Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvati Romania de la Camera Deputatilor si Senat vor solicita, marti, Birourilor Permanente, reinfiintarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civila si Autoritatea Electorala Permanenta, informeaza USR intr-un comunicat remis duminica.

Uniunea Salvati RomaniaFoto: USR

"Alegerile locale si parlamentare din 2016 au aratat ca e nevoie sa continuam reforma electorala inceputa in ultimii ani. Aceasta trebuie sa urmareasca cresterea participarii politice si egalitatea de tratament intre actorii politici, dar si instituirea unui cadru procedural unitar in ceea ce priveste organizarea diferitelor tipuri de scrutin", a declarat senatoarea USR Florina Presada, citata in comunicat.

USR atrage atentia ca modificarile ar trebui adoptate, cel tarziu, in prima parte a anului 2018, cu cel putin un an inaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, insusite si de Curtea Constitutionala a Romaniei.

"Asa cum s-a angajat public, USR sustine reducerea numarului de semnaturi necesare pentru participarea in alegeri, a pragului electoral, imbunatatirea sistemului de vot prin corespondenta si revenirea la doua tururi de scrutin la alegerea primarului", se arata in comuinicat.

USR reaminteste ca a mai solicitat si in luna mai reinfiintarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, dar cererea a fost respinsa de majoritatea PSD-ALDE.

"Nu putem schimba actuala clasa politica daca mentinem actualele reguli electorale", a spus Florina Presada, aratand si ca "exista neconcordante in felul in care se desfasoara alegerile locale si alegerile parlamentare si credem ca este nevoie de o uniformare a regulilor".

"Solicitarea USR raspunde si propunerilor recente in acest sens facute de catre 21 de organizatii nonguvernamentale presedintelui Romaniei Klaus Iohannis", mai precizeaza formatiunea in comunicat.