie sa dea premierul la viitoarele alegeri. Dati-mi cateva nume, pe cine, la fel, aveti in vedere pentru functia asta?
DB:
Evident ca in momentul de fata nu o sa nominalizez persoane pentru functia de premier pentru ca as creea o stire artificiala, fara nicio baza.

DT: Bun. Il vedeti pe Dacian Ciolos candidat, de pilda, pentru functia de premier din partea unei aliante intre USR si Platforma Romania 100?
DB:
Fara indoiala, Dacian Ciolos este o optiune profesionala si decenta pentru Romania, cu calitati dovedite in mandatul pe care l-a avut si l-am sustine cu toata increderea in situatia in care se va ajunge la o majoritate sau la vreo varianta prin care sa poata veni o astfel de guvernare.

DT: Dar vedeti cele doua ¬partide nu le putem zice inca, deoarece Platforma Romania 100 nu e partid ¬ dar USR si Platforma 100 le vedeti impreuna, sau mergand fiecare separat?
DB:
Eu personal le vad colaborand foarte bine si identificand cea mai functionala varianta de apropiere. Daca vom reusi sa avem, sa facem o alianta, va fi foarte bine. Daca nu, oricum colaborarea va fi una foarte functionala. E un proces de negociere si un proces de colaborare. Pana la urma, ca sa poti sa vorbesti de fuziuni sau de a deveni un singur lucru trebuie sa construiesti increderea. Daca vom reusi sa construim aceasta incredere in urmatorii doi ani, lucrurile vor merge in directia pe care ne-o dorim. E o provocare, pana la urma.

DT: Unde doriti dumneavoastra, domnule Barna, sa duceti partidul in acest mandat limitat, de doi ani. Care ar fi principalele dumneavoastra obiective de presedinte USR?
DB:
Dupa cum spuneam, partidul a trecut prin framantari semnificative, le-a depasit, si acesta e un rezultat  foarte important, iar de-acum trebuie sa intram intr-o etapa de stabilizare, care presupune trei directii principale, din punctul meu de vedere: respectarea mecanismelor si a institutiilor si a deciziilor interne, adica asezarea ca partid ¬ campania mea a fost sub sloganul ¬de la miscare, la partid¬, pentru ca mi se pare ca aici suntem noi in momentul acesta, suntem o miscare politica, am avut obiectiv sa intram in Parlament, am reusit, sa aducem mesajul strazii in Parlament, am reusit lucrul acesta, si-acum trebuie sa ne asezam ca un mecanism functional. Si, deci, avem aceasta respectare a mecanismelor interne, profesionalizarea si dialogul ¬ pentru ca pana acum am mers pe elanul personal, pe experienta, resursele umane din interiorul USR, sunt, de departe, cele mai bune, la nivel individual, comparativ cu celelalte partide politice, pentru ca sunt oameni cu o poveste, cu experienta profesionala in spate. Si-atunci trebuie sa profesionalizam partidul cu departamente, cu competente, ca sa spun asa, din piata libera, si asta e un lucru important. Dialogul, pentru a depasi aceste momente de nemultumire, frustrare, care apar, dupa un proces electoral, situatia in care ne aflam in aceste zile si pe care le vom depasi, pentru ca eu sunt un om al dialogului, si aceasta este si pozitia pe care mi-am definit-o, in interiorul partidului. Si cea de-a treia directie, extinderea. Ca sa putem conta, la nivel electoral si la parlamentare si la locale, partidul trebuie sa creasca, trebuie sa avem filiale la nivelul tuturor oraselor si la nivelul comunelor, ma rog, acolo unde este posibil, pentru ca aici nu putem sa concuram cu PSD-ul sau cu structuri din acestea traditional-teritoriale. Pe de o parte, extinderea teritoriala si pe de alta parte, atragerea de oameni competenti din societate. Adica a redeveni un partid inspirational, pana la urma asta e provocarea.

DT: Daca as fi membru USR, n-as fi satisfacut de acest raspuns. Pentru ca m-as uita la liderul meu si l-as intreba ¬unde vrei sa ma duci? Unde? Pe locul unu, pe locul doi, pe locul trei? Vrei sa faci aliante cu PNL? Nu vrei sa faci aliante cu PNL? Unde ajung peste doi ani?
DB:
Obiectivul cantitativ, ca sa spun asa, vad un USR in zona lui 15-20 la suta, ca si rezultat electoral...

DT: Care sa detroneze PNL sau...
DB:
Obiectivul este sa fim a doua forta politica, dar eu sunt un om foarte realist. Eu inteleg ca o crestere... adica nu pot sa vin cu promisiuni la modul 40-50%, care n-au nicio legatura cu realitatea obiectiva, politica. Si-atunci, palierul rezonabil de crestere pe care eu il vad, il vad in zona lui pana in 20 la suta, pentru a fi, intr-adevar, pentru a conta la orice structura guvernamentala care s-ar contura pe partea dreapta, sa spune, a spectrului...

DT: Care nu poate fi decat una singura, cu PNL. Pre-electoral nu faceti, dar dupa alegeri veti fi obligat la o alianta cu PNL.
DB:
Evident, USR-ul isi propune sa iasa din zona aceasta de partid care sta la colt si face galagie si de a deveni un partid care schimba lucruri in Romania. Si lucrul acesta se poate intampla doar participand la guvernare, sau doar implicandu-ne in actul guvernarii, care presupune si aliante, la un moment dat, post-electorale.

DT: Cu PMP aveti vreun dialog? Sau vedeti vreun dialog cu partidul lui Traian Basescu?
DB:
Avem dialogul strict, sa spun, la nivel parlamentar, pentru diverse initiative, motiuni simple, sau... unde, intr-adevar, daca e nevoie de semnaturi, am colaborat, au fost initiative legislative facute si cu colegii de la PMP. Dincolo de asta nu cred ca se pune problema.

DT: Eventual sa luati oameni, punctual, de-acolo va propuneti, sau nu va intereseaza?
DB:
Nu sunt... parlamentarii din PMP nu sunt exact, nu sunt tocmai profilul de membri USR pe care ii avem noi in vedere. USR are aceasta... si, cumva, cred ca intrebarea se leaga la modalitatea de extindere si la ce oameni ar trebui sa primim in USR, eu vad, si acesta a fost unul dintre elementele pe care le-am avut in campanie, eu vad un USR al usilor deschise. Adica initiativa civica a oamenilor de a intra in partide politice e, oricum, una limitata. Si-atunci mi se pare ca e important sa primim oameni in partid, respectand, insa ¬ si-acesta-i elementul cel mai important ¬ respectand criteriile de integritate care au definit USR-ul. Adica sa nu fie traseisti politici, sa nu fie persoane care au mai circulat prin trei-patru partide, au functii de conducere si care vin, cumva, in mod prezumat-fripturist, ar veni la USR. Acestia nu sunt, nu vor fi acceptati ca membri. Dar cetatenii din societate, pe care simt, si efectul Colectiv, tocmai am comemorat aseara tragedia de acum doi ani, efectul Colectiv a schimbat, in societate, cred eu, foarte mult. Eu sunt unul dintre oamenii care a intrat in politica ca urmare a efectului Colectiv. Pana atunci, eram un atreprenor care privea politica ca pe o poveste care nu ma priveste. Sau ma priveste in mica masura. Dupa Colectiv am inteles ca daca vrem sa schimbam ceva, nu se poate intampla asta decat implicandu-ne. Si exista acest efect, inca, in societate. Acestia sunt oamenii pe care eu ii vad bine-veniti si pentru care vad un mecanism mai facil de acceptare in partid.

DT: Ce proiecte, pe scurt, aveti in plan parlamentar, ca partid. Ce va propuneti sa faceti acolo in sesiunea asta si cealalta?
DB:
Sunt, o data, si chiar saptamana viitoare o sa avem mai multe initiative legate de partea de reforma electorala. Praguri mai usoare pentru partide politice noi care sa poata sa participe la alegeri, mai putine nume pe lista, componenta aceasta legata de alegerea primarilor in doua tururi, pe care o sa facem o propunere in aceasta directie, elementele legate de reforma electorale sunt o prioritate despre care noi am vorbit. Partea de transparentizare, pentru care am obtinut deja niste rezultate si o sa continuam pe linia aceasta, stiti ca la legea aceasta a salarizarii unice adoptate acum cateva luni, articolul care obliga autoritatile publice ¬ si le-a obligat acum, de la inceputul lunii, sa publice pe site grila de salarizare ¬ este un amendament al USR-ului. Adica este un rezultat al prezentei noastre in Parlament. Nu s-ar fi intamplat, daca USR-ul n-ar fi fost in Parlament. Componenta legata de justitie, si-aici se anunta o lupta care cred ca va consuma foarte mult din resursele activitatii parlamentare in perioada imediat urmatoare, pentru ca daca trec aceste initiative, pe care PSD-ul tocmai si le-a asumat astazi, practic, Justitia devine un serviciu de partid.

DT: Si ce va propuneti sa faceti pentru a opri modificarea legilor justitiei in sensul dorit de PSD?
DB:
Vom folosi toate... noi am organizat deja dezbateri la grupul parlamentar pentru a ne fundamenta punctele de vedere, folosim toate instrumentele parlamentare pe care le avem la dispozitie, motiuni, contestari la Curtea Constitutionala, sesizari la Comisia de la Venetia, deci toate instrumentele pe care legislatia ni le pune la dispozitie, le vom folosi. Apel la cetateni pentru transmiterea de mesaje, colegul meu Stelian Ion, si chiar a fost amenintat, sa spun, de domnul Nicolicea din aceasta cauza, a facut publica adresa de mail a comisiei care se ocupa de aceasta, tocmai pentru ca cetatenii sa poata sa-si transmita punctele de vedere. Domnul Nicolicea a fost foarte vexat de ¬cum adica sa-si transmita cetatenii punctele de vedere comisiei parlamentare, nu asa se face politica si o sa vedem noi politica¬ ¬ adica chiar ieri s-a intamplat, a fost amenintat colegul meu Stelian Ion, membru in comisia juridica, pentru acest considerent: pentru ca a facut public un email, pentru ca cetatenii sa se poata adresa parlamentului. Este incredibil.

DT: Ultima chestiune, ati vorbit de presedintele Klaus Iohannis, stiu ca sunteti sibian de origine...
DB:
Da.

DT: Sunteti mai putin cunoscut opiniei publice. Ati interactionat cu presedintele Klaus Iohannis la Sibiu, va cunosteati de-acolo, sau...?
DB:
Ne-am intalnit, cred ca, de doua ori in cadrul unor proiecte europene in care, ma rog, domnia sa a venit la festivitatea de deschidere si a fost, sa spun, o interactiune strict-profesionala, o strangere de mana si cam atat. N-am avut, dincolo de asta, alte...

DT: Cu ce v-ati ocupat, la Sibiu? Ce activitate ati avut?
DB:
Eu locuiesc in Sibiu si Bucuresti de niste ani de zile, pentru ca, anterior anului 2016, cand am acceptat provocarea de a intra in Guvernul Ciolos, am lucrat in domeniul fondurilor europene, adica site-ul fonduristructurale.ro, care e principalul site din Romania de finantari europene este un proiect pe care impreuna cu un coleg l-am dezvoltat, l-am pornit de la zero acum 10 ani si l-am facut sa fie intre... companie, pe fonduri europene intre primele trei din Romania. Si expertiza mea semnificativa, experienta mea, de fapt, semnificativa, este in domeniul finantarilor europene, lucrand cu Comisia Europeana pe niste sute de proiecte inca din 2000.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6573 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 octombrie 2017, 19:43)

  [anonim]

  • +12 (12 voturi)    
   Are dreptate. (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 9:13)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   USR trebuie sa inceapa sa fie cunoscut.Sa fie mai activ in viata politica si publica din Romania.Trebuie sa se clarifice doctrinar,clarificare care va ajuta si in stabilirea unor viitoare aliante electorale.
 • -14 (36 voturi)    
  Vrabia malai viseaza (Marţi, 31 octombrie 2017, 20:56)

  Pac-pac [utilizator]

  USR e o coalitie de ONG-uri sustinatoare LGBT si care la viitoarele alegeri nu va mai fi partid parlamentar. Din pacate pentru oferta electorala disponibila.
  • +12 (12 voturi)    
   asta ai inteles tu? (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 8:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Atit ai priceput tu din ce e USR? LGBT? Din pacate USR a picat in capcana LGBT, ceea ce denota nitica naivitate, si ii va aduce ceva pierderi in rindul electoratului conservator, dar USR e mult mai mult de atit. Pina la urma sunt singura opozitie serioasa la PSD, au luari de pozitii pe mai toate temele, ne informeaza despre tot felul de initiative parlamentare ale ciumei rosii, etc. Daca n-ash recunoaste nick-ul de postac as putea crede ca esti doar naiv.
   • 0 (10 voturi)    
    electoratul conservator oricum voteaza (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 10:17)

    ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    PSD pana la moarte....nu-i nici o pierdere...
    • -5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 13:18)

     [anonim] i-a raspuns lui ilex2013

    • +4 (4 voturi)    
     eu stiu (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 16:29)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

     La cum presteaza PSD anul asta, n-ash baga mina in foc. Asistentii aia sociali din Vaslui care nu si-au luat salariul de doua luni s-ar putea sa aiba ceva de obiectat la adresa partidului. Daca reusim sa-l lasam inca un an la guvernare fara sa incalece justitia, le injumatatim electoratul.
    • -3 (5 voturi)    
     Observ (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 19:52)

     wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

     de ceva timp ca se face des aceasta asociere, indusa fals de "binevoitori".

     Oameni buni, psd nu are nici o legatura cu conservatorismul, ei sunt doar dupa ciolan.

     Conservatorismul este prin definitie de dreapta, portiune a spectrului politic care lipseste in prezent la noi. PNL da vagi semne ca s-ar indrepta sprea aceasta zona, neconvingator deocamdata.

     USR, mai ales dupa indepartarea lui ND si confiscarea lui de catre aripa progresista si cu epoleti, numai de dreapta nu va fi.....
   • -2 (4 voturi)    
    Zici tu? (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 19:06)

    Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Mai bine citeste si ce am scris eu de-a lungul vremii pe HN. Poate intelegi mai multe despre mine, si poate si despre USR.
    In politica nu exista scuza naivitatii. Se plateste, si vor plati. Practic, si-au dat arama pe fata acele straturi latente care l-au sprijinit pe Nicusor cata vreme activitatea lor a fost de hobby, si cand au ajuns in parlament s-a schimbat treaba.
    • +2 (2 voturi)    
     Ce sa fac ma? (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:08)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

     Replica ta m-a inveselit, recunosc. Ce te face sa crezi ca mi-as consuma zile din viata sa citesc tote timpeniile scrise de tine de-a lungul vremii pe HN? Daca ti-a zis cineva ca esti vrun filosof, vrun vizionar, etc, care sa merite citit cu orele, sa stii ca te-a pacalit
  • -6 (14 voturi)    
   Din pacate (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 10:28)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Infiltratii din USR au declansat ,fara sa fie nevoie. folosind pretextul democratiei interne referendumul cu pozitionarea gay -anti gay . Smecheri infiltratii.
   Oricum iesea iesea prost.
   De ce au cazut in capcana ceilalti din USR si nu au vazut consecintele? Subiectul este tabu.
   Nici PSD nu s-a atins de el si declara ca daca au facut-o altii Coalitia pentru Familie(PSD) ei sunt cu popo-rul.
   USR este singurul partid care s-a pozitionat.Sunt ridicoli.Nu i-a intrebat nimeni nimic.Nu era nevoie sa se exhibe asa. Acum sunt vulnerabili si o sa vada ce patesc la alegeri.Vor fi anatemizati ca fiind anti hristul si anti familie .O sa-i voteze numai gay??? Ce urmareau ei?Atat de multi sunt?
   • -1 (5 voturi)    
    asa.si? (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 11:07)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    discutiile astea au fost duse in interiorul usr.ei au hotarat in ce parte sa se aplece.si au pierdut groaznic,cu usturaturi si dureri.nea nicu dan chiar a zis ca nu-i convine directia si unghiul luat de usr.
    infiltrati?poate,insa asa a hotarat majoritatea lor.
    deci,pozitionarea nu a fost facuta cu japca,ci bine pregatita si unsa.
    e edevarat ca sunt mai bataiosi ca pnl/pmp etc,insa trebuie lamurita problema lor lbgtqwertyuio-ista.pana atunci,visuri umede de 5%
 • -12 (32 voturi)    
  cum (Marţi, 31 octombrie 2017, 21:22)

  martel55 [utilizator]

  poate fi de dreapta un partid care sustine multicultularismul ca import de mogranti musulmani, un aprtid care este impotriva cresitnismului, un partid care este impotriva familiei si pro LGBT, un partid care este impotriva identitatii nationale si pentru un melanj de populatii fara nici o memorie comuna, fara nici o traditie comuna, doar iluzorii principii abstracte de drepturi ale omului care se schimba d ela o zi la alta in fucntie de interesele d emeoment? una stfel de aprtid se incadreaza perfect in stanga progresista, pro globalista si anti nationala (in sensul de impotirva statelor nationale si a natiunilor europene), nu cred ca isi imagineaza domnul Barna ca romanii mai pot fi prostiti sa la vanda un aprtid pur porgresist ca fiind un partid de drepata....au fost prostiti o data nemtii de catre Merkel, dar acum lumea s-a prins de aceste dezinformari...probabil va lua acolo in jur d e5%, ca din pacate avem si noi destui idioti utili spalati pe creier de otrava progresista, dar nici vorba de 20%, mare parte din cei care i-au votat vor prefera sa stea acasa decat sa puna stampila pe niste progresisti, in conditiile in care vedem cum acestia au adus europa pe buza prapastiei, riscand in orice moment o implozie si un razboi civil intre o parte din europenii nativi si colonizatorii de aiurea
  • -8 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 6:24)

   [anonim] i-a raspuns lui martel55

  • +9 (11 voturi)    
   Spor la treaba! (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 9:58)

   mihaizzz [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Cu cat vad mai multe comentarii de genul asta (anti-crestini, lgbt, sorosisti, ong-isti, blah, blah) la articolele referitoare la USR cu atat imi dau seama ca e mai reala amenintarea pentru PSD dar proabil si pt PNL.
   (nu exista nicaieri afirmatiile promovate de postaci, eg. impotriva familiei, impotriva crestinismului, etc., dimpotriva, Dan Barna spune clar ca nu exista deocamdata o initiativa pentru legalizarea casatoriilor gay, de unde nu e necesar acest referendum, adica transarea prin referendum a unei probleme care de fapt nu exista)

   Foarte OK interviul si mesajul transmis. USR trebuie sa creasca si sa devina reprezentativ la nivel national.

   Plus solutia pt Nicusor Dan este exact aceasta, sa isi asume rolul de candidat pt primaria Bucuresti si sa se ajute de partidul pe care l-a creat pentru a atinge acest obiectiv. Ar putea incepe prin a face opozitie primaritei Firea, prin a redeveni liderul pentru Bucuresti al partidului.

   Succes USR & Dan Barna!
 • +25 (31 voturi)    
  Va tin pumnii! Am votat si voi vota USR mereu! (Marţi, 31 octombrie 2017, 21:34)

  dexpropriat [utilizator]

  Atata timp cat va aliati cu Dacian Ciolos, nu poate fi decat foarte bine spre excelent. Faceti campanie si in mediul rural.
 • +15 (21 voturi)    
  Coeziune si consolidare (Marţi, 31 octombrie 2017, 21:43)

  motanul_gri [utilizator]

  USR vine dupa o perioada de redefiniri interne care pe de o parte au adus unele clarificari in privinta conducerii si organizarii, pe de alta parte au nemultumit acei membri care nu fac parte din tabara castigatoare.

  Ideea esentiala care reiese din declaratiile dlui Barna este dorinta de a se evita antagonizarea unei parti din partid.
  In acest sens, in mod surprinzator preia un element din discursul dlui Nicusor Dan: posibilitatea coexistentei mai multor curente de opinie distincte, cu conditia ca ele sa respecte un trunchi minim de valori comune care nu pot fi negociate: "sa nu furi bani publici, sa nu ai persoane condamnate penal pentru furt din bani publici in functii de conducere a parlamentului ¬ asta n-as spune ca e o chestiune de stanga sau de dreapta.."

  Aceasta pluralitate de opinii nu este ceva nou, cam toate partidele din lumea democratica au mai multe aripi care contribuie fiecare cu ideile sale la elaborarea si punerea in practica a doctrinei oficiale.

  Remarc si constientizarea nevoii de a aduce in partid membri noi inca neinregimentati politic, specialisti in domeniile lor profesionale, ceea ce denota o viziune pragmatica care pune accent pe concret, pe fapte, in opozitie cu aplecarea catre populism si spectacol specifica politicienilor "clasici".
 • -8 (28 voturi)    
  Barna, un Nicusor pe dos (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 1:23)

  HogNews [utilizator]

  Eu vad ca Barna il imita in toate punctele pe Nicusor Dan; atunci de ce a mai fost nevoie sa se schimbe presedintele partidului ? Ca sa poata spune Barna " Eu, Presedintele" ? Singura diferenta este pe problema LGBT, dar se vede treaba ca asta conteaza cel mai mult...
  • +6 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 6:43)

   [anonim] i-a raspuns lui HogNews

   • -6 (12 voturi)    
    Se vede ca nu le vezi (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 10:23)

    HogNews [utilizator] i-a raspuns lui

    Iti zici OmulNou si comentezi alte nickuri ?! hai ca esti nostim. Dezbaterea si zbaterea in USR nu a fost pro sau contra coruptiei ci pe tema LGBT si a drepturilor lor ipotetice. Deci asta este punctul central care l-a adus pe dl. Barna presedinte iar pe ND l-a facut sa plece. Restul nu mai conteaza.
  • +2 (4 voturi)    
   e o diferenta majora (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 11:53)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui HogNews

   ND s-a opus venirii lui Ciolos si celor din platforma Romania 100. De asta a pierdut, s-a locomit sa fie jucaria lui si a ramas fara ea.
   • -1 (3 voturi)    
    Jucaria lui Ghinea acum (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 20:16)

    HogNews [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Si daca ND a ramas fara jucarie dar nu o vrea nici Ciolos ?! Ce face Ghinea cu ea ? Trece de la copil la copil si sfarseste la gunoi.
 • -10 (18 voturi)    
  bravo...!! (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 4:48)

  Codruta N [utilizator]

  Parca nu aveam destule partide "de dreapta", mai trebuia unul, sa le faramiteze si mai si!! Lasa! bine ca stanga e unita cum trebuie si n-o faramiteaza nimic!

  Lumea a votat USR TOCMAI pentru ca era "un ONG de parlamentari", pentru ca era ALTCEVA! Bine ca au pus hienele securiste mana pe el, sa-l faca praf!
  S-au dus dracu' si USR, acum vor sa trimita la dracu si platforma 100! Daca or fi fraieri cei cu "platforma 100"... pai... sa fie primit!
  • +7 (11 voturi)    
   Codruta, (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 8:14)

   Coco_papagal [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   ati inceput cu mesaajele gen securisti,agenturi,soros...samd?
   Aveti toate motivele sa fiti speriati!
 • -9 (19 voturi)    
  "il vad in zona lui pana in 20 la suta" (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 9:23)

  Adran [utilizator]

  in sfarsit, un om cu viziune corecta. cam... 0.5 - 1% o sa fie , deci o previziune care se incadreaza in realitate. cam ata e sustinerea pentru progresistii lgbtqwerty si apropiatii lor atei. dupa ce ati tradat iar Nicusor a plecat o sa va loviti de realitate.
 • -1 (9 voturi)    
  Atacul clonelor. (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 10:17)

  Arigo Sanchi [utilizator]

  La fel ca si forma de guvernare a psd-ului, nici usr nu se impiedica de legi, care sunt pt catei! "Referendumul este o forma de dictatura" este insusit din discursul sefului senatului, si ei cica sunt de dreapta, de ce nu fuzionati?
  " Noi facem legi, voi trebuie doar sa le aplicati ", fara a se mai sta la discutii cu boborul incult si nerecunoscator este si modul vostru de actiune.
  tuDorel a fost acuzat ca nu a facut un studiu de impact la legea privind eliberarile recente din penitenciare, dar voi, usr, va analizati discursul si impactul asupra celor care voteaza?
  In afara de confuzie nu ati realizat nimic notabil pana acuma, poate sunteti prea buni pt intelegerea acestui popor.
 • +6 (8 voturi)    
  Ciolos presedinte, singura sansa a USRului (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 10:32)

  Miky60 [utilizator]

  Am sustinut USR-ul inca de la infiintare, am stat in ploaie sa strang semnaturi pt ei, am stat la cozi interminabile pentru a-i vota in decembrie, impotriva psd-ului care ne oprea sa votam, am facut totul crezand in ei si ca vor fi altceva, vor aduce ceva nou in politica, impotriva vechilor obisnuite ale politicii romanesti, insa nu au facut mai nimic, mai mult s-au certat intre ei, decat sa faca ceva.
  De aceea, singura sansa a USR-ului este sa il aduca pe Ciolos presedinte, singurul om care a facut ceva concret pt Romania in ultimii 80 de ani. Ciolos poate salva Romania si sa opreasca psd-ului din a fura si sa opreasca coruptia din Romania!
  • -3 (3 voturi)    
   USR -> CSR -> Ciolos Salveaza Romania (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 20:23)

   HogNews [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Miky, ce-ai fumat ?
 • -7 (15 voturi)    
  Ciolos + Nicusor Dan (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 11:11)

  galeo [utilizator]

  Cioos si Nicusor Dan mi se par 2 oameni foarte asemanantor ca si gandire, comportament sau valori.
  Tare mi-ar place sa ii vad pe cei 2 intr-un nou partid care sa scoata din parlament USR-ul asta progresist ce si-a inselat electoratul.
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 12:20)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

 • +6 (14 voturi)    
  Un pas inainte (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 11:19)

  FarfuridiB [utilizator]

  De fapt chiar doi: 1) Lui Nicusor Dan ii lipsea complet CARISMA. Dan Barna sta muuult mai bine la capitolul asta. Asta era un mare handicap pt. USR 2) O pozitionare mult mai clara a USR si dpdv doctrinar si pe diverse tematici.

  Vedeti pentru comparatie interviul cu Nicusor Dan: https://www.youtube.com/watch?v=sR6XTsrlrec
  • -3 (5 voturi)    
   Zici tu? (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 19:10)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui FarfuridiB

   Sefu', diferenta e ca N.D. a facut multe pt. USR, pentru o mana de studenti eminenti prin Scoala Normala Superioara, si a adunat zeci de mii de voturi curate in Bucuresti.
   Dl. Barna, nu stiu ce facea in timpul asta.
   Dl, Barna are misiunea foarte grea sa urce USR-ul dintr-o prapastie f. adanca, unde l-au aruncat uzurpatorii care ulterior l-au pus in fata si au zis ca tu esti de maine presedintele USR.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by