O eleva de clasa a V-a de la Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita ar fi fost agresata de doi colegi de la sectia romana a scolii, in pauza dintre orele de curs, pe motiv ca vorbea in limba maghiara cu doua colege, sustin reprezentantii UDMR, potrivit News.ro.

UDMR "condamna ferm comportamentul elevilor agresori" si face apel catre politicienii din Romania "sa renunte la instigari care au scopul de a dezbina cele doua comunitati".

Reprezentantii UDMR Bistrita-Nasaud sustin, intr-un comunicat remis sambata si citat de News.ro, ca incidentul a avut loc joi si ca eleva vorbea in limba maghiara cu doua colege in momentul in care doi elevi din clasa a VI-a de la sectia romana a scolii ar fi agresat-o verbal si fizic.

"Mai intai i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbeste foarte bine si limba romana. Ulterior, baietii au recunoscut ca i-a deranjat faptul ca eleva vorbea in limba maghiara. Uniunea Democrata Maghiara din Romania si organizatia UDMR Bistrita-Nasaud condamna ferm comportamentul elevilor agresori si au luat legatura cu parintii fetei, carora le acorda tot sprijinul pe parcursul anchetei interne initiate de conducerea scolii", sustin reprezentantii UDMR.

Ei considera "regretabil" faptul ca, in apropierea centenarului din anul 2018, in aceasta zona a comunitatilor dispersate apar "astfel de manifestari antimaghiare" si sustin ca in ultimele luni "presa romaneasca si politicienii au incitat in permanenta la ura impotriva comunitatii maghiare". Liderii UDMR mai sustin ca instigarea la ura are un pret mult prea mare si poate avea oricand consecinte neprevazute.

"De data aceasta, intr-un oras in care, de altfel, romanii si maghiarii convietuiesc in relatii pasnice in viata de zi cu zi. Desi se cunosc imprejurarile in care a avut loc acest incident, consideram important sa specificam faptul ca atat mass-media romana, cat si o parte a zonei politice au un anumit rol si o responsabilitate in ceea ce priveste provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat in permanenta la ura impotriva comunitatii maghiare, accentuandu-se permanent faptul ca maghiarii ar reprezenta un pericol pentru Romania. Din nefericire, realitatea o dovedeste, ca de la agresiunea verbala se poate ajunge cu usurinta la agresiune fizica, ca instigarea la ura are un pret mult prea mare si poate avea oricand consecinte neprevazute", se mai mentioneaza in comunicatul de presa transmis de UDMR, care face apel catre politicieni si presa "sa renunte la instigari care au scopul de a dezbina cele doua comunitati", afirma reprezentantii UDMR.