Miscarea civica Initiativa Romania sustine ca activitatea Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 s-a desfasurat ilegal incepand cu data de 5 iulie 2017 si anunta ca a intervenit, printr-un amicus curiae, in dosarele 2428E/2017 si 2429E/2017, aflate pe rolul Curtii Constitutionale, privind cererile de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public, formulate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din punctul de vedere al aspectelor de ordin procedural privind activitatea Comisiei de ancheta, in opinia noastra activitatea Comisiei s-a desfasurat ilegal incepand cu data de 5 iulie 2017, toate activitatile si actele emise de comisie incepand cu aceasta data fiind lovite de nulitate, inclusiv cererile adresate Procurorului sef al DNA si Procurorului general al Romaniei de a se prezenta in fata Comisiei, respectiv de a inainta comisiei de ancheta copie a dosarului de urmarire penala nr.213/P/2017, precum si concluziile raportului partial al Comisiei din data de 6 septembrie 2017", arata reprezentantii Initiativa Romania in textul amicus curiae.

Neregulile descoperite in activitatea comisiei, potrivit Initiativa Romania:

"Pe scurt, conform hotararii 39/2017 de constituire a Comisiei de ancheta, domnul senator Mihai Fifor (PSD) a fost numit Presedinte al Comisiei, iar doamna Oana Consuela Florea era unul dintre cei 15 membri titulari. Componenta nominala si functiile fiecarui membru al Comisiei (membru titular, membru supleant si presedinte) sunt prevazute in Anexa la hotarare si sunt parte integranta a hotararii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, aplicabil si comisiilor de ancheta", arata Initiativa Romania, intr-un comunicat.

"Pe 5 iulie 2017, Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au luat act de demisia lui Mihai Fifor din functia de presedinte al Comisiei ancheta. Ulterior, liderul Grupului parlamentar PSD, Ioan Munteanu, i-a anuntat pe parlamentari ca doamna Oana Consuela Florea va ocupa functia de Presedinte al respectivei Comisii speciale de ancheta, in locul domnului Fifor.

Dar, in baza art. 7 alin. (2) al Regulamentului si cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutie, pentru numirea unui nou presedinte al Comisiei de ancheta era necesara modificarea Hotararii Parlamentului nr. 39/2017 si adoptarea unei noi anexe care sa contina numele si functiile membrilor Comisiei, inclusiv cea de presedinte. In luna iulie 2017, insa, nu a avut loc nicio sedinta comuna a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei deputatilor. Cu alte cuvinte, numirea doamnei Florea in functia de presedinte al Comisiei de ancheta a fost facuta prin declaratia liderului unui grup parlamentar, nu printr-un act juridic, or aceasta declaratie nu se poate substitui si nici nu poate modifica vointa exprimata prin vot a Plenului reunit al celor doua Camere. Practic, incepand cu 5 iulie 2017, Comisia de ancheta a avut un presedinte numit cu incalcarea prevederilor constitutionale si legale, functionand si emitand acte in mod ilegal", arata reprezentantii miscarii civice.

"In legatura cu aceasta situatie, Initiativa Romania a trimis astazi si o cerere catre Parlament in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public prin care cere o copie a actului de numire a doamnei deputat Oana Consuela Florea in functia de presedinte al Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential", se mai precizeaza in comunicat.