Eurodeputatul PNL Daniel Buda a lansat duminica, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, un avertisment referitor la vanzarea terenurilor agricole de pe teritoriul Romaniei, afirmand ca situatia in care se afla tara noastra ar putea fi privita din perspectiva sigurantei nationale, informeaza Agerpres.

Parlamentarul european a subliniat ca 45% dintre terenurile agricole din Romania sunt astazi in posesia unor persoane sau entitati straine.

'Am solicitat in raportul depus la PE si votat (...) proceduri unice si conditii unice de vanzare-cumparare a terenurilor agricole la nivel european si am atras atentia asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse, deoarece apreciez ca Romania se afla in momentul de fata in fata unei chestiuni care tine de siguranta nationala. Faptul ca astazi in Romania peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor este o chestiune care pe termen mediu si lung ne va afecta in mod neindoielnic', a declarat Daniel Buda.

Acesta a subliniat ca avertismentul sau nu trebuie inteles ca un indemn la interzicerea tranzactiilor de terenuri agricole catre straini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care Romania este parte, dar a mentionat necesitatea impunerii unor conditii si a dat, in acest sens, exemplul Frantei.

Buda a explicat ca in aceasta tara, cumpararea unui teren agricol este conditionata, persoana respectiva fiind nevoita sa isi demonstreze afinitatea fata de zona in care cumpara pamantul, sa demonstreze ca a trait zece ani in regiune, precum si intentia de a face agricultura.

'Este o masura contra speculei si de concentrare a terenurilor, asa cum se intampla astazi in Romania. Din pacate, nici guvernul condus de domnul Ciolos, nici guvernul condus de domnul Tudose nu a reusit sa vina cu un proiect de lege coerent cap-coada, care sa reglementeze vanzarea-cumpararea terenurilor. De aceea ii solicit public domnului Tudose sa ne spuna care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru ca el nu este trimis in Parlament. Atrag atentia ca orice zi de intarziere nu face altceva decat sa duca la diminuarea suprafetei agricole a Romaniei si sa il faca partas in acelasi timp la un act prin care se afecteaza siguranta nationala a Romaniei', a mai spus Buda.