Dacian Ciolos spune duminica, intr-un mesaj pe Facebook, ca o parte a societatii romanesti, "oameni care nu o duc pe roze" se tem de schimbare, lucru speculat de politicieni iresponsabili "intr-un cerc blestemat al fricii si subdezvoltarii". O alta parte a societatii, scrie fostul premier, "asteapta o schimbare fundamentala de abordare in guvernarea tarii, o evolutie structurala a bunastarii generale, nu doar din punct de vedere economic, ci si moral". "Aceste doua Romanii sunt folosite de cei care vor sa ajunga la putere, prin antagonizare, spunandu-se ca una e de stanga, alta de dreapta, ca una e conservatoare si cealalta progresista, ca una este retrograda, ca cealalata este TeFeL-ista, ca una e religioasa, cealalta seculara, ca una este nationala, cealalta manata condamnabil de interese straine, sau alte etichetari simpliste care sa justifice si sa incadreze in patratele aceste tendinte", acuza Ciolos.

Dacian CiolosFoto: Captura Facebook.com

Postarea lui Dacian Ciolos:

"Aud tot mai des politicieni care dau vina pe asa-zise forte oculte interne sau externe, care ar atenta la stabilitatea tarii, confundata, invariabil, cu stabilitatea partidelor aflate la putere si intangibilitatea liderilor acestora. Fac asta, fie din incapacitatea de a propune ceva coerent unei societati care doreste mai mult de la liderii ei politici, fie din pornirea instinctuala de a bloca evolutii care, pentru ei, pot sa insemne mai putina influenta, mai putina putere sau un acces limitat la resurse.

Sunt scenarii cu care, din pacate, multi oameni de buna-credinta rezoneaza, oameni care iau de bune raspunsuri simpliste, pre-fabricate, de multe ori minciuni, in principal pentru ca acestea raspund propriilor temeri.

Din cauza modului in care s-au facut reformele in Romania, o parte a societatii a suferit constant efectele negative, incertitudinea si impredictibilitatea aduse de schimbare. Sunt oameni care nu o duc deloc pe roze. Aceasta teama de schimbare, alimentata sistematic de politicieni iresponsabili sau pur si simplu incapabili sa gestioneze reformele necesare pentru a aduce rezultate pozitive, a fost speculata, folosita si alimentata electoral, intr-un cerc blestemat al fricii si subdezvoltarii.

O alta parte a societatii asteapta o schimbare fundamentala de abordare in guvernarea tarii, o evolutie structurala a bunastarii generale, nu doar din punct de vedere economic, ci si moral. O dorinta legitima de normalitate, de insanatosire a mediului social si politic, pe care aceasta parte a societatii si-o asuma si o cere din ce in ce mai apasat, inclusiv in strada.

Aceste doua Romanii sunt folosite de cei care vor sa ajunga la putere, prin antagonizare, spunandu-se ca una e de stanga, alta de dreapta, ca una e conservatoare si cealalta progresista, ca una este retrograda, ca cealalata este TeFeL-ista, ca una e religioasa, cealalta seculara, ca una este nationala, cealalta manata condamnabil de interese straine, sau alte etichetari simpliste care sa justifice si sa incadreze in patratele aceste tendinte.

Eu cred ca nevoia de transformare este atat de mare, ca am ajuns atat de departe de ceea ce putem fi ca societate, incat, daca nu ne asumam toti, si "vladici" si "opinci", un efort comun de a pune tara pe un fagas normal, o sa fim din nou purtati intr-o directie sau alta, victime vinovate ale curentilor din jurul nostru.

Un remediu pentru cele de mai sus trece printr-un dialog necesar intre cele doua Romanii. Cred ca aceasta este principala misiune a societatii civile in urmatorii ani. Altcumva, ma indoiesc ca in perioada urmatoare se va schimba ceva fundamental in abordarea clasei politice. Si nici nu cred ca, prin continuarea confruntarilor si conflictelor politice, putem sa ne asteptam la o evolutie structurala a societatii.

Noi partide politice sau o reformare a celor existente, ar avea sens numai daca cei care le reclama isi asuma si acest dialog direct cu apropiatii lor, cu vecinii, cu prietenii, dar si cu oamenii care nu sunt in acelasi curent si in aceeasi bula cu ei. Trebuie sa facem impreuna acest pas, ca societate, ca sa putem spera ca, la un moment dat, va exista si un alt mod de a face politica in Romania."