Senatorii juristi au avizat favorabil, miercuri, o propunere legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae prin care se reduc cu 50% taxele si impozitele datorate pentru constructiile ridicate pe grinduri si alte terenuri cu modificari naturale sau prin lucrari de amenajare hidrotehnica. Senatorul PNL Daniel Fenechiu s-a opus, aratand ca, desi propunerea legislativa este foarte buna, in principiu, si situatia Lacului Belina ar putea fi reglementata prin acest act normativ, potrivit Agerpres.

Daniel FenechiuFoto: Agerpres

'E vorba de suprafete de teren rezultate din actiunea naturala a apelor sau din lucrari hidrotehnice care sunt nefolosite, nu au niciun fel de utilitate publica, produc in momentul de fata vegetatie spontana (...) si unele dintre ele mai sunt si focare de infectie in cazul in care nu exista niciun fel de interes sa fie incluse intr-un circuit economic firesc. Ceea ce se propune este sa existe un regim fiscal derogatoriu astfel incat sa fie stimulate investitiile de natura privata pe aceste suprafete de teren, pastrandu-se caracterul de bun proprietate publica a statului, dat in administrarea autoritatilor locale. In ceea ce priveste procedura, ar urma ca autoritatile locale (...) sa identifice aceste suprafete, sa identifice daca ele au sau nu potential de dezvoltare economica si sa faca solicitarea necesara catre autoritatile publice dupa caz. (...) In ceea ce priveste tipurile de activitati economice (...), am orientat propunerea legislativa catre un anumit tip de activitati economice, in sensul urmator: e vorba de activitati economice nepoluante, care implica numar de angajati si care nu pun in pericol ariile protejate', a explicat Serban Nicolae.

Acesta a reamintit ca propunerea a fost depusa in legislatura trecuta, cu mai bine de un an in urma.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat ca propunerea legislativa este foarte buna, de principiu, dar ca el nu o poate sustine in momentul in care si situatia Lacului Belina ar putea fi reglementata prin acest act normativ.

'Propunerea legislativa e de principiu foarte buna si cu siguranta pozitia mea personala ar fi alta daca discutam acum trei luni sau peste sase luni, dar in contextul in care in momentul acesta Belina intra in prevederile acestei legi, eu nu pot sa sustin', a spus parlamentarul liberal.

Senatorii juristi au avizat propunerea legislativa cu cinci voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri.