Dupa ce deputatul PSD Liviu Plesoianu a scris, pe Facebook, ca solicita EXPULZAREA (sic) din Romania a ambasadorului SUA Hans Klemm, adaugand ca, daca ministrul de externe si premierul nu iau masurile necesare, inseamna ca accepta "statutul de colonie", am incercat sa contactam colegi din parlament ai deputatului pentru a afla cum li se pare aceasta declaratie. Interesant este ca in timp ce deputatul PSD publica aceasta cerere de expulzare, ministrul PSD al Apararii Adrian Tutuianu se afla impreuna cu acesta in Targoviste, iar Klemm anunta vizita acestuia in SUA pentru luna viitoare. Printre cei contactati s-a aflat si senatorul Titus Corlateanu, fost ministru de externe, care insa nu a avut timp sa raspunda pentru ca se afla impreuna cu Klemm la deplasarea din Dambovita. Liderul de grup al deputatilor PSD, Ioan Munteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca acest subiect se va afla pe ordinea de zi a sedintei parlamentarilor de la sfarsitul saptamanii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pur si simplu m-ati blocat" a marturisit Ioan Munteanu. Este o declaratie pe care si-o asuma. Declaratiile publice sunt libere, o sa discutam probabil vineri sambata la intalnirea grupului parlamentar dinainte de inceperea sesiunii. Va promit ca acest subiect va fi pe ordinea de zi. Eu sunt un om mai echilibrat putin, nu sunt asa impulsiv in raspunsuri. Va promit ca discutam si o sa il intrebam de ce a facut aceasta declaratie" a declarat Munteanu, dupa ce i-am relatat telefonic declaratia lui Liviu Plesoianu.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor si fost ministru al Justitiei, nu stia declaratia. Dupa ce i-am relatat-o, acesta nu vrut sa o comenteze: "Nu comentez eu, ce sa comentez. E dreptul lui. Nu ii urmaresc Facebook-ul. Nu stiu ce a avut in cap. Cum ar fi sa comentez toate declaratiile?"

Deputatul PSD Oana Florea, presedintele comsiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, unde este colega cu Plesoianu, a raspuns doar intr-un SMS: "Este opinia dumnealui. Nu comentez."

Senatorul PSD Titus Corlatean, fost ministru de externe, a raspuns la a doua incercare, insa a precizat de la inceput ca nu are timp pentru ca se afla impreuna cu ambasadorul Klemm in deplasare in Dambovita. Am insistat avand in vedere ca este vorba tocmai despre Klemm, insa senatorul PSD a raspuns: "Cand o sa am timp va raspund."

Am incercat sa vorbim si cu purtatorul de cuvant al PSD Adrian Dobre, acesta insa ne-a spus ca este in concediu pana pe 1 septembrie si putem discuta atunci.

Am vorbit si cu un coleg de partid si de parlament, deputatul Petre Florin Manole, care a spus clar ca nu este de acord cu declaratia, dar care a amintit de faptul ca trebuie respectat dreptul Parlamentului de legiferare. "Eu nu cred ca Romania este colonie in niciun sens, cred ca Liviu Plesioanu exagereaza in aceasta speta. Este dreptul lui, este o declaratie politica". Acesta s-a referit in continuare si la fondul problemei - modificarile anuntate de ministrul Tudorel Toader. "Poate ar fi fost mai potrivit pentru orice om care are vreo opinie, reprezntant al unei institutii sau unei ambasade sa isi exprime opinia pe textul care ajunge in parlament."

"Faptul ca nu sunt de acord cu el nu inseamna decat atat - ca nu sunt de acord cu el" a mai spus deputatul, mentionand ca exista "un mit innebunitor" ca atunci cand lucreaza organizat PSD este asociat comunist, atunci cand exista doua voci diferite este "dubios".

Totusi, s-a intrebat acesta, la ce pagina din procesul de legiferare "este avizul consultativ sau nu al oricarei ambasade?"

"Eu respect contributia pe justitie si pe drepturile omului pe care a avut-o ambasada SUA in Romania, dar in acelasi timp respect si Constitutia Romaniei care spune ca rolul de legiferare este al parlamentului romanesc" a adaugat Manole.

Intrebat in continuare daca ar trebui sanctionat Plesoianu pentru aceasta declaratie, deputatul a raspuns: "in conformitate cu statutul partidului, eu nu sunt intr-un for care poate sa decida sanctiuni."

Redam integral postarea lui Plesoianu:

"Solicit EXPULZAREA de urgență a ambasadorului Hans Klemm!

Date fiind ingerințele repetate în treburile interne ale țării mele, solicit expulzarea de urgență a ambasadorului Hans Klemm. Dacă suntem cu adevărat un stat independent și suveran, dacă ne respectăm Constituția și pe noi înșine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador în activitatea parlamentară și guvernamentală, precum și în politica românească în ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, așa cum nu e, în general, treaba niciunui ambasador cum anume hotărâm noi să ne construim propriul cadru legislativ!

În comunicatul Ambasadei SUA scrie așa: „Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar”.

...Ce anume vă „îngrijorează”, domnule Klemm? Faptul că vrem să avem un stat de drept adevărat și nu un PAȘALÂC AL PROCURORILOR? Faptul că vrem să punem ordine în haosul judiciar controlat pe care l-ați susținut frenetic pentru că v-a servit anumite interese? În calitate de deputat al poporul român, ales pe lista unui partid care a obținut un scor zdrobitor în luna decembrie, vă spun RĂSPICAT că NU am de gând să tolerez atitudinea asta de GUVERNATOR DE COLONIE, atitudine pe care ați afișat-o din prima secundă a mandatului de ambasador SUA la București!

Ambasadorul SUA la București, domnul Hans Klemm, a jignit în mult prea multe rânduri poporul român! Cu un tupeu INIMAGINABIL, v-ați permis să CERTAȚI POPORUL ROMÂN pentru opțiunile sale electorale! După alegerile locale de anul trecut, cu un tupeu de vătaf care li se adresează sclavilor săi, ați spus așa: „Votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit (...) Cred că se transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaționali ai României și către cetățenii români când politicieni care au fost, în acest caz, investigați, judecați și apoi condamnați la închisoare sunt aleși primari”.

...Vă spun ceva cazurile Mircia Gutău sau Lia Olguța Vasilescu, „Excelența” voastră?

...Dar nu v-ați oprit. Înainte de alegerile parlamentare, ați #INSISTAT: „Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie”.

...Însă, DIN NOU, poporul român majoritar nu a achiesat la discursul dumneavoastră SECURISTOID, care nu are nicio legătură cu valorile democrației americane!

...Să mai amintesc faptul că v-ați declarat #INSPIRAT de protestele manipulate și controlate care au dus la dărâmarea unui guvern legitim? Hans Klemm, Guvernatorul Coloniei „Românica”: „Aici, în România, anul trecut, la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva luni în urmă, am fost martor unor lucruri de care cred că Martin Luther King Jr ar fi fost foarte mândru. Zeci de mii de oameni s-au adunat în toată ţara în mod paşnic pentru a cere schimbarea, aşa cum ne învaţă moştenirea lui Martin Luther King Jr să facem. Am fost impresionat îndeosebi de pasiunea tinerilor care îşi doresc un viitor mai bun, unul în care statul de drept triumfă şi lupta împotriva corupţiei este regula. Sper că acei protestatari şi alţi oameni vor mărşălui din nou către secţiile de votare atunci când va sosi momentul să-şi exercite puterea supremă, votul, pentru a alege persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei naţiuni şi conducători ai cetăţenilor săi. Cred că România a făcut recent un pas imens către un viitor extraordinar şi, deşi nu putem vedea ce se află înainte, am deplină încredere în cetăţenii acestei măreţe ţări în acest an electoral şi în dorinţa lor de a avea un guvern care să-i slujească bine”.

...Cu alte cuvinte, ați aplaudat și ÎNCURAJAT protestele care au dat jos un guvern cu largă susținere populară. Apoi, ați îndemnat PE FAȚĂ la vot împotriva partidului care guverna legitim. ...Nu îl mai citați pe Martin Luther King! Sunteți exemplificarea perfectă a categoriei de #MANIPULATORI și #INSTIGATORI cu care a avut de luptat Martin Luther King toată viața sa!

...Evident, nici astă iarnă nu ați înțeles să vă comportați ca un diplomat decent. Într-un nou exces de zel tipic pentru un #COLONIALIST aflat în misiune, ați grăit astfel: „Am fost la Universitatea 'Babeş-Bolyai' unde am discutat despre evenimentele din România, despre nefericita hotărâre a Guvernului de a face paşi înapoi în privinţa unor prevederi referitoare la corupţie, despre răspunsul extraordinar al românilor, care constituie o sursă de inspiraţie şi, din fericire, despre decizia ulterioară a Guvernului de a retrage acea legislaţie”.

...Dar despre „răspunsul extraordinar al românilor” care au VOTAT MASIV împotriva NOII SECURITĂȚI pe care o susțineți clipă de clipă ce anume aveți de zis, domnule GUVERNATOR? Dacă țineți neapărat să determinați acest popor să vă deteste, vă anunț că sunteți pe drumul cel bun și pe banda de mare viteză! ...Nu suntem sclavii nimănui, să vă intre bine în cap acest lucru!

Pentru toate acestea și pentru multe alte afirmații, poziționări și atitudini de STĂPÂN DE COLONIE, solicit EXPULZAREA DE URGENȚĂ a ambasadorului Hans Klemm. E cazul ca America să înceapă să ne trateze cu RESPECT REAL!

...Iar dacă ministrul de Externe și premierul nu iau imediat măsurile care se impun, înseamnă că acceptă tacit statutul de COLONIE ADMINISTRATĂ DE PESTE OCEAN!"

Ce a spus ambasada SUA marti, dupa modificarile anuntate de ministrul Justitiei Tudorel Toader:

"Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii noastre comune. Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie.

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale."