Fostul premier si comisar european Dacian Ciolos a declarat sambata, la Cluj, ca economia Romaniei nu se poate dezvolta in conditiile in care jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat si nu in mediul privat, scrie Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Ar trebui sa se constientizeze la nivelul conducerii statului si a clasei politice ca nu poti sa dezvolti economia Romaniei atunci cand jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat si se creeaza oportunitati de angajare la stat, nu in mediul privat. E important sa constientizam de unde vine bunastarea aceea despre care vorbim, pentru ca asta vor sa vada politicienii, bunastarea si cresterea economica in buzunarele romanilor. Ca sa ajunga in buzunarele romanilor, trebuie sa vina de undeva bunastarea asta si ea nu vine in nici un caz prin crearea de locuri de munca la stat, ci trebuie create locuri de munca in economie", a spus Ciolos.

O alta idee exprimata de Ciolos s-a referit la importanta invatamantului dual. In opinia sa, oamenii care aleg sa practice o meserie si, prin urmare, un invatamant tehnic, ar trebui sa nu se mai culpabilizati.

"Sa nu ii inghesui in facultati si sa scoti diplome pe banda rulanta si ii injosesti cumva din punct de vedere al perceptiei publice si sociale pe cei care merg la scolile profesionale. Scurtatura pentru a face acest lucru in Romania ne duce la o conlucrare cu mediul privat, performant din industrie. Ar trebui continuat acest gen de lucruri, indiferent cine e la guvernare, daca obiectivul este de a crea bunastare in Romania producand valoare adaugata, nu imprumutand bani pentru ca generatiile care vin sa aiba ce rambursa", este de parere Dacian Ciolos.

Fostul premier a mai spus ca anumite directii de dezvoltare ale Romaniei sunt foarte clare si ele se pot vedea si din ceea ce spun romanii ca este prioritar pentru ei - educatia si sanatatea.

"Orice guvern care ar fi putere in Romania in urmatorii 5 - 10 ani: nu se poate fara investitii si in infrastructura si in forta de munca, in cantitatea si calitatea resursei umane, in educatie si in sanatate (...). Pentru ca oricat ai mari salariul ca sa ramana romanul sau ca sa-l repatriezi pe cel plecat, foarte multi romani mi-au spus 'domnule prim-ministru, eu castig in Spania 2.000 de euro pe luna, eu vin acasa pentru 1.000 de euro pe luna, dar daca stiu ca pot sa imi duc copilul la o scoala corecta si daca stiu ca nu imi moare familia in spital cand am o problema'. (...) Ne trebuie onestitate si cinste in modul in care facem educatie si sanatate", a spus Ciolos.

Fostul premier Dacian Ciolos a participat sambata, la Universitatea Babes-Bolyai, la dezbaterea "Puterea economica germana si influenta acesteia asupra structurii economiei romanesti", care a avut loc in cadrul Festivalul de Toamna al Economiei Germane - Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania de Nord (DWNT).