Presedintele Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, a declarat duminica seara ca furtunile ca cea din vestul tarii sunt un efect al schimbarilor climatice si ca oamenii politici trebuie sa decida ce fel de dezvoltare se va produce in continuare, bazata pe poluare sau pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

''E foarte greu sa lupti cu natura. Am avut informatiile, meteorologii ne anunta de doua zile ca acel ciclon din Italia se indreapta si catre Romania. Am stiut, insa si daca stii, nu poti sa prevezi ce copac va fi rupt din radacina sau ce poarta se va prabusi. Natura e natura, eu stiu de cand eram pe mare. Dar este clar ca exista un efect a ceea ce specialistii numesc schimbari climatice, o incalzire relativ rapida a climei. Acesta sunt costurile nesabuintei noastre pentru ca reusim sa distrugem si sa poluam atmosfera in numele dezvoltarii. Probabil a venit timpul ca oamenii politici sa decida ce fel de dezvoltare vom avea in continuare, continuam sa mai poluam atmosfera, sa distrugem stratul de ozon in ritmul in care am facut-o pana acum sau cadem toti la o intelegere ca trebuie sa reducem emisiile de carbon in atmosfera? Din pacate, SUA s-au retras din Acordul de la Paris, prin care se stabilea reducerea de noxe, SUA fiind unul dintre marii poluatori ai lumii", a aratat Traian Basescu la Romania TV, potrivit Agerpres.

El a mai subliniat ca primarii ar trebui sa aiba ceva de invatat de pe urma vijeliilor de duminica seara, in vederea consolidarii acoperisurilor si a panourilor publicitare.