Parlamentarii USR au depus, la inceputul sesiunii parlamentare, proiectul de lege care prevede ca judecatorii Curtii Constitutionale sa nu fi fost membri ai unui partid politic in ultimii 9 ani, dar care instituie si obligativitatea publicarii opiniilor separate. Proiectul a fost anuntat inca din luna iunie, in urma controverselor iscate de adoptarea noului regulament al CCR.

Ce prevede modificarea la organizarii si functionarii Curtii Constitutionale

  • "Judecatorul care au votat impotriva (unei decizii - n.r.) poate formula opinie separata in baza independentei judecatorului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica obligatoriu in Monitorul Oficial al Romaniei. Niciunul dintre judecatorii Curtii nu poate interveni pentru modificarea opiniei concurente sau a opiniei separate".
  • "Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala, o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior si trebuie sa nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii 9 ani".

Initiatorii spun in expunerea de motive ca "pentru o protectie efectiva impotriva unor potentiale abuzuri precum si pentru consolidarea prestigiului Curtii Constitutionale apreciem ca asupra judecatorilor constitutionali nu trebuie sa planeze nicio suspiciune legata de eventuala favorizare a unor grupari politice", noteaza Agerpres.

"Remarcam ca in general formatiunea politica PSD a nominalizat pentru functii de judecatori constitutionali membri proprii, chiar avand legaturi de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formatiuni politice care, cu cateva exceptii, au inteles sa nominalizeze personalitati independente neafiliate politic", mai mentioneaza initiatorii.

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor, unde se alfa in dezbatere publica, iar Senatul este camera decizionala.

Curtea Constitutionala a adoptat in sfarsitul lunii iunie o hotarare prin care presedintele forului va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter "sententios", "ostentativ" sau cu "tenta politica". Decizia a fost luata ca urmare a publicarii unor opinii separate in cazurile privind abuzul in serviciu si a Legii 90, care sunt criticate ca afectand caracterul obligatoriu al hotararilor Curtii.