​Raportul de activitate pe anul 2016 al Societatii Romane de Televizune a fost respins miercuri in plenul reunit al parlamentului, astfel ca intregul Consiliu de Administratie in frunte cu presedintele-director general Irina Radu, va fi demis. Au fost 203 voturi "impotriva" si 74 "pentru".

Irina RaduFoto: Agerpres

UPDATE 14.50 Doina Gradea a fost votata director interimar.

Doina Gradea a lucrat timp de doua decenii la Pro Tv, companie pe care a parasit-o in 2014. A fost mai intai secretara lui Adrian Sarbu, apoi director de corporate affairs, iar din 2004 a condus Pro Tv International. Ea a parasit grupul Pro Tv in valul de plecari ce a insotit despartirea lui Adrian Sarbu de CME. Ulterior, ea s-a alaturat TVR, iar anul trecut a fost validata ca membru propus de PSD in CA-ul condus de Irina Radu.

"Este pentru prima data cand un astfel de raport a fost dezbatut pe repede inainte. Trebuie sa va spun ca cele doua comisii au fost reunite pentru a dezbate si pentru a audia candidatii pentru Societatea Romana de Radiodifuziune, iar in comisie a venit propunerea de suplimentare a raportului TVR, in situatia in care acesta trebuie prezentat de CA al TVR. Niciodata nu s-a intamplat sa fie pus pe ordinea de zi instantaneu un raport de o asemenea importanta, sa fie dezbatut si votat in decurs de 10 minute. Grupul parlamentar PNL va vota impotriva respingerii acestui raport. Maniera procedurala pe care PSD intelege sa o aplice noua nu ne cade deloc bine, pentru ca in definitiv sunt niste proceduri pe care PNL intelege sa le respecte", a anuntat deputatul PNL Gigel Stirbu, care este presedintele comisiei de cultura din Camera Deputatilor, intainte de vot.

Stirbu si reprezentantii PNL au parasit sala sedintei comisiilor atunci cand s-a discutat acest raport.

In replica, senatorul PSD Radu Stefan, presedintele comisiei de cultura din Senat, a spus ca raportul se afla la comisii din primavara. Stirbu a amintit insa ca au fost situatii cand raportul nu s-a discutat timp de trei ani.

Practica demiterii prin picarea raportului de activitate

Irina Radu este ultima dintr-un lung sir de sefi ai TVR demisi alaturi de CA-urile lor prin respingerea raportului de activitate in parlament. Decizia Parlamentului vine in conditiile in care nimeni, la nicel politic, nu si-exprimat in ultima vreme nemultumirea fata de Radu, care, de altfel, a fost propusa de PSD in conducerea Televiziunii publice. De notat ca actualul Consiliu de Administratie a fost desemnat inaintea alegerilor parlamentare de anul trecut si nu reflecta intocmai actuala componenta politica a Parlamentului, avand inclusiv reprezentanti ai unor partide care nu au mai intrat in Legislativ la ultimele alegeri.

Dupa Valentin Nicolau, care a plecat prin demisie acum 12 ani, toti presedintii TVR au fost demisi de Parlament prin respingerea raportului de activitate sau in conditii similare (Claudiu Saftoiu si-a dat demisia chiar in ajunul deciziei de respingere a raportului).