Presedintele PSD Liviu Dragnea a luat cuvantul in plenul parlamentului, inainte de a se da votul privind cele sase mandate la conducerea Curtii de Conturi, pentru a insista ca niciunul dintre cei propusi nu este membru PSD sau ALDE si a afirmat ca exista colegi in partid care sunt suparati ca aceste propuneri de candidati nu au fost discutate in partid.

Liviu DragneaFoto: Agerpres
  • Amintim ca plenul Parlamentului urmeaza sa voteze pentru ca Mihai Busuioc, actualul secretar general al guvernului, sa devina presedinte al Curtii de Conturi, iar Florian Tunaru, fost vicepresedinte al Fiscului demis de Sorin Grindeanu, pentru functia de presedinte al Autoritatii de Audit. Ambii sunt considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea.

Initial, Dragnea li s-a adresat antevorbitorilor sai din plen, de la PNL si USR: "Eu zic sa lasati o institutie care va este foarte draga sa faca acuzatii pe banda rulanta, ca o face foarte bine. Am ascultat cu atentie aceste luari de cuvant inclusiv ca candidatii nu au fost lasati sa raspunda. Inteleg ca ceea ce am sustinut noi - ca aceasta institutie sa nu mai fie politizata nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din cate am inteles daca era o negociere politica bineinteles ca tot de la aceasta tribuna probabil ca aceleasi personaje spuneau ca PSD a luat Curtea de Conturi, punand un presedinte sau un vicepresedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt doua posturi libere de consilieri. Nu cred ca cineva oprit pe cineva sa-ti depuna candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare" a declarat Dragnea.

"Stiu ca sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt suparati ca eu n-am dat curs la o negociere politica si sa discutam si in partid. Si imi asum dragi colegi asta. Daca vreti sa ma pedepsiti, puteti sa ma pedepsiti. Dar vreau sa va spun ceva - cel mai important lucru este ca acesti oameni si urmatorii doi care vor veni sa nu aiba nicio dependenta politica. Pentru ca ei nu trebuie sa faca ceea ce au facut altii de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca sa lasam asta cu membrii PSD care au facut pentru PSD si impotriva altora. Este important ca ei sa inteleaga - si asta ii rog - depinde de fiecare dintre ei daca vor intelege pentru ce au fost sustinuti" a spus Dragnea.

Plenul parlamentului urmeaza sa voteze pentru mandatele de noua ani la Curtea de Conturi si Autoritatea de Audit- de presedinte, vicepresedinte si consilieri de conturi.

Comisiile reunite de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au validat candidatura lui Mihai Busuioc pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi. Busuioc candideaza pentru functia detinuta, in prezent, de Nicolae Vacaroiu, al carui mandat urmeaza sa se incheie. Pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi a fost validat Nicu Marcu - pentru restul de mandat inceput in 2014, iar pentru cea de consilier de conturi - Aurel Dumitru.

De asemenea, Dan Lucian Vladescu a fost aprobat de comisiile de buget pentru functia de presedinte al Autoritatii de Audit, iar pentru pozitia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit - Florin Tunaru.

Astfel, va ramane un post de conslier de conturi neocupat.

Cine este Mihai Busuioc

Busuioc a ajuns in atentia opiniei publice in iunie, inainte ca Sorin Grindeanu sa fie dat jos de PSD din functia de premier, atunci cand a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie. Grindeanu intentiona atunci sa il schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.

Busioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.

Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania. Vezi aici declaratia de avere.

Cine este Florin Tunaru

Tunaru a fost vicepresedinte al Fiscului din 2012, cand USL a venit la guvernare, pana in iunie 2017, cand a fost demis de premierul Sorin Grindeanu.

Tunaru era responsabil de inspectia fiscala.

Tunaru, originar din Teleorman, a lucrat cu Dragnea la Consiliul Judetean ca director adunct la Directia de Contabilitate, apoi a fost consilierul personal al lui Liviu Dragnea.

(Vezi aici CV-ul lui Florin Tunaru).

Numirile au loc dupa ce Legea Curtii de Conturi a fost schimbata asa incat sa le permita si celor cu studii si experienta ingineresti, nu doar celor cu studii economice sau juridice, sa ajunga in conducerea institutiei.

Pe 12 septembrie, conducerea parlamentului a luat act de scrisoarea venita de la Curtea de Conturi, prin care institutia informeaza ca se vacanteaza sase pozitii de consilieri pe 14 octombrie, care trebui inlocuiti din 15 octombrie.

Concret, potrivit acestei scrisori, este vorba de:

  • Nicolae Vacaroiu - presedinte al Curtii de Conturi (sustinut de PSD in 2008)
  • Elena Doina Dascalu - vicepreseidnte al Curtii de Conturi (sustinuta de PNL)
  • Ioan Aron Popa - presedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PNL)
  • Gheorghe Oana - vicepresedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PSD)
  • Verginia Vedinas - consilier de conturi (senator PRM la acel moment)
  • Stefan Pete - consilier de conturi (sustinut de UDMR)

Vezi cum s-a desfasurat sedinta in care au fost validati acestia in anul 2008 si ce functii aveau acestia la acel moment.

Intre timp insa, configuratia politica s-a schimbat, astfel ca, potrivit algoritmului politic, PSD ar trebui sa primeasca mai multe mandate, avand majoritatea in parlament.

Potrivit adresei inaintate conducerii Parlamentului odata cu scrisoarea Curtii de Conturi, pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice, juridice sau ingineresti, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica.

Este important de mentionat ca legea a fost modificata in Parlament recent, la finalul lunii mai, printr-un amendament strecurat la Senat - pentru ca proiectul initial se referea la pensii de urmas, asa incat sa se introduca si posibilitatea studiilor ingineresti, pe langa cele economice si juridice prevazute in lege. Motivare acestui amendament - "persoanele cu studii superioare de inginerie sunt necesare desfasurarii activitatilor specifice Curtii de Conturi, asa cum rezulta din structura acesteia, organizata pe 12 departamente."