Comisia juridica din Senat a stabilit ca il va audia miercuri pe ministrul ALDE pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, inainte de a da avizul consultativ pe cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale.

Viorel IlieFoto: gov.ro

Dosarul venit de la DNA la Parlament a fost deschis la comisia juridica pe data de 5 septembrie.

Avizul senatorilor juristi este consultativ, insa obligatoriu procedural. Plenul Senatului va da votul final pe aceasta solicitare.

Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu, seful de partid al lui Ilie, a vorbit pe 1 septembrie despre o "tehnica" a procurorilor folosita in acest caz, aceea de "scoateti repede un dosar sa se presiunea de pe noi".

"Asa cum am vazut transcrierile discutiilor din cadrul unora din institutiile statului, ma refer la procuratura, tehnica pe care au folosit-o in trecut au folosit-o si acum si anume: scoateti repede un dosar ca sa luam presiunea de pe noi. Si au gasit aceasta problema a organizarii acestui concurs pentru ocuparea unor functii minore in Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Mi se pare ca era si un sofer pe acolo care trebuia sa dea concurs. Din povestea asta, l-au agatat pe ministru, care nu are o implicare directa ca nu organizeaza ministrul concursul, nu se ocupa el de stabilirea subiectelor, dar ca ministru cred ca nu este nimic anormal sa stie ce se intampla in ministerul pe care il conduce si sa fie informat", a spus Tariceanu.

Pe 25 august, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

"Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de Ilie Viorel are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant", preciza DNA.