​Romania a cazut 6 locuri in Clasamentul global al competitivitatii sub Guvernul PSD - ALDE, ocupand anul acesta locul 68 din 137 potrivit Raportului "Indexul Global al Competitivitatii 2017 - 2018", publicat de Forumul Economic Mondial, acuza deputatul european Siegfried Muresan.

Romania, sub Botswana in topul competitivitatiiFoto: Hotnews

Romania se situeaza cu 29 de locuri in urma Poloniei si cu 19 locuri sub Bulgaria, principalele cauze care afecteaza competitivitatea tarii noastre fiind ratele de impozitare, accesul la finantare, birocratia, forta de munca nepregatita corespunzator, coruptia si infrastructura slab dezvoltata.

"Raportul ne arata ca Romania se afla sub Polonia si Bulgaria si in ceea ce priveste infrastructura, sanatatea, educatia, eficienta pietei fortei de munca si inovarea. Sunt exact domeniile la care investitorii se uita si de care tin cont atunci cand vor sa investeasca sau sa-si extinda activitatea intr-o tara.

O infrastructura slab dezvoltata, forta de munca slab pregatita si instabilitatea fiscala inseamna costuri mai mari pentru companii si astfel nu le mai raman bani pentru dezvoltarea activitatii, pentru a angaja noi oameni sau pentru a mari salariile.

Guvernul PSD - ALDE trebuie sa inteleaga ca acestea sunt efectele lipsei reformelor economice si a investitiilor in educatie si infrastructura. In loc sa intareasca economia si sa creeze conditii favorabile mediului de afaceri, tot ce vedem din partea actualului Guvern sunt cresteri de salarii si cheltuieli guvernamentale nesustenabile, o indatorare tot mai mare la dobanzi tot mai crescute si un cadru fiscal lipsit de predictibilitate.

Prin aceste masuri, PSD si ALDE alunga investitorii si acestia vor alege sa investeasca in alte tari din regiune unde gasesc conditii mai bune si predictibilitate, adica opusul a ceea ce le ofera guvernarea PSD - ALDE", a declarat deputatul european Siegfried Muresan.

"Vrem sa relocam de la Londra in Romania Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), dar Romania este codasa la cele mai importante capitole de care se tine cont cand se decide o astfel de relocare, ne aflam cu mult in urma contracandidatilor nostri chiar tari din regiune, nu mai vorbesc despre Viena, Amsterdam, Barcelona sau Milano.

Guvernul PSD - ALDE se face ca nu vede acest lucru si ca politicile sale de cand a ajuns la putere sunt catastrofale si imping tara noastra in jos, asa cum tot au avertizat specialistii. In 9 luni de guvernare a PSD si ALDE am cazut 6 locuri in Clasamentul global al competitivitatii si ne aflam cu 19 locuri in urma Bulgariei.

Deficitul s-a dublat de la inceputul anului pana in prezent, ratele la creditele imobiliare si cu dobanda variabila cresc si ele in conditiile in care indicele ROBOR, in functie de care se calculeaza dobanda, aproape s-a dublat in ultimele 8 luni, de la 0,8% la 1,46%, pretul la combustibili a crescut, ceea ce produce un efect in lant de crestere a tuturor preturilor.

De asemenea, investitiile statului au scazut la un nivel de neacceptat intr-o economie care inregistreaza crestere economica, rata de absorbtie a fondurilor europene pentru coeziune, exact acele fonduri oferite gratuit de Uniunea Europeana tarilor mai putin dezvoltate pentru a atinge nivelul de dezvoltare al tarilor bogate, este sub 1%, desi a trecut deja jumatate din perioada in care fondurile alocate pot fi cheltuite, 2014 - 2020.

Forumul Economic Mondial o spune raspicat: Romania merge in jos intr-un ritm care ar trebui sa trezeasca la realitate Guvernul PSD - ALDE", a mai spus deputatul european.