Partidul Uniunea Salvati Romania sustine, intr-un comunicat, ca premierul Mihai Tudose ar pregati nationalizarea pensiilor private si il acuza pe acesta ca "foloseste impotriva Pilonului II de pensii acelasi tip de argumente care au fost folosite si in democratia iliberala si pro-putinista a lui Viktor Orban, in Ungaria, cand acesta a nationalizat pensiile private."

Cristian SeidlerFoto: cdep.ro

"Guvernul Tudose se joaca cu interesele romanilor pe termen lung si sacrifica pensia generatiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual. Pilonul II e singura sansa de salvare a sistemului public de pensii al carui deficit depaseste deficitul bugetar de 3% din PIB", a declarat deputatul USR Cristian Seidler intr-o conferinta de presa, potrivit comunicatului.

USR ii cere premierului Mihai Tudose sa se documenteze si sa comunice corect populatiei datele financiare, in cunostinta de cauza, "nu sa prezinte distorsionat informatii disponibile public."

Potrivit USR, cu 5,37%, Pilonul II de pensii din Romania are cel mai bun randament anual mediu pentru perioada 2008-2015, dupa aplicarea comisioanelor si luand in calcul inflatia, conform unui studiu comparativ ce include 15 tari UE.

"In clasamentul realizat de Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare suntem urmati de Denamarca cu 5,15% si Polonia cu 4,12%. Romania este printre putinele tari UE, alaturi de Marea Britanie si Letonia, in care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contributia lunara platita si la 0,6% pe an din activul net. Potrivit calculelor APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania - in ultimele 12 luni (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%, explica acestia.

"Asadar nici comisioanele si nici randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu sunt argumente pentru reducerea contributiilor individuale catre Pilonul II", concluzioneaza USR.