Motiunea simpla a PNL "O Romanie fara educatie de calitate este o Romanie saraca" va fi dezbatuta si votata, luni, in plenul Senatului, scrie Agerpres. In motiunea semnata de 37 de senatori PNL si USR se cere demisia ministrului Educatiei, Liviu Pop, caruia i se mai solicita "sa prezinte in Parlament un raport privind starea invatamantului romanesc".

Liviu PopFoto: Facebook-Liviu Pop

"Aceasta motiune nu a fost depusa din pura formalitate! Daca o veti sustine vom arata ca Educatia este o preocupare reala a Parlamentului. Daca nu o veti vota, va intreb cum o sa mergeti in fata celor care v-au trimis sa-i reprezentati aici? Votul pentru motiune va semnifica un pas inainte spre performanta si competitivitate. Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL si ai USR, cerem Guvernului Tudose: rezolvarea de urgenta a problemei manualelor scolare, asigurarea tuturor resurselor financiare si legale pentru obtinerea autorizatiilor de functionare a tuturor scolilor, finantarea corecta a Educatiei romanesti, descentralizarea reala si depolitizarea scolii romanesti; promovarea si dezvoltarea invatamantului profesional; elaborarea unei legislatii si a unor proceduri coerente pentru infiintarea de noi scoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat, demisia ministrului Educatiei", arata semnatarii motiunii.

Potrivit acestora, Romania are un abandon scolar record, rata parasirii timpurii a cursurilor fiind de 19%. Totodata, semnatarii documentului sustin ca anul scolar 2017 - 2018 incepe fara manualele de clasa a V-a, fara autorizatii de functionare pentru scoli - din peste 31.000 de unitati de invatamant, 6.500 avand avize si autorizatii, cu un sistemul educational "politizat la maximum", fara bani pentru salariile profesorilor, fara investitii pentru modernizarea procesului didactic in universitati.

"Scoala este decuplata complet de piata muncii si se continua distrugerea invatamantului profesional", lipsesc legislatia si procedurile pentru infiintarea de noi scoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat si are loc un "atac la autonomia si resursele universitatilor", se mai arata in motiune.

In opinia senatorilor PNL si USR, principiile de care trebuie tinut cont pentru ca Romania "sa conteze in actualul context international unde se cauta performanta si competitivitate" sunt: finantarea corecta a invatamantului si cercetarii; acordarea de sanse egale pentru fiecare tanar la invatatura de calitate; profesori motivati, laboratoare bine dotate, programe scolare actualizate in permanenta; legislatie coerenta si predictibila; consiliere scolara si orientare profesionala eficienta; popularizarea invatamantului profesional atat in randul beneficiarilor directi, cat si al potentialilor investitori; plata corecta a fortei de munca, pentru a nu o pierde.