Presedintele Klaus Iohannis a avut intrevederi marti cu Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, pentru a discuta teme curente ale agendei europene, respectiv cu Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, care urmeaza a vizita Romania in luna octombrie, pentru convorbiri cu autoritatile romane si participare la Adunarea Parlamentara NATO, potrivit presidency.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis s-a mai intalnit marti cu presedintii Estoniei, Serbiei si Egiptului.

Discutiile cu presedintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid:

  • Cei doi sefi de stat au convenit ca Romania si Estonia sa lucreze impreuna pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precadere pentru realizarea unei coerente reale intre prezenta NATO in Nordul si respectiv in Sudul Flancului Estic. In acest sens, Presedintele Romaniei a apreciat importanta Formatului Bucuresti pentru buna pregatire a Summitului Aliantei de anul viitor.
  • Totodata, seful statului a informat cu privire la intentiile partii romane in perspectiva gazduirii in 2018 de catre tara noastra a Summitului Initiativei celor Trei Mari, prin prisma promovarii Initiativei ca instrument util pentru modernizarea regiunii, care trebuie dezvoltat astfel incat sa sprijine unitatea si coeziunea in cadrul Uniunii Europene.
  • Cei doi interlocutori au abordat de asemenea problematica Parteneriatului Estic, in perspectiva Summitului din luna noiembrie, precum si necesitatea continuarii sprijinului pentru apropierea Republicii Moldova de UE.

Discutiile cu presedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi:

  • Seful statului roman a exprimat dorinta de intensificare a cooperarii economice, care are un potential deosebit.
  • Cei doi au discutat o serie de puncte importante pe agenda internationala, cum ar fi cooperarea impotriva terorismului si solutionarea dosarului libian, respectiv sirian.