Plenul Senatului ar putea dezbate, luni, propunerea legislativa a unor parlamentari UDMR prin care ziua de 15 martie este consacrata ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania, urmand ca angajatilor maghiari sa li se acorde o zi libera pentru a participa la manifestari, scrie Agerpres.

Manifestare Tinutul Secuiesc (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit site-ului Senatului, ordinea de zi a plenului include pentru a doua oara acest act normativ. Sedinta de plen din 11 octombrie cand trebuia sa se dezbata proiectul a fost suspendata din lipsa de cvorum cu putin inainte de a se ajunge la acest propunerea legislativa mentionata.

Senatorul UDMR Tanczos Barna, chestor al Senatului, a spus dupa suspendarea sedintei ca "momentan inca nu se stie daca se sustine sau nu" acest act normativ.

"Din cate stiu eu, nu a avut loc o sedinta a liderilor, a fost o suspendare a sedintei pentru sedinte de grup si consultari, urmand ca dupa aceea sa se suspende sedinta din lipsa de cvorum", a precizat Tanczos.

Referindu-se la proiectul amintit, el a spus: "O sa vedem in momentul in care ajungem la vot. Momentan inca nu se stie daca se sustine sau nu, o sa vedem... Avem in momentul de fata un raport de admitere cu propunere de aprobare a proiectului de lege. Vedem in momentul in care ajungem la plen, la vot, daca exista sustinere sau nu".

Comisiile pentru administratie si pentru drepturile omului au acordat pe 19 iunie raport comun favorabil cu amendamente propunerii legislative.

"In localitatile unde traiesc persoane apartinand comunitatii maghiare, autoritatile administratiei publice locale si judetene, institutiile publice pot organiza manifestari cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie. Fondurile necesare organizarii manifestarilor pot fi asigurate din bugetele locale ale autoritatilor publice locale si judetene si ale institutiilor publice. Angajatorii pot acorda o zi libera, in data de 15 martie, la cerere, persoanelor apartinand comunitatii maghiare pentru participarea la manifestarile mentionate", se stipuleaza in propunerea legislativa initiata de un grup de parlamentari UDMR si amendata de comisie.

De asemenea, actul normativ prevede ca Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot transmite, in cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestari.

Termenul de adoptare tacita a proiectului se implineste pe 24 octombrie. Propunerea legislativa si raportul comun al celor doua comisii vor intra in dezbaterea plenului Senatului, in calitate de prima camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor in acest caz.