Mircea Ionescu-Quintus, fost presedinte al Partidului National Liberal, a murit vineri, la varsta de 100 de ani. Quintus a fost decorat cu Ordinul "Steaua Romaniei" in rang de ofiter de presedintele Klaus Iohannis in luna martie, cand a implinit varsta de 100 de ani, in semn de "inalta apreciere pentru contributia remarcabila la consolidarea unei vieti politice democratice in Romania si pentru daruirea de care a dat dovada de-a lungul intregii sale cariere politice, precum si pentru exemplul de conduita civica".

Mircea Ionescu QuintusFoto: Agerpres

UPDATE 15.20 Anuntul decesului a venit chiar cand liberalii erau reuniti la Brasov pentru Consiliul National. Ludovic Orban, presedintele PNL, a luat cuvantul in fata liberalilor si a propus amanarea Consiliului National timp de doua saptamani.

"Cel mai iubit liberal, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, nu mai este printre noi", a anuntat liderul PNL Ludovic Orban, in deschiderea lucrarilor. " In urma cu trei zile l-am sunat pe dl presedinte pentru a il invita la reuniunea Consiliului National, mi-a spus ca nu crede ca poate sa vina pentru ca se simtea rau, dar sa astept sa se puna pe picioare pentru ca va fi in continuare alaturi de PNL. Mi-am dorit sa ii fac o vizita pentrua discuta despre viitorul PNL", a declarat Orban.

Membrii CN au tinut un moment de reculegere.

Quintus a incetat din viata acasa, in Ploiesti.

"Viata mea a fost un roman", spunea seniorul liberal la Cotroceni in discursul tinut in luna martie cu ocazia decorarii sale.

Seniorul a compus si o epigrama pentru aniversare: "Vreo suta ani mi se aduna / Ca prin paduri semetii brazi / Si s-or gasi destui sa spuna/ Ce mai inseamna suta, azi!"

Video mai jos - sursa: Facebook - Sectia Politic/ Realitatea

Mai jos, imagini Digi24 de la momentul decorarii la Palatul Cotroceni:

Tot in luna martie, Quintus a participat la Consiliul National de Coordonare al PNL, unde liberalii au stabilit calendarul si regulile alegerilor interne din partid. "Sunt membru al PNL de 80 de ani. Impreuna cu tatal meu am trait 100 de ani in acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau misca in vreun fel adeziunea la el si increderea in el. Abia astept momentul in care sa felicit pe urmatorul presedinte, pe noul presedinte al PNL, sa-l asigur de sprijinul meu si sa va asigur pe toti care luptam pentru victoria PNL", le-a spus seniorul liberal mai tinerilor sai colegi, potrivit News.ro.

Controversa colaborarii cu Securitatea

In anul 2000, CNSAS a decis ca Mircea Ionescu Quintus a colaborat cu fosta securitate. Atunci, acesta a dat in judecata CNSAS si a castigat procesul, in 2002, dar nu pe fond ci pe un viciu de procedura.

In anul 2006, el si-a dat demisia din functia de presedinte de onoare, motivand ca vrea sa nu mai fie afectata credibilitatea partidului din cauza ca se incearca readucerea in atentia opiniei publice ca acesta ar fi colaborat cu securitatea.

"Mi-am prezentat demisia de onoare pentru ca partidul sa nu fie tarat intr-un caz care este deja lamurit, ca sa nu se mai faca discutie in legatura cu treaba aceasta. Din cauza ca se mai incearca redeschiderea unui caz care nu mai poate fi redeschis, dar dezbaterile acestea afecteaza credibilitatea partidului", a declarat Quintus.

El a precizat ca nu a semnat angajamentele cu fosta securitate: "Am dat declaratii si nu note informative la securitate," a spus atunci.

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a apreciat, intr-o conferinta de presa, ca a decizia lui Quintus este "un gest de demnitate".

In ziua demisiei, Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a facut declaratii grave la adresa lui Ionescu Quintus. El a spus ca liberalul a semnat nu mai putin de 188 de note informative pentru fosta securitate, "si astea sunt numai cele care s-au pastrat", a precizat Ticu Dumitrescu.

"Fara sa fiu instiintat, a venit aceasta decizie. Am contestat-o, dar cererea mi-a fost respinsa. Am atacat decizia la Curtea de Apel si dupa doi ani am obtinut decizia ca nu exista dovezi ca am facut politie politic", a declarat Quintus intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

In 2012, acesta spunea pentru Adevarul: "I-am zis si nevestei: ᅡDe treaba asta nu scap. Niciodata!ᅡ. Poate sa vina si Obama, nu te mai crede nimeni. Ai ramas cu treaba asta, o porti. In fine, a fost o perioada foarte trista, dar care m-a reabilitat in primul rand fata de mine. In 2000, desi toata lumea zicea ca fusesem cu Securitatea, prahovenii m-au ales. Sambata am avut conferinta organizatiei de Prahova a PNL. Peste 900 de oameni in sala. Am venit nitel mai tarziu, ca sa nu ma obosesc prea mult. Cand am urcat la prezidiu, 800 de oameni m-au aplaudat pana m-am asezat. M-am emotionat".

Biografie (sursa: Agerpres)

Mircea Ionescu-Quintus s-a nascut la 18 martie 1917 la Herson (Cherson), in Crimeea, unde familia era refugiata.

A absolvit Liceul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti (1927-1934). Este licentiat "cum laude" al Facultatii de Drept din Bucuresti (1938), fiind specialist in drept si procedura penala.

A profesat avocatura in Ploiesti, incepand din 1940 pana in 1987. Consilier indrumator de avocati stagiari (1977-1985); profesor la catedra de Drept Constitutional si Administrativ la Facultatea de Studii Juridice a Universitatii de Inventica din Ploiesti (1991-1993).

Membru fondator al grupului "Ganduri si randuri", se afla intre cei care intemeiaza si editeaza revista cu acelasi nume (Ploiesti, 1937-1938). Intors de pe frontul de Rasarit (va fi decorat mai tarziu cu Coroana Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara), este numit redactor responsabil al revistei "Gand prahovean" (1943-1944). Dupa razboi conduce, din 1945, Organizatia Tineretului Liberal din Prahova. In 1946 este arestat timp de cateva luni; eliberat, isi reia functia pana la desfiintarea Partidului National Liberal. Arestat a doua oara in 1952, este intemnitat si trimis in coloniile penitenciare de la Poarta Alba, Coasta Gales, Peninsula Valea Neagra, Borzesti. Dupa eliberare (1954) practica avocatura intermitent, caci este retinut si eliberat de inca doua ori, in 1956 si in 1957. Din 1964 revine si in viata literara, fiind multi ani presedinte al Clubului Umoristilor Prahoveni.

A fost presedinte al Organizatiei judetene Prahova a PNL (1990-1993); in aceasta calitate, in perioada februarie - iunie 1990, a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) - Prahova; vicepresedinte al PNL (1990-1992); presedinte al PNL (din 26 februarie 1993, pana in 17 februarie 2001); deputat de Prahova in prima legislatura postdecembrista, ales pe lista PNL la 20 mai 1990; vicepresedinte al Adunarii Deputatilor (18 iunie 1990 - septembrie 1991).

Ministru al justitiei in cabinetul condus de Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 - 19 noiembrie 1992).

La alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996 a obtinut un mandat de senator de Prahova, iar la 27 noiembrie 1996, a fost ales vicepresedinte al Senatului Romaniei. La 22 decembrie 1999 a fost numit presedinte interimar, iar la 1 februarie 2000 a fost ales presedinte al Senatului Romaniei; reales senator de Prahova in legislatura 2000-2004; presedinte de onoare al PNL (din 19 oct. 2002)

Este scriitor, presedinte de onoare al Uniunii Epigramistilor din Romania si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Este membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania; veteran de razboi, decorat in 1942 cu Ordinul "Coroana Romaniei" cu spade si panglici de Virtute Militara.

A primit, in aprilie 2009, gradul de general de brigada in retragere din partea presedintelui Traian Basescu. A primit, de asemenea, Ordinul portughez "Infante Don Henrique", in grad de Mare cruce si Ordinul danez "Daneburg", in grad de Mare cruce.

In anul 2009, cu ocazia "Zilelor orasului Ploiesti", a primit o stea pe "Aleea Celebritatilor" aflata in centru, in zona pietonala Nichita Stanescu.

In februarie 2015, in cadrul Galei Tineretului National Liberal (TNL), a primit premiul pentru intreaga cariera in slujba valorilor democratiei, a civismului si libertatii de expresie.

Este cetatean de onoare al oraselor Ploiesti si Orsova; este casatorit si are un fiu.