Daniel Tudor Mihalache, primarul din Copsa Mica, judetul Sibiu, a ajuns vineri in Bucuresti, dupa 11 zile de mers pe jos, pentru a cere Ministerului Mediului sa achite datoriile catre firma care a lucrat la introducerea apei si canalizarii in localitate, scrie news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a fost intampinat, la intrarea in Bucuresti, de presedintele PNL, Ludovic Orban, si de parlamentari PNL si USR de Sibiu.

"Presedintele PNL, domnul Ludovic Orban, mi-a facut o mare surpriza, asteptandu-ma impreuna cu parlamentarii PNL de Sibiu, Nicolae Neagu si Constantin Sovaiala si Dan Barna(USR) la intrarea in Bucuresti. Le multumesc tuturor pentru atentia cu care au tratat demersul meu. Copsenilor le transmit ca sunt bine, sanatos si pregatit pentru cea de-a doua etapa a actiunii mele", a scris Tudor Mihalache pe Facebook, imediat dupa sosire.

Cea de-a doua etapa este intalnirea cu autoritatile din Bucuresti si este catalogata drept "mai grea" decat drumul pe care l-a facut.

"Cred ca aceasta va fi mai grea, pentru ca ma voi intalni cu reprezentatii Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Ministerului Mediului si Ministerul Apelor si Padurilor, de la care trebuie sa obtin sprijinul necesar finalizarii proiectului de apa si canalizare pentru care am pornit in pelerinajul acesta", a mai scris primarul.

"A mers pe jos 320 de kilometri, timp de 11 zile. De dimineata pana seara a strabatut, localitate cu localitate, drumul de la Copsa Mica pans la Bucuresti, intr-o actiune disperata de a atrage atentia Guvernului si a opiniei publice asupra problemelor cu lipsa apei potabile cu care se confrunta locuitorii din Copsa Mica, de mai bine de 10 ani. Am fost sa il intampin pe primarul nostru, Tudor Mihalache, si sa ii transmit solidaritatea conducerii PNL cu locuitorii din Copsa Mica. Nadajduiesc ca aceasta forma extrema de protest il va determina pe ministrul Mediului sa iasa din starea de indolenta si nepasare si va acorda finantarea necesara pentru finalizarea lucrarilor la reteaua de apa si canal", a scris, la randul sau pe Facebook, Ludovic Orban.

Primarul Mihalache a solicitat audiente la mai multe institutii, iar Ministerul Mediului i-a confirmat ca va fi primit in data de 3 octombrie, la ora 10.00.

"Voi avea ocazia sa expun problema apei la Ministerul Mediului, sper, cu doamna ministru de fata", a mai spus primarul din Copsa Mica.

Primarul Daniel Tudor Mihalache, nemultumit de faptul ca institutia ar putea avea conturile blocate pentru ca Ministerul Mediului nu a platit lucrarile de apa si canalizare, a pornit, in 18 septembrie, pe jos pana la Bucuresti, dorind sa atraga atentia asupra localitatii sale.

Edilul spune ca a facut de mii de ori drumul pana in Capitala cu masina, dar nu a rezolvat nimic. Primaria are datorii uriase si risca blocarea conturilor din aceasta cauza. Daniel Mihalache spune ca ceea ce face nu este un protest, vrea insa ca autoritatile din Romania sa inceapa sa nu mai functioneze "aberant" si sa nu mai puna bete in roate.

Ideea i-a venit primarului urmarind pelerinii care fac anual El Camino, celebrul drum catre Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj crestin, dupa cele spre Ierusalim si Roma.

"Am fost de multe ori in Capitala pentru a incerca sa rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru ca guvernele noastre n-au inteles cat de importanta este apa potabila in secolul XXI. Acum voi face din nou acest drum pe jos, intr-un pelerinaj, pentru ca autoritatile sa ne permita sa avem o viata normala. Prin acest mars doresc sa atrag atentia guvernelor si institutiilor sa respecte legile si angajamentele, judecatorilor sa fie responsabili si presedintelui sa se garanteze ca sistemele acestea functioneaza normal si logic, nu aberant", spune Daniel Tudor Mihalache.

Totul a pornit de la o Ordonanta de Guvern, din 2007, care stipula introducerea apei si canalizarii din fonduri guvernamentale in doua orase puternic afectate de poluare: Copsa-Mica si Zlatna.

Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrarile pentru reteaua de apa-canalizare, angajandu-se ca va plati integral lucrarile, insa, pana in prezent, a platit aproximativ 50% din banii pe care ii datoreaza constructorului, desi acesta a efectuat lucrarile aproape in totalitate.

Firma a actionat in judecata Primaria Copsa-Mica si a castigat, existand o sentinta definitiva care obliga la plata a 700.000 de lei, bani pe care Primaria nu ii are.