​Deputatii PSD au depus mai multe amendamente la un proiect de modificare a Legii finantarii partidelor prin care propun ca partidele sa nu mai fie nevoite sa depuna un "raport detaliat" al veniturilor si cheltuielilor, ci doar un "raport sintetic". Mai mult, ei adauga un articol in lege prin care subliniaza ca Autoritatea Electorala Permanenta trebuie sa se concentreze pe activitate de "prevenire si indrumare" si mai putin de sanctionare.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor (Eugen Nicolicea)Foto: Agerpres

Ce arata amendamentele respective, semnate la autor de "deputati PSD":

*Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

se va modifica:

Articolul 49, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

*După articolul 59 se introduce articolul 59^1 cu următorul cuprins:

Art. 59^1.- Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie.

În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.

Proiectul de lege se afla la comisia juridica pentru un raport suplimentar, dupa ce a fost retrimis de la plen, la solicitarea PNL. Dupa ce va primi raport de la deputatii juristi, va merge la votul final in Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, va fi trimis la promulgare.

In forma initiala, proiectl abroga un alineat care, potrivit initiatorilor - parlamentari ai minoritatilor, se repeta intr-un alt articol de lege si care prevede ca organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale participante la alegeri fac subiectul controlului AEP numai in perioada electorala si numai in legatura cu aceasta.

Proiectul a fost respins de Senat in septembrie anul trecut.

Citeste aici toate amendamentele PSD care urmeaza sa fie discutate saptamana viitoare in sedinta comisiei juridice.