Deputatul USR Emanuel Ungureanu depune miercuri o noua plangere la DIICOT, de data aceasta vizand posibile fapte de abuz in serviciu sau luare de mita ale functionarilor de la Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, se arata intr-un comunicat de presa.

Comunicatul semnaleaza ca cei patru functionari (Sanda-Cristina Grajdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta si Ema-Iulia Popovici) care au fost, in perioada 15-26.05.2017, in control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazati la un hotel de cinci stele din oras, desi nu aveau dreptul legal sa beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a).

Cei de la USR acuza in comunicat faptul ca "reprezentantul Ministerului Sanatatii, domnul Claudiu Mihai Hirtea a efectuat cazarea, cu implicarea directa a managerului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Petru Susca."

"Este foarte ciudat ca niste functionari publici veniti la un control initiat de DIICOT si-au permis sa se cazeze la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, in conditiile in care legea prevede ca functionarii se pot caza la un hotel de maxim 3 stele. Dovada ca acest control a fost viciat o avem in aceste zile cand o alta echipa mixta a fost trimisa la Institutul de Transplant din Cluj, tot de catre DIICOT, un indiciu clar ca procurorii au suspiciuni ca functionarii publici trimisi prima data in control, in perioada 15-26.05.2017, nu si-au facut datoria corespunzator", a declarat Ungureanu, vicepresedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.

"Inca din luna martie a acestui an, am tras un semnal de alarma la adresa ministrului Sanatatii ca trebuie sa gaseasca solutiile legale pentru a salva Institutul de la faliment, eventual printr-o rectificare bugetara, hotarare de guvern, care sa stearga datoriile acestei institutii si printr-un plan de management eficient care sa il readuca pe linia de plutire. Fac din nou un apel public catre ministrul Bodog pentru a gasi o rezolvare rapida a crizei de la Institutul de Transplant din Cluj", a mai sustinut deputatul Emanuel Ungureanu.

In comunicat se mai arata ca DIICOT a solicitat controlul CNAS la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizari depuse tot de deputatul Emanuel Ungureanu in luna martie. In sesizare, deputatul USR devoala o practica din ultimii zece ani la nivelul acestei institutii medicale prin care pacientii cu diferite afectiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei institutii de stat, erau directionati de catre profesorul Lucan catre clinica privata Lukmed. Aceasta clinica este detinuta de familia Lucan si administrata de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era si angajat al Institutului din Cluj.

Potrivit comunicatului, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj ar fi in pragul falimentului din cauza unei datorii de 2,2 milioane de lei, acumulata in cea mai mare parte in perioada in care la conducerea acestei institutii se afla profesorul Mihai Lucan, iar situatia ar fi devenit dramatica in urma cu cateva zile cand au fost blocate conturile institutiei din care se plateau salariile angajatilor.