Ministrul demisionar al Fondurilor Europene a declarat luni ca a luat decizia de a demisiona din functie dupa ce prim-ministrul Mihai Tudose a declarat intr-o emisiune TV ca ministrii cu probleme penale vor fi remaniati. Rovana Plumb a mai precizat ca doua colege ministru, Doina Pana si Lia Olguta Vasilescu, au vrut si ele sa demisioneze in semn de solidaritate fata de ea si de Sevil Shhaideh.

Rovana PlumbFoto: AGERPRES

"Demisia a fost luata dupa declaratiile dintr-o emisiune de talkshow de catre premier", a sustinut Rovana Plumb la finalul audierilor din comisia juridica a Camerei Deputatilor in vederea avizului pentru cererea DNA de urmarire penala pe numele sau, potrivit News.ro.

Rovana Plumb a mai spus ca in Comitetul Executiv de joia trecuta alte doua colege ministru si-au exprimat intentia de a demisiona in semn de solidaritate cu ea si Sevil Shhaideh.

"Din solidaritate este adevarat, si doamna ministru Doina Pana, cat si doamna ministru Lia Olguta Vasilescu au spus acest lucru (ca vor sa demisioneze - n. red.)", a mai spus Rovana Plumb.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat luni impotriva inceperii urmaririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, in dosarul Belina, anunta Agerpres. Rovana Plumb a fost prezenta alaturi de avocatul sau in sedinta Comisiei Juridice. La iesirea de la Comisia Juridica, Rovana Plumb a afirmat ca "Am parcurs dosarul, nu exista niciun argument care sa stea la baza unei astfel de acuzatii."

Avizul Comisiei juridice urmeaza sa fie transmis plenului Camerei Deputatilor care se va pronunta marti, prin vot secret, asupra cererii de urmarire penala a lui Plumb.

Pe 22 septembrie, DNA a anuntat ca vicepremierul Sevil Shhaideh este urmarita penal pentru abuz in serviciu pentru fapte comise in perioada in care era sercretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale. Potrivit procurorilor DNA, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru avizarea urmaririi penale a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului la data faptelor, in acelasi dosar: "In acelasi dosar, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Plumb Rovana, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale", a aratat DNA.