Partidul Miscarea Populara nu va mai avea reprezentant in cadrul biroului permanent al Camerei Deputatilor in aceasta sesiune ordinara, asa cum s-a intamplat in sesiunea trecuta, iar deputatul Eugen Tomac a acuzat ca s-a incalcat "flagrant" algoritmul politic si ca PSD "a trecut la executare".

Eugen TomacFoto: cdep.ro

"Aceasta sesiune parlamentara a inceput cu epurari la Camera Deputatilor. Astazi dimineata am fost convocat la o sedinta a liderilor grupurilor parlamentare, la orele 9.30, pentru a fi informat de catre PSD ca PMP nu va mai face parte din viitorul Birou Permanent. Desi am facut parte in prima sesiune, pentru ca suntem partid parlamentar, iar domnul Valeriu Steriu a fost chestor al Camerei Deputatilor in urma negocierilor politice pe care le-am avut la inceputul sesiunii, astazi PSD, pentru ca nu vrea sa aiba voci incomode in BP, a trecut la executare", a afirmat Tomac, liderul deputatilor PMP, citat de News.ro.

Deputatul a sustinut ca PNL si USR au facut front comun cu PSD impotriva PMP in cadrul acestei negocieri "murdare".

Atat Camera Deputatilor cat si Senatul isi aleg la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare conducerea, iar functiile alocate fiecarui grup parlamentar se decid in urma unui algoritm.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioana Bran a explicat, vineri, ca PMP nu a mai primit functie in Biroul Permanent deoarece i s-a atribuit un loc in conducerea Senatului si a ramas cu o pondere mai mica decat cea a minoritatilor nationale.

"In urma discutiilor si negocierilor avute de liderii grupurilor parlamentare, grupul PMP nu mai are un loc de chestor in BP al Camerei, acest loc este atribuit grupului parlamentar al minoritatilor", a spus deputatul PSD.

Minoritatile nu au avut un reprezentant in conducerea Camerei sesiunea trecuta.

"Conform regulamentului, aceste locuri in BP sunt atribuite conform ponderii grupurilor parlamentare. Grupul PMP are o pondere de 1,25, Camera plus Senat, iar grupul minoritatilor are 0, 89. Avand in vedere ca la Senat grupul PMP are deja un loc, le mai ramane un rest de 0,25, ca atare grupul minoritatilor are o pondere mai mare decat grupul PMP" a explicat Bran, deputat PSD.

Vineri a inceput a doua sesiune parlamentara ordinara a legislativului ales in decembrie 2016. La sedinta Biroului Permanent participa si liderii grupurilor parlamentare, astfel ca Tomac va putea participa la sedinta.