Deputatul PNL Florin Roman a acuzat PSD de un troc pentru voturi cu UDMR pe marginea proiectului de lege care scade procentul in compozitia etnica pentru asigurarea limbii materne in localitati, de la 20% la 10%, si le-a cerut celor de la PSD sa opreasca orice negociere si sa nu "vanda Romania la bucata". Roman a amenintat si cu iesirea in strada impotriva acestui proiect, referindu-se la faptul ca din informatiile sale acest proiect ar urma sa fie votat in aceasta sesiune, chiar inainte de anul Centenarului Marii Uniri. Intrebat despre aceasta solicitare, Dragnea a declarat ca nu da curs "acestor actiuni de imagine".

Florin RomanFoto: cdep.ro

"PNL solicita ferm PSD sa opreasca orice negociere cu UDMR pentru adoptarea modificarilor la Legea administratiei publice locale care inseamna obligatoriu limba oficiala maghiara in toate institutiile publice centrale si locale din Romania, inseamna posibilitatea de a arbora steaguri secuiesti, inscriptii bilingve in peste 400 de localitati ale Romaniei. PNL solicita ferm majoritatii guvernamentale PSD-ALDE sa respinga in comisii si in plen aceste amendamente care sunt anti-nationale. Noul troc dintre PSD si UDMR inseamna ceva mult mai nociv decat s-a discutat in prima faza. Daca initial pragul pentru localitatile Romaniei in care urmau sa fie aplicate aceste lucruri era de 20% ca urmare a scandalului din vara pragul a ajuns la 15%, iar in noul troc din aceasta saptamana pragul scade la 10%. Asta inseamna ca mai bine de 400 de localitati romanesti, in special din zona Ardealului, dar si Bucurestiul, practic sunt puse pe tava de catre PSD in mana UDMR-ului.

"Desi liderii UDMR au spus nu o data, ci de mai multe ori ca pentru UDMR anul Centenarului este de doliu national, nu am vazut niciun lider al PSD sau ALDE sa se delimiteze de aceste declaratii extremiste care inflameaza starea de spirit a populatiei", a declarat el.

"Din informatiile noastre se doreste ca aceasta lege sa fie trecuta prin vot final pana la sfarsitul lunii septembrie pentru ca Guvernul sa aiba timp in cele 90 de zile sa publice normele metodologice si lista anexa cu cele peste 400 de localitati din Romania care intra sub incidenta acestui proiect de lege antinational antiromanesc", a mai sustinut liberalul.

"In timp ce romanii din Harghita si Covasna sunt dezradacinati, umiliti in proria lor tara, Dragnea si PSD voteaza cu ochii inchisi solicitarile UDMR. PNL solicita PSD ca nu vanda Romania la bucata si sa nu realizeze o federalizare pasnica in schimbul voturilor UDMR. Ce s-ar intampla daca si etnicii romi ar avea aceleasi pretentii? PNL solicita PSD sa puna capat acestor cerinte extremiste, revizioniste ale UDMR. PNL invita la dialog toate fortele politice responsabile. PNL sustine drepturile tuturor minoritatilor, a completat Roman.

"Discutam foarte serios despre posiblitatea de a iesi in strada pentru a apara drepturile romanilor, cu putin timp inainte de anul Centenarului. Asa ceva nu se poate. Domnule Dragnea, pentru acest troc - 'nem tudom'," a incheiat Roman.

Liviu Dragnea a evitat un raspuns pe acest subiect, intrebat despre solicitarea PNL intr-o conferinta de presa. El a confirmat doar continuarea colaborarii parlamentare cu PSD-ALDE-UDMR.

"Eu nu dau curs acestor actiuni, sunt niste actiuni care nu au niciun fel de substanta doar, sa mai castige ceva puncte de imagine. Am discutat cu dl Kelemen Hunor, mi-a spus despre discutiile pe care le-a avut in cadrul uniunii, au decis in unanimitate sa continue colaborarea parlamentara (cu PSD - n.r.). Asa cum am lucrat in prima sesiune, vom lucra si in a doua. O Sa imbunatatim modul de comunicare. In fiecare saptamana vor fi sedinte ale liderilor de grup PSD, ALDE si UDMR", in care sa se discute proiectele de legi.

Proiectul de lege la care se refera Roman a fost depus in luna iunie de catre parlamenarii UDMR si a fost subiect de intense negocieri cu PSD in contextul motiunii de cenzura a PSD impotriva lui Sorin Grindeanu, negocieri care au picat, iar proiectul de lege nu a mai ajuns la votul final.

De altfel, Roman a fost atunci protagonistul unei scene in parlament, la sedinta comisiilor unde ar fi trebuit sa se dea un raport pentru acest proiect. Deputatul a pus o melodie patriotica - "Transilvania mareata"- pe telefon, la sistemul de sunet al salii comisiei.

"Transilvania mareata, poate vor sa auda si ei. Nu e solicitarea noastra, e solicitarea oamenilor din tara asta de care au uitat, sa-i asculte pe oameni daca nu vor sa ne mai asculte pe noi. Totul pentru niste amarate de voturi la motiune, incredibil unde a ajuns tara asta. (Am pus muzica) pentru colegii mei, poate le este dor sa auda si o sa le mai pun pana poate vor intelege si ei ca tara asta nu se vinde pe voturi la motiune. Sa-si faca treburile lor murdare intre ei. Nu ma deranjeaza colegii de la UDMR, ei pot sa ceara de vor, cei care le dau astfel de magarii au o mare problema", a declarat Roman pentru jurnalisti, in sala.

In prezent, proiectul a primit aviz favorabil de la comisia de munca si urmeaza sa primeasca un raport de la comisia de administratie, pentru ca apoi sa mearga in plenul Camerei Deputatilor.

Ce prevede acest proiect (citeste aici in intregime):

Se modifica articolul 19 alineatul (1) din Legea administratiei locale, astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:

a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;

b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 - 100.000;

c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 - 50.000;

d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;

e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Roman a anuntat ca din 18 septembrie va intra in greva foamei in semn de protest fata de ceea ce el considera "modul in care guvernantii trateaza cu dispret Cententarul Marii Uniri", dupa ce din luna mai a fost in greva japoneza. El precizeaza ca va mai avea o discutie cu reprezentantii guvernului si ca a anuntat deja Secretariatul General al Camerei Deputatilor ca va intra in greva foamei pe 18 septembrie, pentru ca vrea sa participe la deschiderea anului scolar, fiind tata.