Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, joi, la B1 TV, ca ministrul Tudorel Toader vrea sa modifice legile justitiei, insa nu rezolva "problema neconstitutionalitatii" unor articole din Codul penal si din Codul de procedura penala, potrivit Agerpres.

"Domnul Toader vrea sa modifice legile justitiei si sa schimbe complet modul de numire a sefilor de parchete, al Inspectiei Judiciare si asa mai departe, in schimb nu rezolva problema neconstitutionalitatii unor articole din Codul penal si din Codul de procedura penala, care au fost declarate neconstitutionale si care sunt neconstitutionale de luni bune (...) Stiti cat e termenul de rezolvare a unei situatii de neconstitutionalitate a unui articol de lege sau (...) a unui grup de articole? 45 de zile, atat e termenul. In mod normal, Ministerul Justitiei ar fi trebuit sa inainteze astfel de lucruri", a declarat Orban, la B1 TV.

Liderul PNL a mai spus ca si in DNA si in alte parchete sunt procurori profesionisti, dar si procurori care au facut dosare care "nu stau in picioare".

"Si in DNA si in alte parchete sunt procurori profesionisti, care instrumenteaza dosare care stau in picioare, sunt procurori care au facut dosare care se vede din ce in ce mai evident ca (...) nu stau in picioare, dosare care, de fapt, au dus la achitari, in care nu existau suficiente probe si care au creat totusi anumite consecinte, inclusiv consecinte de natura politica. Eu niciodata n-am ascuns sub pres anumite disfunctionalitati care exista", a aratat Orban.

El a precizat ca PNL considera ca este nevoie de o lege a raspunderii magistratilor.

"Faptul ca eu am fost subiectul unei anchete penale in care nu a existat un probatoriu si nu a existat fapta pentru care sunt incriminat, s-a dovedit prin verdictul dat de instanta de fond. Procurorul care mi-a facut cazul, intamplator sau nu, dupa achitarea mea, a parasit DNA, ceea ce imi confera o anumita satisfactie (...) Noi, ca si partid politic, am decis si am si spus ca este nevoie de o lege de raspundere a magistratior. Sigur ca nu de o lege de raspundere a magistratilor care sa inhibe magistratul sau care sa puna o presiune asupra magistratului si o teama de a judeca (...) sau de a instrumenta dosare", a adaugat Orban.