Uniunea Salvati Romania a solicitat, miercuri, Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa sesizeze Comisia de la Venetia din partea Parlamentului pentru a obtine o interpretare oficiala cu privire la raportul acestei institutii despre introducerea unui prag pentru infractiunea de abuz in serviciu. USR a adresat aceasta cerere in contextul in care Parlamentul va discuta o recomandare a CCR pentru introducerea unui prag valoric pentru aceasta infractiune.

"USR sustine necesitatea de a obtine o interpretare oficiala din partea Comisiei de la Venetia asupra acestui raport, astfel incat eforturile Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei sa se concretizeze intr-un proiect normativ compatibil cu ultimele evolutii si recomandari europene in domeniu",arata un comunicat de presa al USR.

Potrivit USR, Comisia de la Venetia trebuie sa puna de acord legislatia romaneasca cu deciziile Curtii Constitutionale, printre acestea fiind si decizia numarul 392/2017 a CCR, in care se precizeaza ca "legiuitorul are obligatia de a reglementa pragul valoric si intensitatea vatamarii dreptului sau interesului legitim" rezultate din comiterea infractiunii in serviciu.

"Avand in vedere dorinta coalitiei de guvernare PSD-ALDE de a institui un prag pentru abuzul in serviciu, bazandu-se pe decizia Curtii Constitutionale care interpreteaza in mod eronat raportul Comisiei de la Venetia, am hotarat sa solicitam Parlamentului sa inainteze o adresa oficiala catre Comisia de la Venetia ca sa ne clarifice prevederile privind pragul la abuzul in serviciu. USR nu sustine introducerea unui prag pentru aceasta infractiune, deoarece de multe ori prejudiciul abuzului in serviciu nu poate fi cuantificat in bani, dar consecintele faptei sunt foarte grave pentru societate", a explicat senatorul USR George Dirca.

Solicitarea USR, realizata la initiativa senatorului George Dirca, vine in contextul in care, la sfarsitul lunii septembrie, purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia, Panos Kakaviatos, a precizat pentru ziarul "Adevarul" ca raportul asupra relatiei dintre responsabilitatea ministeriala politica si cea penala se refera exclusiv la situatia ministrilor, iar pragul respectiv nu este unul financiar, decisiva fiind natura faptei si nu gravitatea prejudiciului cauzat prin abuzul in serviciu. Mai mult, acest prag se aplica doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, nu si la altor infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere.