Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, senatorul Claudiu Manda, a precizat miercuri ca fostul colonel SRI Ion Dedu a vorbit in cadrul audierilor de la comisie despre faptul ca, in 2010, dupa ce a refuzat sa puna in aplicare un ordin intern, a fost trecut in rezerva si ca a pierdut in instanta deoarece "a intrat pe culoarele din justitie", potrivit Agerpres.

"Domnul Dedu ne-a adus in atentia comisiei o serie de aspecte care vizeaza activitatea SRI din perioada anului 2009. Domnia sa ne-a adus la cunostinta ca a refuzat sa puna in aplicare un anumit ordin intern, considerand ca nu este acoperit de lege, ca a facut raport in acest sens, iar din acel moment a inceput un intreg sistem impotriva domniei sale, fiind mutat de la un compartiment la altul, facandu-se o comisie de ancheta interna, urmand cu a fi trecut in rezerva. Lucrul acesta l-a contestat in instanta, a pierdut in instanta si se va adresa CEDO. Spune ca a pierdut in instanta fiindca a intrat pe culoarele din justitie, a dat si numele judecatorului unde a fost judecat", a spus presedintele comisiei, intr-o declaratie acordata presei.

Manda a adaugat ca Ion Dedu a fost analizat si penalizat de o comisie din interiorul SRI, in anul 2009, primind o dispozitie de consemn la domiciliu, pe care insa acesta o considera ca fiind echivalenta arestului la domiciliu.

"Domnia sa considera ca (acest consemn la domiciliu - n.r.) echivaleaza cu arestul la domiciliu si ne-a prezentat baza legala in care la un moment dat ar fi putut exista, dar pana in anul 2004, dupa care aceasta dispozitie nu ar mai fi putut sa existe si considera ca a fost - prin dispozitia institutiei respective - chiar arestat la domiciliu", a explicat parlamentarul.