Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri proiectul de hotarare privind codul de conduita al parlamentarilor, solictat in ultimul raport al MCV in ianuarie, care contine principii generale pe care trebuie să le respecte deputatii si senatorii: independenţa, obiectivitatea, responsabilitatea, probitatea, exemplaritatea, respectarea reputaţiei Parlamentului, informarea cetăţenilor, regimul declaraţiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest cod a trecut cu 230 voturi "pentru", 54 "impotriva" si 78 "abtineri"

Deputatul PNL Adriana Saftoiu s-a declarat nemultumita de faptul ca nu a fost votata propunerea sa de retrimitere la comisia de statut, din care face parte, pentru o saptamana, a acestui proiect.

"E ca un fel de apa sfintita, nici nu ajuta, nici nu strica. PNL a ales sa se abtina si sunt foarte curioasa sa vad in cat timp o sa ajngem sa aducem amendamente la propriul nostru cod de conduita", a spus ea.

Ulterior a luat cuvantul si deputatul PMP Corneliu Bichinet, care a tinut sa comenteze in stilul sau propriu: "Am votat si eu codul de conduita. Cred ca a plecat din preputul gandirii domnului Zgonea, care va aduceti aminte cum ne certa," a spus el de la tribuna parlamentului."

Citeste aici codul de conduita si aici amendamentele admise si cele respinse la textul acestuia

Deputaţii şi senatorii nu trebuie să fie influenţaţi în exercitarea mandatului lor de nicio altă entitate, persoană fizică sau juridică şi nu trebuie să încheie nicio înţelegere prin care să condiţioneze votul exprimat în exercitarea mandatului de vreun avantaj financiar, se arata in textul codului de conduita, potrivit Agerpres.

De asemenea, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii trebuie să dea dovadă de imparţialitate, luând în considerare interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă. Aceştia au îndatorirea de a acţiona cu competenţă şi corectitudine în exercitarea atribuţiilor şi în aducerea la îndeplinire a obligaţiilor ce le revin. Ei au obligaţia de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de a-şi exercita într-o manieră transparentă mandatul.

Deputaţii şi senatorii au şi obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice şi să participe activ la soluţionarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general.

Parlamentarii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor parlamentare şi bunul mers al activităţilor desfăşurate în cadrul structurilor parlamentare şi să aibă o ţinută vestimentară decentă, să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Deputaţii şi senatorii trebuie să declare orice cadouri sau avantaje primite în exerciţiul funcţiei, cu excepţia celor reglementate prin Legea 251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei.

Orice sesizare în legătură cu nerespectarea acestui cod de către deputaţi şi senatori revine spre soluţionare comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

In privinţa sancţiunilor, se face trimitere la Statutul deputaţilor şi senatorilor. "Sfera incompatibilităţii ori a conflictelor de interese, a interdicţiilor şi a abaterilor disciplinare parlamentare, procedurile în materie disciplinară şi aplicarea sancţiunilor sunt cele stabilite exclusiv prin capitolele IV şi XII din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor", prevede Codul de conduită.