Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, la Parlament, ca este finlizat proiectul sesizarii Curtii Constitutionale (CCR) cu privire la un presupus conflict juridic intre puterea judiciara si cea executiva determinat de deschiderea de catre DNA a dosarului Belina. Dragnea a spus ca forma finala a sesizarii va fi gata cel tarziu maine si ca ea va fi discutata inclusiv in sedinta coalitiei. Pe de alta parte, liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat ca asteapta de la expertii din Senat concluziile in ceea ce priveste oportunitatea acestei sesizari si a refuzat sa raspunda daca este de acord sau nu sa fie el cel care depune sesizarea.

Intrebat daca se va ajunge pana la urma la Curtea Constitutionala cu o contestatie privind dosarul Belina, Liviu Dragnea a raspuns: "Eu cred ca se va ajunge", transmite News.ro.

El a precizat ca proiectul sesizarii este gata, iar forma finala va fi gata azi sau maine.

Totusi, Liviu Dragnea a evitat sa spuna cine va trimite sesizarea catre CCR, el sau Calin Popescu Tariceanu, dar a sustinut ca subiectul va fi discutat in sedinta coalitiei de miercuri.

"Am cerut expertilor din Senat pe drept constitutional sa faca o analiza a acestei sitautii si atunci cand voi avea concluziile va voi anunta. Doresc ca saptamana aceasta problema sa fie rezolvata", a spus la randul sau Tariceanu.

"In conditiile actuale, cred ca este preferabil sa astept concluziile" a fost raspunsul lui, intrebat daca este de acord sa sesizeze el.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat la finalul lunii septembrie, dupa ce DNA a anuntat anchetarea transferului bratului Pavel si a insulei Belina din proprietatea statului in cea a Consiliului Judetean Teleroman prin otarare de huvern (HG). ca decizia privind sesizarea CCR in legatura cu posibilitatea ca procurorii sa anchetezeHG-uri revine Executivului, insa redactarea documentului este facuta de Ministerul Justitiei.

El a precizat atunci ca judecatorii constitutionali vor trebui sa precizeze daca, in conditiile in care deja Curtea a stabilit ca procurorii nu pot face anchete in ceea ce priveste ordonantele, pot face astfel de anchete vizand hotararile de guvern.

Ca urmare a declaratiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind ca acestea sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

O zi mai tarziu, Liviu Dragnea a spus ca, atunci cand ministrul Justitiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adaugand: ¬daca ministrul vine intr-adevar¬.

Tudorel Toader nu a mai prezentat insa in Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anuntat, dupa o intalnire cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca acesta din urma va sesiza Curtea Constitutionala.

In aceeasi zi, cateva ore mai tarziu, Tariceanu, l-a contrazis pe liderul spunand ca nu a luat nicio decizie in privinta sesizarii Curtii Constitutionale pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialisti in drept constitutional, sa faca o analiza, pentru a constata daca exista o baza solida pentru sesizarea CCR in privinta unui potential conflict intre Guvern si DNA.