Camera Deputatilor a respins, marti, propunerea PNL si USR de infiintare a unei comisii de ancheta privind situatia creata de pensionarea si reangajarea acelorasi persoane in cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat ca PSD va propune ca ministrul de Interne, Carmen Dan, sa vina la "Ora ministrului" pentru a da explicatii pe aceasta tema, transmite Agerpres.

S-au inregistrat 105 voturi "pentru", 147 "impotriva" si 11 abtineri pentru proiectul de constituire a comisiei.

Comisia de ancheta a fost propusa de deputatii PNL si USR pentru a verifica modul in care au fost angajate in Ministerul Afacerilor Interne persoane care anterior au fost pensionate si au beneficiat de pensie de serviciu, statutul, dar si atributiile acestora.

Dupa vot, Dragnea a anuntat ca a votat impotriva acestei comisii de ancheta, insa sunt 'ingrijorari pertinente' in legatura cu aceasta situatie si PSD va cere ca, la "Ora ministrului" din plenul Camerei, sa fie invitat ministrul de Interne, Carmen Dan.

La dezbateri, deputatul liberal Florin Roman a subliniat ca este un aflux imens de pensionari si, desi unii sefi din MAI au iesit la pensie, s-au angajat la cabinetele demnitarilor.

Potrivit lui Roman, 'acest flagel al iesirilor la pensie si al reangajarilor a doua zi' afecteaza si alte domenii. "Consideram ca este necesar ca Parlamentul sa se implice in aceasta problema prin constituirea unei comisii de ancheta. Este o chestiune care afecteaza siguranta cetateanului", a spus Roman.

Deputatul UDMR Marton Arpad a aratat, la randul sau, ca legislatia care permite pensionarea mult sub varsta legala si posibilitatea reangajarii reprezinta "o problematica sensibila", propunand ca aceasta comisie sa analizeze si revizuirea "intregului spectru legislativ".

"Aceste persoane pot lua o indemnizatie lunara de trei ori mai mare. Acest lucru se gaseste in Justitie, Aviatie, Armata. UDMR sustine ideea de baza a acestei comisii", a mentionat Marton Arpad.

Liderul deputatilor USR Cristian Seidler a sustinut ca respingerea acestei comisii lasa loc la suspiciuni in privinta posibilitatii "sifonarii banilor publici".