Primarul Emil Boc si liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, au criticat Guvernul ca a luat administratiilor localii banii proveniti din impozitul pe tranzactii imobiliare si cer sa renunte la aceasta masura. Guvernul Tariceanu a emis Ordonanta 106/2007 de modificare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, prin care isi trage la bugetul central intreaga cota de impozit din tranzactiile imobiliare. Pina acum 50% din incasari intra direct la bugetul local.

Emil Boc a acuzat Guvernul ca "vaduveste" bugetul local al Clujului cu sase milioane de euro in acest an, prin incasarea taxei pe tranzactii imobiliare. Cu acesti bani, sustine Boc, ar putea fi modernizate sute de strazi sau se puteau acoperi subventiile la energie termica. “50 de strazi mai putin in planul de asfaltare, toata suma pentru subventia la caldura pe un an intreg, sau doua parkinguri supraterane- asta inseamna pentru Cluj-Napoca banii furati de guvernul Tariceanu din bugetul nostru. Domnul Tariceanu vrea cit mai multi bani discretionari pe care sa-i foloseasca cum doreste in acest an electoral. Cum trebuie sa luam aceasta masura a Guvernului? Ca una foarte liberala si de descentralizare? Eu consider ca este rezultatul incapacitatii guvernului Tariceanu si a avaritiei lui. Administratiile locale sint vitregite de acesti bani pentru ca guvernul acesta vrea sa se joace cu banii lor”, a declarat Emil Boc. El s-a intrebat care este meritul premierului pentru a incasa Guvernul acesti bani, cata vreme tranzactiile imobiliare au avut loc la Cluj. Boc a acuzat Guvernul Tariceanu ca ceea ce a facut se numeste “furt din bani publici cu zambetul pe fata”.

PSD Cluj ameninta cu greva fiscala

Si conducerea PSD Cluj-Napoca cere Guvernului sa renunte la incasarea in totalitate a taxei pe tranzactii imobiliare. "Suntem foarte nemultumiti pentru ca una se spune si alta se face. Se spune ca se doreste descentralizare, dar de fapt se face descentralizare centralizata, adica munca la autoritatile locale, iar malaiul la Bucuresti, pentru ca unii si altii sa imparta bani dupa voia lor”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele filialei PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan. El a sustinut ca nu este normal ca banii stransi in urma taxei pe tranzactii imobiliare sa mearga exclusiv la Bucuresti, atat timp cat cei care platesc taxe sunt contribuabili locali. Liderul PSD Cluj-Napoca a afirmat ca social-democratii clujeni vor face demersuri pentru ca jumatate din aceasta taxa sa ramana la bugetul local si se va recurge inclusiv la greva fiscala, strangere de semnaturi sau lobby parlamentar.