Presedintele PNL, Ludovic Orban, ii cere demisia ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastarnac, deoarece "s-a declarat multumita de modul de respectare a drepturilor romanilor din Ucraina", desi proiectul care interzice invatamantul in limbile minoritatilor este de doua luni, relateaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cerem demisia doamnei Pastarnac, de la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, care a fost in vizita oficiala in Ucraina si s-a declarat multumita de modul de respectare a drepturilor romanilor, in coditiile in care, de doua luni fusese inaintat in rada superma ucaineana acest proiect de lege care interzice practic invatamantul in limbile minoritatilor nationale", a spus Orban, la o conferinta de presa la Galati.

El a adaugat ca, in acest context, Guvernul trebuie sa se angajeze intr-o ofensiva diplomatica pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

"Guvernul are obligatia sa efectueze toate demersurile diplomatice, atat catre Ucraina, cat si catre partenerii nostri. Sa nu uitam ca Ucraina este intr-un proces de aderare la UE, dar Ucraina ca sa adere la UE trebuie sa respecete, in primul rand, criteriul politic, anume respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor sai, respectiv respectarea drepturilor si obligatiilor cetatenilor sai care sunt minoritati nationale, cum sunt si romanii", a mai afirmat liberalul.

El a adaugat ca PNL nu cere privilegii Ucrainei pentru cetatenii romani, ci doar sa aplice principiul reciprocitatii.

"Nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetatenii romani, ci doar sa se aplice acelasi tratament pe care si noi il oferim ca stat cetatenilor romani de nationalitate ucraineana care traiesc in Romania (...) Cerem reciprocitate; nu cerem privilegii pentru romanii nostri din Ucraina. Cerem sa le fie respectate drepturile lor, sa se permita invatamantul in limba materna pentru cei care opteaza, evident, fara sa facem cum fac liderii politici maghiari in Romania, sa instige la neinvatarea limbii romane", a mai spus Ludovic Orban.

Noua lege a Educatiei din Ucraina restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale.